TRAŽE ZAŠTITU

Google protiv uključivanja konkurencije u istragu o tržišnom natjecanju u Njemačkoj

21.02.2024 u 12:17

Bionic
Reading

Američki tehnološki div Google zatražio je od njemačkog suda zaštitu poslovnih tajni nakon odluke regulatora za tržišno natjecanje o uključivanju konkurencije u istragu o zloupotrebi dominantne tržišne pozicije

Regulator istražuje iskorištava li Google dominantnu poziciju na tržištu infotainment sustava u vozilima. U lipnju prošle godine Bundeskartellamt je upozorio Google da krši propise o ravnopravnom natjecanju postupkom dodjele licenci za usluge infontaintmenta budući da ih nudi samo u paketu 'Google Automotive Services'.

Kompanija također nudi određenim proizvođačima automobila mogućnost podjele prihoda od oglašavanja samo ako u vozila ugrade Google Assistant.

Googleove usluge moraju biti standard u vozilima s paketom 'Google Automotive Services' i kompanija otežava odnosno odbija interoperabilnost sustava s uslugama konkurencije, utvrdili su.

'Niz Googleovih postupaka u dodjeli licenci za Google Maps, Google Assistant i Google Play u vozilima nespojiv je s našim propisima o velikim digitalnim koncernima', zaključio je regulator.

Google je ponudio rješenja, a Bundeskartellamt je zatražio mišljenje konkurentskih tvrtki o njegovim prijedlozima, uključivši u istragu kompaniju specijaliziranu za satelitsku navigaciju TomTom i pružatelja usluge glasovnog asistenta Cerence.

Američki digitalni div smatra da je regulator otišao predaleko, objasnio je pred sudom Googleov odvjetnik. Konkurenciji nisu potrebni detalji o uslugama već samo opća slika, naveo je.

Predstavnik regulatora istaknuo je pak pred sudom da konkurenti najbolje poznaju tržište i da će bolje procijeniti relevantne kriterije. Nije poznato kada će sud donijeti presudu, napominje agencija dpa.