DroneDays

Svi na FER: Tamo lete dronovi, a stručnjaci otkrivaju sve što treba znati o bespilotnim letjelicama

25.03.2019 u 09:29

Bionic
Reading

DroneDays, dvodnevni skup o bespilotnim letjelicama, održat će se 26. i 27. ožujka na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu. Očekuje nas niz predavanja vodećih stručnjaka, demonstracije najnovijih tehnoloških dostignuća zračne robotike i sajam poduzeća na kojem će HT predstaviti 5G tehnologiju

DronDeays organizira LARICS, Laboratorij za robotiku i inteligentne sustave upravljanja Fakulteta elektrotehnike i računarstva, a susret je sufinanciran iz europskog projekta AeRoTwin. Na smotru dolaze poznata imena zračne robotike: švicarski Hrvat Mirko Kovac s Imperial Collegea u Londonu, Damir Filipović iz Siemensovog programa električnih letjelica, Christopher Korpela s West Pointa, Nada Finderle iz Hrvatske udruge bespilotnih sustava, a HT će predstaviti 5G tehnologiju budućnosti koja u naše živote ulazi na velika vrata...

Tehnologije budućnosti i letačka zona

Razgovarat će se o tehnologijama budućnosti, prijevozu, proizvodnji letjelica, civilnoj i vojnoj sigurnosti. Posjetitelje uz predavanja očekuje i letačka zona za demonstraciju najnovijih dosega tehnologije bespilotnih letjelica, kao i štandovi na kojima će domaća i strana poduzeća predstaviti svoje proizvode, rad i usluge. Demonstracije bespilotnih letjelica će održat će AVITEH, Kapetair, UNIZG FER LARICS i M SAN Grupa.

Među predavačima pojavit će se stručnjaci HT-a, generalnog pokrovitelja DroneDaysa, koji će predstaviti osnovne značajke 5G tehnologije i objasniti kako će nam ona promijeniti živote. Zašto je 5G tehnologija budućnosti objasnit će HT-vi eksperti Marin Miočić i Antonio Krajinović. Miočić je stručnjak za razvoj i upravljanje mrežom koji se intenzivno bavi planiranjem kapaciteta baznih stanica i već desetak godina na FER-u drži predavanja o mobilnom internet na FER-u.

Stipendist HT-a govori o 5G tehnologiji

Krajinović je stručnjak za planiranje i optimizaciju radijske pristupne mreže u vrijeme vršnog mrežnog opterećenja kakvi su festivali i velika sportska događanja. FER mu je drugi dom i upravo je otamo kao HT-ov stipendist odmah nakon diplome našao posao u Hrvatskom Telekomu.

U sklopu toga programa sudjelovao na raznim radionicama i sajmovima karijera kao predstavnik HT-a. Honorarno radi kao asistent na predmetu Vodovi i antene na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu.

  • +11
Dronovi Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

'5G je driver svih budućih promjena', ističe Krajinović koji je HT-ov stipendist postao na završnoj petoj godini studija na FER-u. Prošao je program selekcije, upoznao buduće kolege i mogao je birati što bi htio raditi.

'Sam sam odabrao diplomski rad s kojim sam odmah našao posao', kaže Krajinović koji je direktno s fakulteta došao u HT-u. On je tek jedan od brojih studenata Fakulteta elektronike i računarstva kojima su izdašne HT-ove stipednije pomogle da bez opterećenja završe studij i odmah nađu posao u struci.