Ako ste na svom Androidu prijavljeni na osobni, poslovni i privremeni račun, Google je možda tiho verificirao i povezao vaš broj sa svima njima, čak i ako ste ih namjerno držali odvojenima
Posljednjih tjedana pojavile su se pritužbe kako Google automatski povezuje telefonske brojeve korisnika uređaja s operativnim sustavom Android sa svakim Googlovim računom na koji su prijavljeni na svojim uređajima, a da pritom ne traži pristanak za to.
To znači kako je, ako ste na svom Androidu prijavljeni na osobni, poslovni i privremeni račun, Google možda tiho verificirao i povezao vaš broj sa svima njima, čak i ako ste ih namjerno držali odvojenima.
Ako to ne želite, postoji način kako to ispraviti. Pogledajmo kako.
Pojedini korisnici Androida nedavno su primili e-poruke s potvrdom sa službene Googleove adrese, u kojima stoji kako je njihov telefonski broj verificiran.
Google je i ranije povremeno zahtijevao ponovnu potvrdu telefonskog broja, no čini se kako je prije otprilike godinu dana ažurirao svoju dokumentaciju za podršku, namjestivši ovu značajku tako da je prema zadanim postavkama aktivna (uz mogućnost isključivanja).
U sklopu tog procesa Google također dodaje vaš telefonski broj svim Googleovim računima koji su prijavljeni na uređaju - uključujući postojeće račune, kao i sve one koji bi mogli biti dodani ili ažurirani u budućnosti.
Kako isključiti automatsku verifikaciju telefonskog broja?
Na uređajima s Androidom otvorite aplikaciju Settings, pod stavkom Google ili Google services and preferences pa zatim All Services, Privacy & Security i Phone number verification.
Imajte na umu kako se točan put do postavke može razlikovati ovisno o uređaju.
Preporučuje se povremena provjera kako biste bili sigurni da je ta opcija i dalje isključena.
Uklonite povezane brojeve s računa koji su već povezani
Promjena ove postavke ne dovodi do razdvajanja telefonskih brojeva i Googleovih računa koji su već povezani.
Koji su brojevi povezani s kojim računom možete provjeriti na stranici Google Account Personal Info.
Odaberite svoju profilnu sliku u gornjem desnom kutu kako biste pregledali svaki prijavljeni račun, otvorite odjeljak Phone te odaberite i uklonite brojeve koje ne želite imati povezane s tim računom.
Pregledajte postavke sigurnosti i prijave
Na stranici Phone potražite odjeljak Usage kako biste vidjeli koje su usluge navedene i pregledali svoje postavke sigurnosti i prijave.
Ako ste svoj telefonski broj dodali radi provjere u dva koraka ili u zasebnu aplikaciju, poput Google Paya, njegovo brisanje sa stranice Phone neće ga u potpunosti ukloniti s vašeg računa, stoga ćete te postavke morati zasebno ažurirati.
Automatska provjera telefonskog broja vjerojatno nije uzrok tome, no korisno je provjeriti za što se sve vaš broj koristi i na kojim je računima povezan, osobito ako želite zadržati razdvojenost između različitih usluga, piše Life Hacker.