MACOS SONOMA

Stigao je novi MacOS: Evo zašto ga ne biste trebali instalirati

27.09.2023 u 17:02

Bionic
Reading

Ako instalirate nove verzije operativnih sustava, nikad nije loše malo pričekati da autori stignu riješiti bugove

Možda ste čuli da je macOS Sonoma spreman za preuzimanje nakon višemjesečne ljetne beta verzije, no predlažemo da ažuriranje ipak odgodite. Na internetu se pojavio niz pritužbi od programera aplikacija da su im aplikacije na novom sustavu pune bugova.

Appleov softverski sustav u zadnje je vrijeme zabilježio povećan broj sigurnosnih rizika, što znači da kompaniji vjerojatno treba malo više vremena da stvari 'poravna' u odnosu na prošle verzije MacOS-a. Engadget predlaže da bi bilo dobro da instalaciju odgodite za mjesec ili dva.

Iako je Sonoma dovoljno stabilna da je Apple može isporučiti korisnicima, mogli biste naići na neugodnosti. Postoji mnogo tema od MacRumors foruma do službenih Appleovih foruma koje ukazuju na iritantne bugove. Poteškoće variraju od manjih - poput alarma koji se ne aktiviraju - do većih, uključujući probleme s pražnjenjem baterije na MacBook Pro uređajima. Najbolji način da to izbjegnete je da ne ažurirate sustav i malo pričekate.

Također valja napomenuti da je macOS Sonoma dostupan samo za određene uređaje. Ako razmišljate o ažuriranju, provjerite imate li kompatibilan Mac:

  • iMac (2019. i noviji)
  • iMac Pro (2017. i kasnije)
  • MacBook Air (2019 i noviji)
  • MacBook Pro (2018. i noviji)
  • Mac Pro (2019. i noviji)
  • Mac Studio (2022. i kasnije)
  • Mac mini (2018. i noviji)

MacOS Sonoma relativno je skromnije ažuriranje. Da, tu je novi Game Mode koji povećava broj sličica u sekundi i smanjuje kašnjenje vanjskih perifernih uređaja poput slušalica i tipkovnica. Stigli su widgeti za radnu površinu i novi čuvari zaslona, plus zaključani zasloni poput iPadOS-a. Apple također predstavlja nova poboljšanja i mogućnosti videokonferencije, u nadi da će više tvrtki koristiti njegov ugrađeni paket aplikacija umjesto trećih strana.

FaceTime video zapisi sadržavat će pozadine za prezentatore i reakcije, dajući duh dinamičnog osjećaja osobnog sastanka koje svi volimo i priželjkujemo. Safari se može pohvaliti poboljšanjima privatnosti i sigurnosti, uključujući potpuno blokiranje web trackera. Novo ažuriranje dodaje i popravke, a 9to5Mac ima popis svih zakrpa.

Ako ove nove značajke zvuče predobro da biste ih propustili i unatoč svemu se odlučite za ažuriranje, prvo napravite sigurnosnu kopiju svih svojih podataka. Ne zaboravite da se također možete vratiti na macOS Ventura ako vam se čini da stvari ne idu glatko.