TEHNO PREPORUKA

Tražite dobre kooperativne videoigre za više igrača? Zaigrajte ove proslavljene uspješnice

17.02.2023 u 15:31

Bionic
Reading

Od napetog horora Left 4 Deada do hektične avanture na udaljenom asteroidu Deep Rock Galactica, ovo su neki od najboljih kooperativnih FPS naslova na tržištu

Kooperativne igre su oduvijek imale specijalno mjesto u našim srcima. Radi se o igrama u kojima, kao što i ime žanra implicira, igrači ne rade jedni protiv drugih nego zajedno, pokušavajući savladati izazove za koje trebaju jedan drugog. Brojne su igre na sve moguće načine pokušale ponovno izmisliti žanr, dodati nove mehanike, no kao što to obično ide, nekoliko ih zbilja uspije, dok ostale proguta zaborav. Ovo su četiri igre za više igrača koje nećete zažaliti ako zaigrate.

Left 4 Dead

Izvor: Društvene mreže / Autor: Valve

Left 4 Dead je 'starinski' horde-shooter iz 2008. koji četvero igrača stavlja nasuprot horde brzih i mnogobrojnih zombija. Sve misije su tematski povezane te u nizu pripovjedaju zanimljivu priču o protagonistima koji se bore za goli život. Trik kod Left 4 Deada je što ga se mora igrati kao tim koji se međusobno podržava. Jedan od principa ove igre je 'ako ne surađujete zajedno, umrijet ćete sami'.

Jedna jako zgodna stvar oko Left 4 Deada je što pored timske igre za četiri igrača ima i izvrstan timski PvP mod u kojem jedan tim uzima ulogu preživjelih, a drugi vodi zombije. Također, riječ je o jednoj od rijetkih igara koje igrače u uvodu nauče svim bitnim mehanikama. Valve, nedvojbeno, radi igre kakve malo tko može kopirati.

Deep Rock Galactic

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ghost Ship Games

Deep Rock Galactic mnogi opisuju kao mješavinu Minecrafta i Left 4 Deada. Riječ je o igri u kojoj preuzimate ulogu jednog od četiri svemirska patuljka koji ulaze u dubine asteroida i tamo kopaju rudaču, unatoč prisutnosti (vrlo) agresivnih vanzemaljaca.

Trik kod Deep Rock Galactica distinktivni su stilovi svake od četiri klase koje se, zavisno o vama, daju modificirati različitim vještinama, hrpom modularnog oružja te, što je najbitnije, tonom kozmetičkih predmeta. Deep Rock Galactic jedna je od rijetkih igara koje očito poštuju svoje igrače te neprestano nude nov sadržaj. Nakon preko sto sati u igri s ponosnom možemo reći da se igru isplati kupiti na Steamovim popustima, a ko vam to ne pođe za rukom, startna cijena od 30 eura zbilja nije puno, s obzirom da za taj iznos dobijete potencijalno beskonačnu količinu zabave.

Vermintide 2

Izvor: Društvene mreže / Autor: Fat Shark

Warhammer: Vermintide 2 izvrstan je primjer igre koja je započela kao prosječan naslov sa izvrsnim borbenim mehanikama te se stasao u igru koju i danas igraju tisuće igrača. Riječ je o horde-shooteru iz prvog lica usredotočenom na blisku borbu u kojemu četiri igrača kreću u borbu protiv sila mraka i kaosa. Svijet Warhammera igri pridodaje zdravu dozu smrknutosti i nepobojnog šarma, dok visceralna borba, hrpa klasa i gomila DLC-a jamče dugoročnu vremensku investiciju koja će malo koga ostaviti ravnodušnim.

Tvorci igre, FatShark, nedavno su izbacili futurističku verziju igre smještenu u svijet Warhammera 40.000, no prema dosadašnjim dojmovima, do njezinog ćemo sazrijevanja morati pričekati jako puno. Kad je autori napokon dovedu u red i isporuče sve što su obećavali prije igrinog izlaska, gejmera koji će je igrati možda ni neće biti.

Dark and Darker

Izvor: Društvene mreže / Autor: IRONMACE

Ako ste na YouTubeu pokazali najmanji interes za videoigre, sigurni smo da ste naišli na videe o Dark and Darkeru. Dark and Darker je dungeon crawler koji je izgmizao niotkud i u nekoliko otvorenih beta dosegao neviđenu popularnost među streamerima. Riječ je o kooperativnoj varjanti extraction-shootera u maniri Escape from Tarkov - igri iz prvog lica u kojoj vi ili tim ulazite u tamnicu koja se konstantno ispunja smrtonosnom tminom, a cilj vam je sakupiti čim više blaga, pronaći portal, otvoriti ga i pobjeći.

Igra na prvi pogled izgleda kao da je napravljena u Unityju tijekom vikend game jama, no sve njezine mehanike, uključujući apsurdnu količinu raštimanosti, dodaju apsolutnom šarmu (autori se nisu ni potrudili napraviti konkretni foršpan, nego su složili proverbijalni animirani Powerpoint u kojem opisuju igrine mehanike).

Ako igru možete preuzeti i zaigrati (zato jer je u vrijeme pisanja ovog članka besplatna), predlažemo da to učinite čim prije. Nećete zažaliti.