laboratorij profesora rogalea

Sve se to kroji u Zagrebu! Fascinirala nas je inteligentna odjeća koja se prilagođava temperaturi, reagira na hrkanje i pomaže dementnima

07.07.2019 u 19:14

Bionic
Reading

Na ljetnim temperaturama, dok vam se asfalt topi pod nogama, teško je razgovarati o inteligentnoj odjeći koja mijenja debljinu i grije ovisno o vanjskoj temperaturi; možda da hladi... No čim uđete u fino rashlađenu sobu Laboratorija za procesne parametre Zavoda za odjevnu tehnologiju Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, shvatite da se isplatilo prijeći pola grada po najvećoj vrućini

Profesor Dubravko Rogale dočekao nas je s ekipom najbližih suradnika: profesoricom Snježanom Firšt Rogale, docentom Željkom Knezićem i doktorandom Danielom Časarom Veličanom. Stigli smo vođeni informacijom o nagradi koju su zagrebački inovatori dobili na međunarodnoj izložbi gospodarskih i znanstvenih inovacija INTARG u poljskim Katowicama. I to ni više ni manje nego za inteligentnu odjeću koja detektira apneju i hrkanje. Pa tako nešto trebala bi imati svaka kuća!

Ubrzo se pokazalo da je to tek jedna od mnogih inovacija profesora Rogalea i njegova multidisciplinarnog tima. U njihovom laboratoriju sve se vrti oko inteligentne odjeće: od odjevnih predmeta s adaptivnim mikroklimatskim stanjima do onih s integriranim tehničkim podsustavima za inteligentnu vojnu i zaštitnu odjeću.

Što je uopće inteligentna odjeća?

O inteligentnoj odjeći profesor Rogale napisao je cijelu knjigu. Ukratko, to je vrsta odjeće koja ima ugrađene električne i elektroničke komponente, senzore, aktuatore te uređaje poput mikroračunala i zaslona. Time se omogućava dvosmjerna komunikacija između odjevnog predmeta i okoliša ili onoga koji nosi tu odjeću. A integrirane elektroničke komponente omogućavaju, između ostalog, praćenje i motrenje vitalnih funkcija nositelja pametne odjeće.

  • +12
Dubravko Rogale s termalnim manekenom Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Debljina, gustoća i vrsta materijala oduvijek su igrali važnu ulogu u očuvanju topline. Toplinska izolacija osiguravala se zračnim prostorima između slojeva odjeće: potkošulje, košulje, veste, sakoi, kaputi...', objašnjava Rogale. 'Slojevito se odijevati bio je jedini razuman način. No to je često znalo sputavati pokrete.'

A što kad bi se u jedan jedini komad odjeće ugradile segmentirane termoizolacijske komore, jastučići zraka koji se po potrebi napuhavaju i ispuhavaju, pomislio je Rogale i smislio inteligentnu odjeću koja se prema potrebi puni zrakom i tako više ili manje grije, ovisno o vanjskoj temperaturi.

Za nagrađivani izum zanima se i vojska

Umetak s termoizolacijskim komorama mogu nositi svi, odrasli i djeca. Idealan je za ljude koji profesionalno puno borave vani: vojnike, policajce, šumare, pripadnike gorskih službi spašavanja... Ne čudi to što se za ovaj nagrađivani izum zanima i vojska.

Je li vam toplo ili hladno, ne morate vi razmišljati o tome - odjeća to čini umjesto vas. Opremljena je s dva senzora od kojih jedan mjeri vanjsku temperaturu, a drugi onu ispod odjeće. Stojite li na hladnom, sustav pomoću mikroprocesora mjeri razliku između dviju temperatura i po potrebi napuhuje odjeću. Potrčite li za tramvajem, senzori odmah registriraju da se temperatura tijela povećava i tome prilagođavaju debljinu zračnih komora. A kad uđete u zagrijanu prostoriju, zračne komore će se automatski sasvim ispuhati.

Treća generacija inteligentne odjeće

Rogale i njegova ekipa u svom laboratoriju isprobavaju već treću generaciju inteligentne odjeće. Ona prva bila je pametna, ali nije baš najbolje izgledala. Bila je efikasna, ali nezgrapna, s gomilom žica, senzora i baterija kojima se pokreće cijeli sustav. Ukratko, izgledala je kao nešto što nikad ne biste odjenuli, osim možda na Sjevernom polu.

Druga generacija donijela je velika poboljšanja, cijeli je sustav stavljen u podstavu, a baterija je dobila autonomiju od dva dana. Treća generacija već izgleda kao pravi odjevni predmet. Sva je elektronika ugurana u kutiju koja se može nositi u rukavu. Kutija je još uvijek velika, ali njena se veličina lako da prepoloviti, na veličinu kutije cigareta. Na tome se upravo radi uz novčanu pomoć Hrvatske zaklade za znanost.

Termalni maneken i hrvatska pamet

Za sva poboljšanja zaslužan je i termalni maneken, na kojem se isprobavaju različite varijante. Ovaj robot proizvod je hrvatske pameti, izrađen od hrvatskih dijelova u hrvatskim pogonima. Maneken je izliven u radionici u Čiču, a sastavljen je od 26 ploha. To je jedini maneken na svijetu koji se pokreće iznutra, a ne polugama. Njegov rad nadzire izvrstan domaći softver.

Danas se nosi pametno, a da bi se skrojila takva pametna i inteligentna odjeća, više vam za to nisu dovoljni samo singerica, igla i konac. Treba vam čitav niz stručnjaka različitih znanja: tekstilni i odjevni inženjeri, strojari, automatičari, informatičari, elektroničari, kemičari, biolozi... I, dakako, dobra ideja. A profesor Rogale dosad je objavio dvjestotinjak znanstvenih i stručnih radova te osmislio 24 patenta i 16 inovacija.

Osim što predaje u Zagrebu, gostujući je profesor na mariborskom fakultetu na kojem vodi znanstvene radionice iz područja inteligentne i funkcionalne odjeće. Onako usput, skuplja komunikacijsku i mjernu opremu čiji najstariji primjerci datiraju još iz doba Austro-Ugarske. Jednog dana sve se to prikupljeno blago možda i pretvori u pravi muzej.

'Bilo je ljepše i probitačnije biti inovator u socijalizmu'

Rogale je započeo karijeru u tvornici MEGA, a koja je nekad proizvodila vrhunske patentne zatvarače. 'Imali su vlastitu alatnicu u kojoj su izrađivali strojeve i izuzetno kvalitetan rukovodni kadar koji je držao do inovacija. A onda je tvornica nestala i ostale su tek prelijepe nekretnine da ih se razgrabi', reći će Rogale, nakon čega se posvetio znanstvenom radu, ali i ostao vjeran patentima i izumima.

Studentski projekti

Biciklističke jakne s diodama, e-majice i torbice sa zaštitom od krađe

Supruga Snježana zaslužna je za inovacije poput pametne biciklističke jakne s LED diodama što svijetle ovisno o smjeru kretanja, a koju je pod njezinim mentorstvom za diplomski rad izradila Martina Peck-Tijeglić. Sa studenticom Ljubicom Radišić osmislila je i e-majicu dok su studentica Marina Mesić i njezin brat Mate pod Snježaninim mentorstvom izradili pametnu torbu s ugrađenom zaštitom od krađe. Pokuša li vam neki džepar zavući ruku u torbu, ona će se oglasiti i upozoriti vas da vam netko pokušava ukrasti novčanik. Tu je i prototip pametne kape koja prati otkucaje srčanog pulsa i koju je pod mentorstvom profesora Rogalea izradila diplomantica Marija Veldić. Podaci se mjere senzorom, a izmjerene vrijednosti prikazuju na pametnom telefonu, putem Bluetoothom povezane mobilne aplikacije.

'Bilo je ljepše i probitačnije biti inovator u socijalizmu nego danas', reći će Rogale. 'Nijedan patent ne priznaje vam se u napredovanju, uništili smo sve domaće časopise, a ono što objavite vani sami morate platiti.'

Rad profesora Rogalea i njegovih suradnika ipak nije ostao sasvim neprimijećen. Ponosni su na podršku Hrvatske zaklade za znanost, a najesen stižu i novi patenti. Riječ je o odjeći za dementne osobe koju rade u suradnji s mariborskim sveučilištem i tamošnjim kliničkim bolničkim centrom. Riječ je odjeći koji bi trebala biti od pomoći bolesnicima i njihovim skrbnicima u prvoj fazi bolesti.

'Danas dijelove tijela možete operirati, nadograditi i isprintati u 3D printeru, ali novi mozak, nažalost, ne. Čovječanstvo sve više stari i dementnih je sve više', veli Rogale. Zato je s ekipom osmislio inteligentni odjevni predmet koji bi podsjećao dementne na obavljanje svakodnevnih dužnosti: operi zube, istuširaj se, popij lijek, pojedi doručak... U odijelo je ugrađen zvučnik, a razmišlja se i o vibraciji kojom bi se upozoravali oni koji slabije čuju.

Jedini patenti dolaze iz Hrvatske

Patenti i inovacije ekipe s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u međuvremenu i dalje stoje po vješalicama i stolovima, čekajući da se pojavi netko tko će u njih uložiti novac i pokrenuti posao. Odjeća koja regulira temperaturu i upozorava na probleme s disanjem, kape koje prate rad srca i torbe koje ne daju da ih se ukrade, sve to lako bi našlo kupce. Ali...

'Pomaka na bolje neće biti dok se ne pokrene industrija i ne zaštiti intelektualno vlasništvo', smatra profesor. 'Ovako, ostaje nam tek zadovoljstvo time da su jedina dva svjetska patenta inteligentne odjeće došla iz Hrvatske, s ovog našeg fakulteta.'

od uložaka za cipele do zamrznute tkanine

Neki patenti i izumi profesora Rogalea

I sami znate na što nalikuju tenisice kad ih operete u stroju; budu čišće, ali sasvim izgube formu. Možete u njih gurati novine, drvene kalupe, ali oba načina imaju i svojih mana. Zato su profesori Rogale i Zvonko Dragičević osmislili pneumatski uložak koji se u obuću stavlja ispuhan i potom puni stlačenim zrakom koji će se širiti ravnomjerno i izravnati sve nabore, a cipela poprimiti izvorni oblik. A kako je uložak natopljen antibaktericidnim i dezodirajućim sredstvom, obuća će se riješiti bakterija i neugodnih mirisa.

S profesorom Gojkom Nikolićem Rogale je pak patentirao automatizirani proces izrade odjevnih predmeta korištenjem zamrznute tkanine, inteligentnu glačalicu, ali i inteligentnu bolesničku podlogu koja sprečava nastajanje dekubitusa. Patentirali su i inteligentni tepih koji reagira na dim i pokrete te alarmira vlasnika. Prototip je proizvela Regeneracija iz Zaboka, a tepih bi se uskoro trebao naći u trgovinama.