TEHNO NOVITETI

LG se pridružuje utrci za najbolji laptop sa savitljivim zaslonom

27.09.2023 u 12:17

Bionic
Reading

Neobični Gram Fold trenutno se može kupiti samo u Koreji, a dostupan je po cijeni od 3.500 eura

LG je najavio svoje prvo prijenosno računalo preklopnog ekrana, postavši najnovijim igračem koji je lansirao svoju ponudu za rastuću (ali još uvijek nišnu) kategoriju. Slično kao ASUS Zenbook 17 Fold i Lenovo ThinkPad X1 Fold, LG Gram Fold je uređaj sa zaslonom osjetljivim na dodir koji se kad je rasklopljen može koristiti kao masivni tablet ili računalo.

Kupci će dobiti 17-inčni​ OLED zaslon s QXGA+ (2560 puta 1920 piksela) rezolucijom kada se koristi samo kao zaslon, a moći će ga povezati s pripadajućom Bluetooth tipkovnicom ako ga žele koristiti kao radnu stanicu. Uređaj također podržava olovke, tako da se može ponašati kao tradicionalni tablet za projekte koji uključuju umjetnost, arhitekturu i kaligrafiju.

Kada se preklopi, gornji dio postaje 12-inčni​ ekran, dok se donji može pretvoriti u tipkovnicu za tipkanje. LG kaže da je model tijekom testiranja izdržao 30.000 presavijanja bez oštećenja zaslona. Samsung testira šarke svojih sklopivih Galaxy telefona oko 200.000 puta, no većina ljudi vjerojatno tijekom dana svojim telefonima pristupa puno više nego računalima ili tabletima.

LG Gram Fold je pokretan Intel Core i5 procesorom 13. generacije, a oremljen je i RAM-om za koji tvrtka kaže da je 15 puta brži od memorije LPDDR5 5200. Što softvera tiče, sklopivi laptop pokreće Windows 11 te dolazi sa Sync On Mobileom koji olakšava prijenos telefonskih podataka na uređaj.

LG Gram Fold trebao bi biti pušten u prodaju u listopadu, ali trenutno samo u Koreji. Cijena mu je 3.500 eura što nije jeftino, ali je još uvijek puno pristupačnije od HP-ovog Spectre Folda koji košta 4900 eura, zaključuje Engadget.