ASTRONOMIJA

Hubble je snimio spektakularnu panoramu s preko 12 tisuća novorođenih zvijezda

18.12.2018 u 13:31

Bionic
Reading

Ovu neobičnu sliku snimio je Hubble pomoću sustava Hubble Deep UV (HDUV), a na njoj možemo promatrati nastanak 12000 zvijezda unutar glaktičkog jata Fornaks

Hubbleova pogled kroz ultraljubičasti spektar otvara novi pogled u vječito rastući svemir, prateći nastanak zvijezda tijekom prošlih 11 milijardi godina sve do najaktivnijeg 'baby booma' koji se desio oko tri milijarde godina nakon Velikog praska.

Zahvaljujući sakupljenim podacima u infracrvenom, ultraljubičastom i vidljivom spektru, astronomi su sastavili najopširniju sliku evolucije svemira do sad. Na slici je vidljiv razmak između vrlo udaljenih galaksija koje se mogu samo vidjeti kroz infracrveni filter, kao i nama bliže galaksije koje se mogu vidjeti u puno širem rasponu valnih duljina svjetla.

ASTRONOMIJA

Svemir snimljen kroz oko teleskopa Hubble oborit će vas s nogu

Pogledaj galeriju

Svjetlost koja stiže iz udaljenih područja u kojima su nekad davno nastajale zvijezde u početku se nalazi u ultraljubičastom spektru, no kako se svemir širio, ispušteno svjetlo prešlo je u infracrveni dio spektra.

Usporedbom slika na kojima se vidi nastanak zvijezda u udaljenom i bliskom svemiru, znanstvenici mogu bolji razumijeti način na koji su obližnje galaksije nastale od malih rojeva vrućih mladih zvijezda.

NASA-in pogled na polarnu svjetlost Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Usporedbe radi, mozaik koji upravo promatrate četrnaest je puta veći od područja koje je Hubble uslikao i poslao 2014.