laboratorij profesora rogalea

Sve se to kroji u Zagrebu! Fascinirala nas je inteligentna odjeća koja se prilagođava temperaturi, reagira na hrkanje i pomaže dementnima

  • Autor: Mladen Smrekar
  • Zadnja izmjena 07.07.2019 19:14
  • Objavljeno 07.07.2019 u 19:14
Dubravko Rogale s prvom generacijom inteligentne odjeće koja se prilagođava temperaturi

Dubravko Rogale s prvom generacijom inteligentne odjeće koja se prilagođava temperaturi

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Na ljetnim temperaturama, dok vam se asfalt topi pod nogama, teško je razgovarati o inteligentnoj odjeći koja mijenja debljinu i grije ovisno o vanjskoj temperaturi; možda da hladi... No čim uđete u fino rashlađenu sobu Laboratorija za procesne parametre Zavoda za odjevnu tehnologiju Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, shvatite da se isplatilo prijeći pola grada po najvećoj vrućini

Profesor Dubravko Rogale dočekao nas je s ekipom najbližih suradnika: profesoricom Snježanom Firšt Rogale, docentom Željkom Knezićem i doktorandom Danielom Časarom Veličanom. Stigli smo vođeni informacijom o nagradi koju su zagrebački inovatori dobili na međunarodnoj izložbi gospodarskih i znanstvenih inovacija INTARG u poljskim Katowicama. I to ni više ni manje nego za inteligentnu odjeću koja detektira apneju i hrkanje. Pa tako nešto trebala bi imati svaka kuća!

Ubrzo se pokazalo da je to tek jedna od mnogih inovacija profesora Rogalea i njegova multidisciplinarnog tima. U njihovom laboratoriju sve se vrti oko inteligentne odjeće: od odjevnih predmeta s adaptivnim mikroklimatskim stanjima do onih s integriranim tehničkim podsustavima za inteligentnu vojnu i zaštitnu odjeću.

Što je uopće inteligentna odjeća?

O inteligentnoj odjeći profesor Rogale napisao je cijelu knjigu. Ukratko, to je vrsta odjeće koja ima ugrađene električne i elektroničke komponente, senzore, aktuatore te uređaje poput mikroračunala i zaslona. Time se omogućava dvosmjerna komunikacija između odjevnog predmeta i okoliša ili onoga koji nosi tu odjeću. A integrirane elektroničke komponente omogućavaju, između ostalog, praćenje i motrenje vitalnih funkcija nositelja pametne odjeće.

  • +12
  • +9

Dubravko Rogale s termalnim manekenom

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Debljina, gustoća i vrsta materijala oduvijek su igrali važnu ulogu u očuvanju topline. Toplinska izolacija osiguravala se zračnim prostorima između slojeva odjeće: potkošulje, košulje, veste, sakoi, kaputi...', objašnjava Rogale. 'Slojevito se odijevati bio je jedini razuman način. No to je često znalo sputavati pokrete.'

A što kad bi se u jedan jedini komad odjeće ugradile segmentirane termoizolacijske komore, jastučići zraka koji se po potrebi napuhavaju i ispuhavaju, pomislio je Rogale i smislio inteligentnu odjeću koja se prema potrebi puni zrakom i tako više ili manje grije, ovisno o vanjskoj temperaturi.

Za nagrađivani izum zanima se i vojska

Umetak s termoizolacijskim komorama mogu nositi svi, odrasli i djeca. Idealan je za ljude koji profesionalno puno borave vani: vojnike, policajce, šumare, pripadnike gorskih službi spašavanja... Ne čudi to što se za ovaj nagrađivani izum zanima i vojska.

Je li vam toplo ili hladno, ne morate vi razmišljati o tome - odjeća to čini umjesto vas. Opremljena je s dva senzora od kojih jedan mjeri vanjsku temperaturu, a drugi onu ispod odjeće. Stojite li na hladnom, sustav pomoću mikroprocesora mjeri razliku između dviju temperatura i po potrebi napuhuje odjeću. Potrčite li za tramvajem, senzori odmah registriraju da se temperatura tijela povećava i tome prilagođavaju debljinu zračnih komora. A kad uđete u zagrijanu prostoriju, zračne komore će se automatski sasvim ispuhati.

Treća generacija inteligentne odjeće

Rogale i njegova ekipa u svom laboratoriju isprobavaju već treću generaciju inteligentne odjeće. Ona prva bila je pametna, ali nije baš najbolje izgledala. Bila je efikasna, ali nezgrapna, s gomilom žica, senzora i baterija kojima se pokreće cijeli sustav. Ukratko, izgledala je kao nešto što nikad ne biste odjenuli, osim možda na Sjevernom polu.

Ponašanje termalnog manekena u termalnoj komori nadzire se izvrsnim domaćim softverom

Ponašanje termalnog manekena u termalnoj komori nadzire se izvrsnim domaćim softverom

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Druga generacija donijela je velika poboljšanja, cijeli je sustav stavljen u podstavu, a baterija je dobila autonomiju od dva dana. Treća generacija već izgleda kao pravi odjevni predmet. Sva je elektronika ugurana u kutiju koja se može nositi u rukavu. Kutija je još uvijek velika, ali njena se veličina lako da prepoloviti, na veličinu kutije cigareta. Na tome se upravo radi uz novčanu pomoć Hrvatske zaklade za znanost.

Termalni maneken i hrvatska pamet

Za sva poboljšanja zaslužan je i termalni maneken, na kojem se isprobavaju različite varijante. Ovaj robot proizvod je hrvatske pameti, izrađen od hrvatskih dijelova u hrvatskim pogonima. Maneken je izliven u radionici u Čiču, a sastavljen je od 26 ploha. To je jedini maneken na svijetu koji se pokreće iznutra, a ne polugama. Njegov rad nadzire izvrstan domaći softver.

Danas se nosi pametno, a da bi se skrojila takva pametna i inteligentna odjeća, više vam za to nisu dovoljni samo singerica, igla i konac. Treba vam čitav niz stručnjaka različitih znanja: tekstilni i odjevni inženjeri, strojari, automatičari, informatičari, elektroničari, kemičari, biolozi... I, dakako, dobra ideja. A profesor Rogale dosad je objavio dvjestotinjak znanstvenih i stručnih radova te osmislio 24 patenta i 16 inovacija.

Pametna biciklistička jakna s LED diodama koje svijetle ovisno o smjeru kretanja

Pametna biciklistička jakna s LED diodama koje svijetle ovisno o smjeru kretanja

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Osim što predaje u Zagrebu, gostujući je profesor na mariborskom fakultetu na kojem vodi znanstvene radionice iz područja inteligentne i funkcionalne odjeće. Onako usput, skuplja komunikacijsku i mjernu opremu čiji najstariji primjerci datiraju još iz doba Austro-Ugarske. Jednog dana sve se to prikupljeno blago možda i pretvori u pravi muzej.

'Bilo je ljepše i probitačnije biti inovator u socijalizmu'

Rogale je započeo karijeru u tvornici MEGA, a koja je nekad proizvodila vrhunske patentne zatvarače. 'Imali su vlastitu alatnicu u kojoj su izrađivali strojeve i izuzetno kvalitetan rukovodni kadar koji je držao do inovacija. A onda je tvornica nestala i ostale su tek prelijepe nekretnine da ih se razgrabi', reći će Rogale, nakon čega se posvetio znanstvenom radu, ali i ostao vjeran patentima i izumima.

Studentski projekti

Biciklističke jakne s diodama, e-majice i torbice sa zaštitom od krađe

Supruga Snježana zaslužna je za inovacije poput pametne biciklističke jakne s LED diodama što svijetle ovisno o smjeru kretanja, a koju je pod njezinim mentorstvom za diplomski rad izradila Martina Peck-Tijeglić. Sa studenticom Ljubicom Radišić osmislila je i e-majicu dok su studentica Marina Mesić i njezin brat Mate pod Snježaninim mentorstvom izradili pametnu torbu s ugrađenom zaštitom od krađe. Pokuša li vam neki džepar zavući ruku u torbu, ona će se oglasiti i upozoriti vas da vam netko pokušava ukrasti novčanik. Tu je i prototip pametne kape koja prati otkucaje srčanog pulsa i koju je pod mentorstvom profesora Rogalea izradila diplomantica Marija Veldić. Podaci se mjere senzorom, a izmjerene vrijednosti prikazuju na pametnom telefonu, putem Bluetoothom povezane mobilne aplikacije.

'Bilo je ljepše i probitačnije biti inovator u socijalizmu nego danas', reći će Rogale. 'Nijedan patent ne priznaje vam se u napredovanju, uništili smo sve domaće časopise, a ono što objavite vani sami morate platiti.'

Rad profesora Rogalea i njegovih suradnika ipak nije ostao sasvim neprimijećen. Ponosni su na podršku Hrvatske zaklade za znanost, a najesen stižu i novi patenti. Riječ je o odjeći za dementne osobe koju rade u suradnji s mariborskim sveučilištem i tamošnjim kliničkim bolničkim centrom. Riječ je odjeći koji bi trebala biti od pomoći bolesnicima i njihovim skrbnicima u prvoj fazi bolesti.

'Danas dijelove tijela možete operirati, nadograditi i isprintati u 3D printeru, ali novi mozak, nažalost, ne. Čovječanstvo sve više stari i dementnih je sve više', veli Rogale. Zato je s ekipom osmislio inteligentni odjevni predmet koji bi podsjećao dementne na obavljanje svakodnevnih dužnosti: operi zube, istuširaj se, popij lijek, pojedi doručak... U odijelo je ugrađen zvučnik, a razmišlja se i o vibraciji kojom bi se upozoravali oni koji slabije čuju.

Jedini patenti dolaze iz Hrvatske

Patenti i inovacije ekipe s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u međuvremenu i dalje stoje po vješalicama i stolovima, čekajući da se pojavi netko tko će u njih uložiti novac i pokrenuti posao. Odjeća koja regulira temperaturu i upozorava na probleme s disanjem, kape koje prate rad srca i torbe koje ne daju da ih se ukrade, sve to lako bi našlo kupce. Ali...

'Pomaka na bolje neće biti dok se ne pokrene industrija i ne zaštiti intelektualno vlasništvo', smatra profesor. 'Ovako, ostaje nam tek zadovoljstvo time da su jedina dva svjetska patenta inteligentne odjeće došla iz Hrvatske, s ovog našeg fakulteta.'

od uložaka za cipele do zamrznute tkanine

Neki patenti i izumi profesora Rogalea

I sami znate na što nalikuju tenisice kad ih operete u stroju; budu čišće, ali sasvim izgube formu. Možete u njih gurati novine, drvene kalupe, ali oba načina imaju i svojih mana. Zato su profesori Rogale i Zvonko Dragičević osmislili pneumatski uložak koji se u obuću stavlja ispuhan i potom puni stlačenim zrakom koji će se širiti ravnomjerno i izravnati sve nabore, a cipela poprimiti izvorni oblik. A kako je uložak natopljen antibaktericidnim i dezodirajućim sredstvom, obuća će se riješiti bakterija i neugodnih mirisa.

S profesorom Gojkom Nikolićem Rogale je pak patentirao automatizirani proces izrade odjevnih predmeta korištenjem zamrznute tkanine, inteligentnu glačalicu, ali i inteligentnu bolesničku podlogu koja sprečava nastajanje dekubitusa. Patentirali su i inteligentni tepih koji reagira na dim i pokrete te alarmira vlasnika. Prototip je proizvela Regeneracija iz Zaboka, a tepih bi se uskoro trebao naći u trgovinama.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!