ERS-2

Satelit koji juri prema Zemlji mogao bi se vidjeti i iz Hrvatske, evo gdje će proći

21.02.2024 u 13:34

Bionic
Reading

Predviđeno vrijeme za prolazak satelita iznad Hrvatske je tijekom predvečerja, oko 17:50, stoga astronomi procjenjuju kako bi se njegovo raspadanje trebalo moći vidjeti i snimiti

Europski satelit za daljinska istraživanja ERS-2, koji je u svemiru proveo gotovo 30 godina, danas bi se trebao raspasti u atmosferi, a ostaci pasti na Zemlju. Prema posljednjim izračunima, mogao bi preletjeti i preko Hrvatske.

Iako iz ESA svakih nekoliko sati revidiraju vrijeme ulaska u atmosferu i raspada satelita. Prema posljednjim izračunima, to bi se trebalo dogoditi nešto prije 17 sati po hrvatskom vremenu. Ako bude malo sreće, to znači da bi raspadanje gotovo 30 godina starog satelita mogli vidjeti i astronomi iz Hrvatske, piše Zimo.hr.

Prema trenutnim izračunima putanje, satelit bi trebao preletjeti preko istočnog dijela Hrvatske. Stranica N2YO, koja redovito prati objekte koji prelijeću Zemlju, procjenjuje da bi satelit na svojoj putanji trebao proći iznad Hrvatske na području između Osijeka i Slavonskog broda. Izmjene u putanji možete pratiti na poveznici.

Posljednji izračuni ESA objavljeni u 10 sati, govore kako bi satelit u atmosferu trebao ući oko 16:49 sati. Satelit bi se u tom trenutku trebao nalaziti usred Pacifičkog oceana. Putanja bi ga potom trebala odvesti prema Sjevernom polu, a potom spustiti preko središnje Europe prema Africi gdje bi se trebao u potpunosti raspasti, a ostaci pasti na Zemlju.

S obzirom na to da je predviđeno vrijeme za njegov prolazak iznad Hrvatske tijekom predvečerja (oko 17:50 sati), astronomi procjenjuju kako bi se njegovo raspadanje trebalo moći vidjeti i snimiti.

Kako je izgledao prelet ERS-2 preko Rima sinoć, pokazuje video koji je objavila ESA na platformi X.

ERS-2, veličine autobusa, lansiran je 1995., nakon sestrinskog satelita ERS-1, koji je lansiran četiri godine ranije. U vrijeme lansiranja dva su ERS satelita bila najsofisticiraniji ikada dosad razvijeni sateliti za promatranje Zemlje iz svemira.

ESA je 2011. godine donijela odluku o prekidu operacija satelita ERS-2 i pokrenula proces deorbitiranja da bi se spriječilo stvaranje dodatnog svemirskog otpada, pridržavajući se smjernica koje su postavile NASA, ESA i međunarodna svemirska zajednica. Svrha takvih smjernica je smanjiti prisustnost neaktivnih satelita i raketnih dijelova u niskoj orbiti Zemlje te istaknuti važnost odlaganja nakon misije prirodnim propadanjem ili kontroliranim ulaskom.

Nakon gotovo 13 godina propadanja u orbiti, uglavnom potaknutog jačim solarnim vjetrovima, satelit će prirodnim putem ponovno ući u Zemljinu atmosferu i tijekom toga procesa raspast će se na manje dijelove. Pri ponovnom ulasku u atmosferu veći dio ERS-2 će izgorjeti, no ESA još uvijek prati njegov pad te predviđa da će se on dogoditi negdje iznad istočne obale središnje Afrike.

Svi dijelovi koji uspiju 'preživjeti' pad na kopno rasporedit će se po tlu, na području u prosjeku dugom više stotina kilometara i nekoliko desetaka kilometara širokom, pa ESA procjenjuje da su potencijalni rizici vrlo niski. Prema podacima prikupljenim 20. veljače, ESA-in Ured za svemirski otpad predviđa da će se ponovni ulazak satelita ERS-2 dogoditi oko 15:32 sati po srednjoeuropskom vremenu.

ESA-in Ured za svemirski otpad upozorio je da bi se njihova predviđanja mogla objaviti otprilike četiri i pol sata prije ili nakon tog vremena zbog utjecaja nepredvidive solarne aktivnosti koja utječe na gustoću Zemljine atmosfere i, posljedično na otpor kojemu je satelit izložen, prenosi Hina.

Za vrijeme svojega 16-godišnjeg radnog vijeka, ERS-2 je dao mnoštvo informacija koje su znatno utjecale na našu perspektivu Zemlje i na razumijevanje klimatskih promjena. Prikupio je brojne podatke o smanjenju Zemljina polarnog leda, o promjenama kopnenih površina, porastu razine mora, o zagrijavanju oceana i atmosferskoj kemiji. Usto je ERS-2 bio zadužen za praćenje prirodnih katastrofa, poput velikih poplava i potresa u udaljenim i nepristupačnim dijelovima svijeta.