PROBLEM DEZINFORMACIJA

EU zabrinut zbog Muska i X-a: 'Pratimo što radite'

27.09.2023 u 12:13

Bionic
Reading

Visoka dužnosnica Europske unije prozvala je društvenu mrežu X kao najveći izvor lažnih vijesti te pozvala Elona Muska na poštivanje zakona Unije usmjerenih na borbu protiv dezinformacija

Uoči nadolazećih izbora Google, TikTok, Microsoft i Meta Platforms također moraju učiniti više u borbi protiv dezinformacija.

Većina njih dolazi iz Rusije, koja koristi društvene medije za vođenje 'rata ideja' protiv demokracije, upozorila je potpredsjednica Europske komisije Vera Jourova.

'Moskovska operacija dezinformiranja oružje je masovne manipulacije vrijedno više milijuna eura, usmjereno kako na Ruse tako i na Europljane i ostatak svijeta', istaknula je Jourova.

Tijekom nekoliko narednih tjedana trebali bi biti održani izbori u Slovačkoj i Poljskoj, a iduće godine i u cijeloj Uniji (pa tako i kod nas u Hrvatskoj). 'Velike internetske platforme moraju se pozabaviti rizikom uplitanja. Kremlj i drugi zlonamjerni akteri pokušat će ih zlorabiti za manipulaciju', uvjerena je Jourova.

Među njima X se ističe po nepovoljnom omjeru objava s lažnim informacijama ili dezinformacijama. Europska komisija objavila je studiju o šest online platformi u Poljskoj, Slovačkoj i Španjolskoj, koja je pokazala da Twitter ima najveću prevalenciju dezinformacija i najveći omjer aktera dezinformacija.

Jourova je upozorila vlasnika X-a Elona Muska kako je dužan poštivati Zakon o digitalnim uslugama. 'Pratit ćemo što radite', poručila je.

Prema Kodeksu dobre prakse u suzbijanju dezinformacija, usvojenom 2022. godine, internetske platforme obvezale su se na mjere usmjerene na smanjenje dezinformacija i moraju redovito podnositi izvješća. Nakon podnošenja osnovnih izvješća, objavljena su i njihova prva šestomjesečna izvješća koja opisuju kako ispunjavaju ta obećanja, piše AP.

Google, TikTok, Microsoft i Meta Platforms dobrovoljno su se priključile Kodeksu, ali Twitter je odustao od primjene njegovih odredbi nakon što ga je Musk preuzeo.

Tportal je ranije istražio što nam sve donosi Zakon o digitalnim uslugama.