TEHNO NAJAVA

[VIDEO] Godina u znaku gejminga: Ovo su najveće igre koje ćemo zaigrati u 2023.

10.01.2023 u 15:20

Bionic
Reading

Od avantura u svemiru koje donosi Starfield do novog nastavka ikoničkog Diabla, ovo su igre koje će uz malo sreće obilježiti 2023.

2023. će, sudeći prema broju hit igara odgođenih u 2022., biti jako zanimljiva godina za videoigre. Na horizontu su neki naslovi koji će velikim izdavačima u džepove utrpati neviđene milijune, dok će gejmeri doći na svoje zbog prilično velikog izbora među naslovima.

Nova bi godina mogla donijeti rekordan broj naslova premda je, kao i u slučaju 2022., neminovno da ćemo bar dio iščekivanih igara vidjeti tek iduće.

Što se trendova u gejmingu tiče, njih je dosta teško predvidjeti, no jedna je stvar sigurna, a to je da će se E3 vratiti sredinom lipnja te nam pružiti bolje razumijevanje onog što očekivati od gejming industrije tijekom drugog dijela godine i nadalje.

Također nas čega puno gejming adaptacija za TV i film. U siječnju ćemo vidjeti dugo iščekivanu seriju HBO-a The Last of Us, adaptaciju ikoničkog naslova Naughty Doga. U ožujku će izaći biografska drama Tetris koja se bavi pravnom bitkom za prava jedne od najranijih super-igara. U travnju će stići animirani Super Mario Bros, dok će ekranizaciju Gran Turisma raditi Neil Blomkamp.

Na koncu, najviše se od svega radujemo igrama koje će nam pružiti sate digitalne zabave te izazvati naše vještine, kreativnost i empatiju.

Dead Space Remake (27. 1. 2023.)

Izvor: Društvene mreže / Autor: Dead Space

Od dolaska zadnjeg Dead Spacea prošlo je deset godina. Umjesto da rade četvrti dio, EA je zaključio da je bolje vratiti se na prvi nastavak. Smješten u budućnost 26. stoljeća, Dead Space prati ulogu inžinjera Isaaca Clarkea koji, nakon što dobije poziv za pomoć od svoje djevojke koja radi na rudarskom svemirskom brodu USG Ishimura, naiđe na posadu koja je većinom mutirala u neobične i vrlo opasne oblike. Prvi Dead Space inspiriran je radovima Ridleyja Scotta, Johna Carpentera, Isaaca Asimova i Arthura C.Clarkea poznata je kao jedna od najboljih horor igara svoje ere, a njezin povratak opremljen poboljšanom grafikom i mehanikama igračima će donijeti staro iskustvo u novom ruhu - i dodatne razoge zašto igrati igre pod upaljenim svjetlom.

Hogwarts Legacy (10. 2. 2023.)

Izvor: Društvene mreže / Autor: PlayStation

Warner Bros. Interactive igrače vodi u svijet čarobnjaštva s novim RPG-om za jednog igrača koji će pružiti sve od mijenjanja izgleda do moći glavnog lika, učenika pete godine na Hogwartsu. Smještena u zadnje desetljeće 19. stoljeća, igra će nam omogućiti sve od odlaska na satove i obrazovanja, učenja čarolija i pripitomljavanja fantastičnih zvijeri do istraživanja više i manje poznatih dijelova Hogwartsa.

Star Wars Jedi: Survivor (17. 2. 2023.)

Izvor: Društvene mreže / Autor: EA

Respawn Entertainmentov nastavak Star Wars: Fallen Ordera trpa nas u čizmice Jedi viteza Cal Kestsa koji nastoji vratiti balans u galaksiju pet godina nakon događaja iz prvog nastavka i 10 godina nakon treće epizode filma. Kestis će se u Survivoru boriti protiv novih protivnika te dobiti pristup novim svjetlosnim sabljama i životinjskim pomoćnicima.

The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (12. 5. 2023.)

Izvor: Društvene mreže / Autor: Nintendo

Nintendov dugo iščekivan nastavak Breath of The Wilda zakriven je tajnom. Redatelj Hidemaro Fujibayashi i producenti Eiji Aonuma koristit će elemente priče i koncepte koje nisu mogli utrpati u DLC-ove za Breath of The Wild. Premda još nemamo dvije blage o čemu će se u igri uopće raditi, izgleda da će Link ovaj put putovati lebdećim otocima daleko iznad Hyrulea.

Diablo IV (6. 6. 2023.)

Izvor: Društvene mreže / Autor: Blizzard

Najnoviji nastavak čuvenog akcijskog RPG-a nastavlja kroniku o bitci između raja i pakla, ubacivši nov element u obliku Nephalema, rase hibrida anđela i demona kojoj, na koncu, pripadaju i sami igrači. Diablo IV još jednom nudi izbor između nekoliko klasa - barbara, čarobnice, druida, odmetnika i necromancera, samo što će ovaj put tu biti puno više opcija za podešavanje. Igrači će, kao i svaki put do sad, krčiti kroz horde pakla, sakupljati opremu i boriti se protiv jačih neprijatelja. Glavni negativac je ovaj put Lilith, kćerkica Mephista koja se vratila iz mrtvih i na piku ima izmučen svijet Sanctuaryja. Diablo će za razliku od prijašnjih nastavaka biti igra otvorenog svijeta.

Final Fantasy XVI (lipanj 2023.)

Izvor: Društvene mreže / Autor: Square Enix

Square Enixov šesnaesti nastavak dugovječnog RPG serijala Final Fantasy odlazi u svijet pod imenom Valisthea kojim vladaju šest zaraćenih fakcija. Valisthea je krenula nizbrdo nakon dolaska Blighta i uplitanja čudovišta pod imenom Dominanti koji se manifestiraju kroz ljude. Kao i kod prošlih nastavaka glavnog serijala, riječ je o samostalnoj igri koja sa sobom donosi zaokruženu priču nevezanu s onima prijašnjih nastavaka.

Armored Core VI: Fires of Rubicon (nepoznat datum)

Izvor: Društvene mreže / Autor: FromSoftware

Tvorci Elden Ringa potvrdili su rad na novom nastavku Armored Corea. U Fires of Rubicon igrači preuzimaju kontrolu nad Armored Coreom, robotskim vozilom za borbu, te vrše misije kao plaćenik na Rubiconu 3, plamtećem svijetu koji traži nov izvor energije. Na čelu produkcije je Masaru Yamamura, vodeći dizajner Sekiro: Shadow Die Twicea. Od prošlog nas nastavka serije dijeli deset godina i dvije generacije konzola, što znači da će Fires of Rubicon hrpi igrača biti prvi Armored Core.

Starfield (drugi kvartal 2023.)

Izvor: Društvene mreže / Autor: Bethesda

Koliko god to nevjerojatno zvučalo, 'Skyrim u svemiru' više poznat kao Starfield trenutno je zakazan za prvu polovicu 2023. Premda je prvo trebao izaći krajekm prošle godine, naslov je dobio brzu odgodu zbog nedovršenosti, odnosno vremena potrebnog za borbu protiv bugova, optimizaciju igrinih sustava i zaorkuživanje proizvoda za koliko-toliko funkcionalan izlazak. Kao i sve igre koje su ikad izašle iz Bethesde, Starfield će minimalno par tjedana biti zatrpan bugovima i problemima s hardverom, a ne sumnjamo da ćemo iskusiti pokoji skandalčić u tonu onih kakve smo doživjeli tijekom izlaska prošle velike igre: Fallouta 76.