sudar divova

Usporedili smo sve što znamo o novim smartfonima iz Applea i Samsunga

20.07.2018 u 14:15

Bionic
Reading

Premda se o detaljima novih uređaja iz Applea i Samsunga može još samo nagađati, motivi iza njihove proizvodnje su više nego jasni. Popisali smo očekivanja od novih perjanica

Uskoro nas čeka veličanstveni spektakl za sve gadgetoljupce. Samsung mora predstaviti deseti i tehnološki najluksuzniji uređaj u seriji Galaxy S, dok Apple mora pažljivo kročiti planira li zadržati pažljivo građenu reputaciju na tržištu mobilnih perjanica.

Apple iPhone 9...ili 11...možda 10S?

Kao kompanija koju relativno malo zanima srednji i niži sektor tržišta pametnih telefona, Apple se čini kao kompanija koja zbilja nema problema po pitanju izbora novih modela. Svake godine proizvođač iz Kalifornije na neki način uspijeva ne samo impresionirati kult obožavatelja svojih proizvoda, već često i uspostaviti dizajnerske standarde koje konkurencija nerijetko kopira. Ovome im, ruku na srce, uvelike pripomaže takozvani zlatni kavez u kojem drže sve svoje potrošače.

Appleovi uređaji i softver su već godinama poznati po tome da rade najbolje unutar Appleovog ekosustava, dajući kompaniji dovoljno prostora za igru u privatnom virtualnom pješčaniku. iOS i MacOS koriste samo računala, smartfoni i tableti iz Applea, što sistemskim inženjerima uvelike olakšava posao i omogućuje da rade softver koji je skrojen prema, primjerice, novoj perjanici.

Brži, bolji, stabilniji

Upravo zbog toga ove godine s umjerenim optimizmom gledamo u smjeru Applea koji pored stabilnijeg operativnog sustava planira uvesti i nekoliko modela smartfona kojima će 'ispraviti' tržišnu paradigmu koju je svorio najprofitabilniji ali ujedno i najslabije prodavani uređaj koji su ikad izbacili: iPhone X. S obzirom na status koji ovaj papreno skupi uređaj ima, relativno je lako za očekivati da će Apple ove godine izbaciti barem jedan smartfon koji slijedi 'desetkinu' dizajnersku formu. Nikome na iznenađenje, Apple je taj dolazak potvrdio izdavši kodna imena za tri nova telefona.

Također je sasvim jasno da se Apple dugoročno ne može oslanjati na segment tržišta sa rastrošnom klijentelom. Američka kompanija bi, prema svemu sudeći, ove godine morala izbaciti barem jedan uređaj koji je skrojen za prosječnog kupca višeg cjenovnog segmenta, odnosno osobe koja je spremna svake druge godine investirati oko 5 do 6 tisuća kuna u novi premijski uređaj. Nešto se šuška i o super jeftinim iPhoneima koji liče na iPhone X, no pored par vijesti na tehno portalima koje najavljuju jeftini iPhone X sa super brzim punjačem, glasina o dolasku još jednog budžetnog iPhonea nije stopostotno potvrđena.

apple

Donosimo trikove profesionalnih fotografa za najbolje iPhone fotografije

Pogledaj galeriju

Prema trenutno dostupnim informacijama, novi iPhone će izaći u obliku iPhonea 9 ili iPhonea 11 (zavisno kako ga odluče zvati) te će kao i 'sedmica' i 'osmica' nuditi modele s različitim dijagonalama ekrana - 'jeftinijeg' iPhonea X, 'novog' iPhonea sličnog dizajna kao X te njegovu veću verziju koja će navodno imati dijagonalu 6.4 inča. Apsolutno smo uvjereni kako će novi uređaj imati za nijansu brži procesor i izdržljiviju bateriju, dok će vlasnici starijih uređaja moći pronaći utjehu u operativnom sustavu koji, prema čeonim ljudima iz Applea, obećava puno bolje performanse na najširem broju iPhone uređaja.

Službeno predstavljanje novog smartfona iz Applea najavljeno je za rujan.

Rođendanski Mega-Android iz Samsunga

Ako znamo Samsung zbog jedne jedine stvari, onda je to da spadaju među najkonkurentnije proizvođače smartfona na svijetu. Globalno poznati korejski brend do danas je izdao devet generacija premijskih smartfona koji su apsolutno oduševili sve korisnike premijskih uređaja nesklonih zatvorenom Appleovom dizajnu. Iza ovoga se, bez dvojbe, ne nalazi samo odanost brendu, već i vrlo uvažena reputacija kompanije koja pred sobom ove godine ima zbilja velik zadatak. Kao što je iPhone to napravio 2017. sa iPhoneom X, Samsung sličnu tehnološku vratolomiju treba napraviti i sa desetom serijom Galaxyja S.

Galaxy Note 9 u pet boja Izvor: Tech Advisor / Autor: Samsung

Oprezni potezi

Da se razumijemo, trenutno stanje Samsungovog najboljeg i najskupljeg telefona toliko je dobro da je i sama kompanija pribjegla mic-po-mic dizajnerskom unaprijeđivanju zbog kojeg Apple mnogi ismijavaju već godinama. Samsung Galaxy S8 i Samsung Galaxy S9 su strahovito slični telefoni koje uglavnom razlikuje ono što se nalazi pod poklopcem, što znači da će Samsung Galaxy S10 morati napraviti puno odvažniji korak prema naprijed. S obzirom da smo vidjeli što je prošle jeseni predstavio Apple, nije nimalo čudno s tihim hihotanjem i leptirima u želucu čekati sljedeću prezentaciju Samsunga.

Futuristički telefon za najveće sladokusce

Od senzora za otisak prsta na samom ekranu, preko poboljšane kamere, tanje baterije i još boljeg prikaza, glasine vezane uz novi Samsung Galaxy S s razlogom koketiraju sa futurizmom. Problem je, doduše, što će Samsung ovog puta morati preuzeti kormilo i sam postaviti dizajnerske standarde budućnosti Androida.

Podsjetimo, prošle godine se nakon izlaska iPhonea X s negodovanjem referiralo na hrpe kineskih kompanija koje su svoje Androide počeli dizajnirati po uzoru na iPhone X. Ako nas pitate, definitivno smatramo da spadamo među obožavatelje tehnologije koji žele da Samsung tržište u 2018. i 2019. definira zapanjujućim mobilnim inovacijama. Pitanje je doduše, kao i u slučaju iPhonea, koliko će daleko biti spremni ići.

od Youtubea do karata

Zaustavite ove Android aplikacije prije nego što potroše vaš mobilni internet

Pogledaj galeriju

Trenutno se, kao i u slučaju Applea, možemo sa sigurnošću osloniti na uvjerenje kako će S10 biti dizajnerski vrlo različit Galaxy S te da će, kako bi zadržao kupce, Samsung pored njega vjerojatno izdati i uređaj koji je vrlo sličan dosadašnjim modelima. Prema trenutno dostupnim informacijama, sasvim je jasno da Samsung gleda u budućnost serije S kao krunski dragulj svoje ponude, čemu svjedoči i glasina da će ekran novog uređaja imati ugrađen senzor za otisak prsta te dijagonalu od 6.4 inča.

TEHNO PREPORUKA

Ovo su apsolutno najbolji načini da vaš Android sakrijete od gnjavatora

Pogledaj galeriju

Sprema se spektakl

Ako ništa drugo - moramo priznati da smo oduševljeni šturim informacijama koje su do danas procurile - Samsung očigledno jako dobro pazi na svoje nadolazeće premijske uređaje.

Jedino što nam na kraju preostaje je, ukoliko planiramo nadograditi svoju flotu pametnih telefona, da sjednemo, ispečemo kokice i uživamo - zato jer će se konkurencija na tržištu flagship uređaja uskoro prilično zahuktati.