KRITIČARI ZABRINUTI

U Americi nikad lakše do 3D-printanog pištolja

20.07.2018 u 10:54

Bionic
Reading

Nakon prilično duge parnice, američke vlasti su odlučile dozvoliti slobodnu distribuciju nacrta koji bilo kojem vlasniku 3D-pisača omogućuje da ispiše svoj potpuno funkcionalni pištolj

Veliko odobrenje američkog sudstva slijedi čak četiri godine dugu parnicu između tovraca iz kompanije Defense Distributed i Američkog ministarstva vanjskih poslova.

Prvo isprintano vatreno oružje napravljeno je 2013., dokumenti u kojima se jasno objašnjava kako ga isprintati na bilo kojem 3D-pisaču downloadana su više od 100.000 puta, a vlada SAD-a ih je ubrzo nakon toga odlučila zabraniti. Problem je u tome da distribucija ovakvog oružja krši Međunarodni zakon za regulaciju oružja koji, ukratko, definira koje se vrste vojnih materijala smije izvoziti.

Za ljudska prava

Defense Distributed je upravo zbog toga ujedinio strane sa Zadrugom za Drugi amandman (SAF) koja se bori za prava svakog Amerikanca da nosi oružje te je odlučio tužiti Ministarstvo vanjskih poslova zbog zabrane distribucije. Ministarstvo pravosuđa prema najnovijim vijestima dozvoljava Amerikancima da 'pristupe, raspravljaju i reproduciraju' dokumente vezane uz pištolj.

Vlada je također vratila 10.000 dolara za papirologiju te se obavezala platiti sve sudske troškove.

'download bomba'

Internetom hara novi virus, a na meti mu je i Chrome. Evo što poduzeti

Pogledaj galeriju

Sloboda govora i sloboda nošenja oružja

'Ne samo da je ovo pobjeda Prvog amandmana, već i veliki udrac prohibicijskom lobiju' rekao je osnivač SAF-a Alan M Gottlieb. 'Neprijatelji oružja su godinama tvrdili kako su moderne poluautomatske sportske puške 'ratno oružje', a s ovom pogodbom potvrdili su da je to jedna velika laž'.

  • +3
Ovi smartfoni trebaju stići do kraja godine i jedva ih čekamo Izvor: Tech Advisor / Autor: Samsung

Povratak plastičnog pištolja

CAD (computer-aided design) datoteke trebale bi postati dostupne od 1. kolovoza, piše Defense Distributed te potvrđuje da 'Era pištolja kojeg možete downloadati konačno može početi'. Kritičari ovog poteza osuđuju presudu kao početak dolaska 'fantomskog oružja' - neregistriranih pištolja i pušaka stvorenih bez vladinog znanja.

Osnivač Defense Distributeda Cody Wilson prvi isprintani pištolj sa svijetom je podijelio 2013. Na stranici se, pored naprednije tehnologije novih plastičnih pištolja, nalaze i proizvodi koji olakšavaju njihovo sastavljanje.