smrtno stradala amerikanka

Softver nije uračunao nepredvidljivo ponašanje pješaka: Objavljeni dokumenti o nesreći s Uberovim autonomnim vozilom

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 08.11.2019 14:40
  • Objavljeno 08.11.2019 u 14:40
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Philip Pacheco / AFP / Profimedia

Dokumenti objavljeni nakon 20 mjeseci istrage najveću krivnju za prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradala 49-godišnja Amerikanka pripisuju nekvalitetno napisanom softveru za autonomnu vožnju

Američka agencija National Transportation Safety Board (NTSA) objavila je na stotine stranica dokumenata vezanih uz prometnu nesreću u gradu Tempi u saveznoj državi Arizoni, tijekom koje je smrtno stradala Elaine Herzberg.

Ti dokumenti, između ostalog, otkrili su kako softver ugrađen u Uberovo autonomno vozilo koje je usmrtilo tu stanovnicu Arizone nije bio dizajniran za otkrivanje pješaka koji pokušavaju prijeći cestu mimo pješačkog prijelaza. A to je bilo tek najgore u nizu otkrića koja su pokazala kako Uberova tehnologija za autonomna vozila nije bila u stanju pratiti i predvidjeti načine na koje ljudi funkcioniraju.

kad krene po zlu...

Varanje na testovima, trgovanje podacima... Ovo su najveći tehnološki skandali desetljeća

Pogledaj galeriju
11

Objavljeni dokumenti povezani su s 20-mjesečnom istragom te prometne nesreće, koju su proveli u NTSA-i. Konačno izvješće očekuje se za dva tjedna. Ukupno je u javnost pušteno više od 40 dokumenata s više stotina stranica, u kojima su razne pojedinosti o nesreći koja se odigrala 18. kolovoza 2016.

Za volanom u Uberovom probnom vozilu bila je 44-godišnja Rafaela Vasquez. Automobil je naletio na 49-godišnju Herzberg dok je prelazila slabije osvjetljen dio ceste u gradu Tempe. U tom je trenutku samo jedna osoba nadzirala rad eksperimentalnog vozila i softvera. Video snimke objavljene nakon nesreće prikazuju šokiranu reakciju Vasquez nekoliko trenutaka prije udara.

Iz dokumenata se može zaključiti kako su neke pogreške bile jasno povezane s Uberovim unutarnjim ustrojem, odnosno manjkom kulture sigurnosti. Primjerice, program autonomnih vozila nije imao odjel za operativnu sigurnost, niti direktora zaduženog za sigurnost.

Ipak, najveće pogreške bile su vezane uz softver, koji nije mogao prepoznati niti je znao nositi se s pješacima koji se kreću izvan pješačkog prijelaza. Uberovi inženjeri bili su toliko zabrinuti zbog mogućih lažnih uzbuna da su ugradili automatiziranu odgodu od jedne sekunde između otkrivanja sudara i reakcije.

Uz to, u toj su tvrtci isključili ugrađeni Volvov sustav kočenja koji je mogao drastično smanjiti brzinu kojom je vozilo udarilo Herzbergovu i, moguće je, izbjeći sudar u potpunosti. No, stručnjaci su također istaknuli kako je imalo smisla isključiti Volvov sustav jer bi bilo nesigurno da auto ima dva softvera s istom funkcijom aktivna istovremeno.

Kobna neodlučnost

To uvelike objašnjava zašto se, iako je auto detektirao Hezbergovu dok je bilo još dovoljno vremena za zaustavljanje, u trenutku udara kretao brzinom od 70 kilometara na sat i nesretnu ženu odbacio više od 20 metara.

Kad ju je prvi put uočio, što se dogodilo 5,6 sekundi prije udara, klasificirao ju je kao vozilo. Potom je to promijenio u 'ostalo', pa nazad u 'vozilo' i onda opet 'ostalo', zatim u 'bicikl', pa opet 'ostalo' i na kraju u - bicikl. Nije ju prepoznao kao pješakinju zato što ga Uberovi inženjeri nisu tome naučili, kao što ga nisu pripremili za mogućnost da se pješaci ponekad kreću i mimo zebre, uz rub ceste i tome slično.

KORISNO

Pobrojali smo opcije Google Mapsa koje će vam biti itekako korisne

Pogledaj galeriju
7

Izgubio je dragocjene sekunde na pogađanje sa čime ima posla, umjesto na brzu i pravovremenu reakciju, da bi se potom aktivirala i već spomenuta odgoda kočenja od jedne sekunde. Tijekom te sekunde Vasquezova je mogla preuzeti upravljanje vozilom i zakočiti. Ali, ona u tom trenutku nije gledala cestu. Bilo je prekasno.

Auto je uključio zvukovni alarm 0,2 sekunde prije udara. Vasquezova je preuzela kontrolo nad vozilom, isključila autonomno upravljanje i zakočila punu sekundu nakon što se nesreća već dogodila.

U Uberu su izrazili žaljenje zbog nesreće i uveli promjene u program sigurnosti na cestama. Između ostalog, u probnim vozilima sad su u pravilu dva vozača, a uveden je i sustav anonimnih prijava problema sa sigurnošću.

Ulogu u nesreći u Tempi odigrala je i sama cesta. Herzbergova je s biciklom prešla cestu blizu puta koji izgleda kao da je namijenjen pješacima, ali je u stvari više od stotinu metara udaljen od najbližeg prijelaza, piše Wired.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!