traže se oštrije regulacije

SpaceX zatamnjuje satelite kako bi 'pomogao' astronomima. Je li to dovoljno?

12.01.2021 u 08:11

Bionic
Reading

SpaceX Elona Muska na novu je seriju internetskih satelita Starlink odlučio instalirati zatamnjenje koje bi trebalo olakšati promatranje noćnog neba, no stručnjaci diljem svijeta traže oštrije regulacije

SpaceX ima plan - lansirati desetke tisuća internetskih satelita u nižu orbitu i svijetu pružiti globalni internet visoke brzine. Prema najnovijem izvješću Business Insidera, kompanija planira taj cilj postići bez prekrivanja noćnog neba hrpom uočljivih letjelica.

Nakon što je prvi svjetli trag parade satelita u prvoj polovici prošle godine osvjetlio nebo, znanstvenici su se zabrinuli: što ako ih bude toliko puno da će početi utjecati na promatranje zvjezanog neba iz obzervatorija na Zemlji? Starlink je ovome donekle odlučio stati na kraj ugrađivanjem zatamnjenja na novih 415 satelita koje je nedavno lansirao. Prema studiji, sateliti s insatliranim zatamnjenjem odbijaju manje svjetla, a SpaceX ih planira dodatno usavršiti.

Tehnologiju Muskova kompanija naziva 'VisorSats', a njihova reflektivnost je 31 posto one SpaceX-ovih dosadašnjih internetskih satelita. Sustav funkcionira tako da sateliti nakon dolaska u orbitu aktiviraju zatamnjenje i nakon toga smanjuju odbijanje svjetlosti od njihovih sjajnijih dijelova. Istraživanje temeljeno na 430 promatranja te je ove subote izdano putem ArXiva.

Nebo puno letjelica

Trenutna reflektivnost satelita je i dalje prevelika, a SpaceX ju planira reducirati još 2.5 puta. Drugim riječima, koliko god da SpaceX nastoji smanjiti nanesenu štetu, sve je izglednije da nas čeka budućnost u kojoj će astronomija na tlu morati proći kroz promjene.

'Riječ je o pobjedi jedne bitke, a ne cijelog rata.' rekao je Jonathan McDowell, astronom sa sveučilišta Harvard. 'Dobili smo to da prosječna osoba više neće vidjeti satelite dok mu lete nad glavom'.

SpaceX, doduše, ne planira stati - njihov plan je do 2027. lansirati 12.000 satelita koji će okružiti zemlju i svima ponuditi bežični internet. Dio satelita već kruži Zemljom te pruža pristup internetu nekim udaljenim zajednicama u ruralnoj Americi. Muskovoj je kompaniji dozvoljeno lansiranje 42.000 letjelica, no kompanija cilja na 42.000, što je 20 puta više od trenutnog broja satelita u orbiti. Nadalje, Starlink nije jedini pružatelj internetskih usluga - satelite u orbitu planira ispaliti i konkurencija koja uključuje nastojanja donedavno najbogatijeg čovjeka na svijetu i vlasnika Amazona, Jeffa Bezosa.

McDowell je dodatno zabrinut za startup OneWeb koji satelite želi poslati na puno veću visinu nego što to radi Starlink. Ako im to pođe za rukom, tijekom ljeta više neće biti moguće izvršiti znanstveno promatranje neba.

Zamislimo li situaciju u kojoj svega dvije kompanije nastoje uspostaviti internetsku infrastrukturu u nižoj orbiti, za desetak godina bismo mogli imati nebo kojim orbitira preko sto tisuća satelita. Astronomima se to ne sviđa.

Sateliti smetaju teleskopima

Inženjer Tony Mallama je u sklopu objavljenih rezultata nedavno istraživanja izračunao da Starlinkovi imaju indeks svjetline 5.82, što znači da u određenim uvjetima ne mogu biti viđeni golim okom. 'U većini uvjeta, čak i ako je nebo tamno, sateliti neće biti vidljivi golim okom', rekao je McDowell. SpaceX kaže da će novi sateliti ići do 7.0 te biti 2.5 puta tamniji nego što su sad.

Unatoč dobronamjernoj gesti, Starlink će i dalje smetati na snimkama duge ekspozicije, kao i senzorima koji rade u infracrvenom svjetlu, pošto dio zračenja koje odašilju uključuje valove u točno tom spektru. Nadalje, znanstvenici su zabrinuti za promatranje neba u zoru koje će dolaskom svemirskog interneta postati još kompliciranije, a dodatno ulje na vatru dodaje i činjenica da spomenutu metodu koristimo za rano otkrivanje meteorita koji lete prema Zemlji.

'Nekim projektima sateliti neće smetati, drugi će se morati prilagoditi, a treći neće uopće biti izvedivi' komentirao je McDowell. Što je najgore, Muskov internet ima potencijal upropastiti snimke koje snimaju svemirski teleskopi poput Hubblea - jednostavnom kombinacijom preleta satelita i dovoljno duge ekspozicije.

FCC ne brine

'Nalazimo se u novoj fazi korištenja svemira kao resursa, što znači da će se puno toga promijeniti' rekao je McDowell u kolovozu te nadodao 'Moramo postati dijelom razgovora i na taj način smanjiti poteškoće s razine 'odustajemo i idemo kući' na 'živcira nas, ali preživjet ćemo'.

FCC koji odobrava letove i korištenje internetskih satelita u SAD-u tvrdi da remećenje astronomskih studija 'nije uvjet za licenciranje'. McDowell se nada da će FCC, Federalna administracija za zrakoplovstvo i Ujedinjeni narodi stvoriti regulacije koje će potencijalnu štetu uzeti u obzir. 'Treba nam globalna regulacija', zaključuje McDowell.