Jednostavan, aromatičan i s dozom šarma alpske tradicije – švicarska torta od mrkve, poznata kao Rüblikuchen, osvojila je srca ljubitelja slastica diljem Europe. Manje slatka od američke verzije i s prepoznatljivom notom badema, ova torta je desert u čijem se svakom zalogaju uživa, bez grižnje savjesti
Zove se Rüblikuchen i iako podsjeća na klasični američki 'carrot cake', ova švicarska torta od mrkve gušća je, blaža i profinjenijih aroma. Kao što svaka zemlja ima svoju varijantu pite od jabuka, od poznate francuske tarte Tatin do američke apple pie, tako i svaka kultura nudi vlastitu verziju omiljene slastice od mrkve. Dok je američka verzija poznata po bogatom začinskom mirisu i kremastom sloju od sira, švicarska torta zadržava jednostavnost – bez suvišnih dodataka, s tankim slojem glazure i tek ponekom minijaturnom mrkvicom od marcipana kao ukrasom.
Za razliku od svoje američke 'sestre', Rüblikuchen se priprema s mljevenim bademima koji joj daju gustoću i blagi okus orašastih plodova. U njoj ne dominira slatkoća ni začini, već prirodna aroma mrkve i limuna. Dok američka torta po pravilu ima gusti preljev od sira i maslaca, Švicarci radije biraju laganu glazuru koja samo blago naglašava okus biskvita.
Potrebni sastojci (za kalup promjera oko 24 cm):
- 4 velika jaja
- 150 g šećera
- prstohvat soli
- 100 g otopljenog maslaca
- 200 g sitno naribane mrkve
- 150 g mljevenih badema
- 50 g pšeničnog brašna
- 1 ravna čajna žličica praška za pecivo
- naribana korica 1 limuna (po želji)
- 50 g nasjeckanih oraha (po želji)
Fini preljev (glazura):
- 100 g šećera u prahu
- 1–2 žlice tople vode ili limunovog soka
- 1 čajna žličica otopljenog maslaca (po želji, za sjaj)
- Mini mrkvice od marcipana:
- 150 g bijelog marcipana
- prehrambena boja u pasti (narančasta i zelena)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalup promjera oko 24 centimetra. Premažite ga maslacem ili obložite papirom za pečenje. U većoj zdjeli pjenasto izmiješajte jaja sa šećerom dok smjesa ne postane svijetla i prozračna. Zatim, neprestano miješajući, postupno dodajte otopljeni maslac. Umiješajte naribanu mrkvu i, po želji, malo naribane korice limuna.
U zasebnoj posudi pomiješajte mljevene bademe, brašno i prašak za pecivo, pa tu suhu smjesu lagano umiješajte u mokre sastojke. Po želji dodajte nasjeckane orahe. Dobiveno tijesto izlijte u pripremljeni kalup i pecite oko 45 do 50 minuta, odnosno dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Kolač najprije malo ohladite u kalupu, zatim ga pažljivo izvadite i pustite da se potpuno ohladi prije stavljanja glazure.
Za glazuru prosijte šećer u prahu u manju zdjelu te mu postupno dodajte malo tople vode ili limunova soka, sve dok ne dobijete glatku, blago tekuću smjesu. Ako želite da glazura ima sjaj, umiješajte i čajnu žličicu otopljenog maslaca. Prelijte ohlađeni kolač i poravnajte površinu tankim slojem glazure pomoću lopatice.
Marcipanske mrkvice pripremite tako da odvojite oko 20 do 30 grama bijelog marcipana za listove, a ostatak obojite narančastom bojom u pasti. Dodajte vrlo malu količinu boje, tek koliko stane na vrh čačkalice, i mijesite rukama dok se ravnomjerno ne rasporedi. Ako želite intenzivniju nijansu, dodajte još malo boje, ali postupno. Ako se marcipan počne lijepiti, pospite ga šećerom u prahu i nastavite mijesiti.
Preostali, odvojeni dio marcipana obojite vrlo malom količinom zelene boje. Od narančaste mase oblikujte male mrkvice: nježno ih valjajte među dlanovima dok ne dobiju oblik malih stožaca, šire pri dnu i tanje pri vrhu. Tankim nožem ili čačkalicom možete urezati nježne uzdužne linije kako bi izgledale realističnije. Od zelene mase izradite male listove ili tanke trake, koje zatim priključite na vrh svake mrkvice laganim pritiskom.
Kada se glazura na kolaču potpuno osuši, rasporedite marcipanske mrkvice po površini. Ove dekoracije možete pripremiti i dan ranije — dovoljno ih je čuvati u posudi s poklopcem na sobnoj temperaturi. Rezultat je vizualno privlačan i ukusno vlažan kolač koji savršeno spaja blagu slatkoću mrkve i badema.