NA KRILIMA AI-ja

Samsung predstavio mobilne novitete: Stigli su Galaxy S24, S24+ i S24 Ultra

17.01.2024 u 20:18

Bionic
Reading

Centralnu pozornicu zauzeli su mobilni uređaji Samsung Galaxy S24, Samsung Galaxy S24+ i Samsung Galaxy S24 Ultra

Došao je i taj dio godine: Samsung je nakon hrpe najava i insajderskih špekulacija u sklopu događaja Galaxy Unpacked predstavio najnovije mobilne novitete na čelu sa premijskim modelom Galaxy S24 Ultra. Događaj se odvijao u San Joseu u Kaliforniji. Centralni fokus je, kao što se i pretpostavljalo, stigao u obliku Samsungovog velikog odgovora na opću pomamu za umjetnom inteligencijom. Korejski proizvođač si je dao truda i predstavio način na koji će njihovi mobilni uređaji prihvatiti najnoviji tehno trend uz, naravno, sve prednosti najnovijih iteracija popularnog Galaxy S hardvera.

Samsung Galaxy S24 Ultra - Vodeći model za Samsung u 2024.

Galaxy S24 Ultra je apsolutna zvijezda ovogodišnjeg Unpackeda. Najbolji vodeći pametni telefon korejskog diva 2024. sadržava značajne promjene i AI poboljšanja s kojima kreće u koštac sa OnePlusom 12 i drugim nadolazećim Android pametnim telefonima. Telefon je, za razliku od prošlogodišnjeg, došao sa potpuno ravnim ekranom dijalonale 6.8 inča s maksimalnom svjetlinom od blještavih 2600 nita. Telefon, kao i američki konkurent, dolazi s rubovima od titanija koji podižu estetiku uređaja i pružaju ugodan osjećaj držanja u ruci, uz sigurnost koju pruža navodno najbolje staklo za smartfone ikad - Corning Gorilla Armor. Osim nekih novih opcija boja, cjelokupan dizajn je ostao jako sličan onom prošlogodišnje Galaxy S23 Ultre. Pokreće ga Snapdragon 8 Gen 3 čip, 12 GB RAM-a i do 1 TB UFS 4.0 pohrane. Što se baterije tiče ona ostaje nepromjenjena na 5000 mAh s brzinom punjenje žicom od 25 odnosno 45 W kao i kod prethodne iteracije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Samsung

Vodeći modeli Samsunga dosljedno dolaze s impresivnim setom kamera, a S24 Ultra nastavlja utabani trend. Ovogodišnji se model drži primarne širokokutne 200 MP kamere i 50MP telefoto kamere uz promjenjene postavke zuma - umjesto 10 x telefoto objektiva imamo 5x, senzor koji će telefonu dozvoliti da upija više svjetla i snimi bolje fotografije. Konačno, tu je još jedna telefoto kamera od 10 MP sa trostrukim optičkim zumom. Telefon, kao i prošle godine, dolazi sa funkcionalnim stilusom koji se umeće u prikladni silos smješten unutar kućišta.

Sam uređaj dolazi u četiri boje - titan sivoj, titan crnoj, titan ljubičastoj i titan žutoj, a za startnu verziju trebat ćete izdvojiti 1.499 eura.

Samsung Galaxy S24+ i S24 - dva manja brata bez S Pena

Osim Ultre, Samsung je predstavio varijante telefona Galaxy S24+ i Galaxy S24. Za razliku od Ultre, mali S24 i S24+ dolaze sa skromnijim značajkama. Njihov dizajn naizgled ostaje nepromijenjen, uz naglasak na poboljšanje unutarnjih komponenti.

Galaxy S24+ se prebacio na 6,7-inčni zaslon QHD+ rezolucije - u odnosu na 6,6-inčni FHD+ AMOLED panel modela S23+. Također je dobio i nadogradnju kapaciteta baterije na 4.900 mAh u odnosu na 4.700 mAh svog prethodnika, što mu omogućava dulje trajanje. Druga velika nadogradnja je 12 GB RAM-a kao standard što je 4 GB više od S23+.

Prethodnih godina Samsung je koristio svjetliju AMOLED ploču na svom vodećem modelu Ultra. Ove godine, međutim, zasloni svih S24 modela idu do 2600 nita. Iako Galaxy S24+, s time da naše tržište dobija varijantu s procesorom Exynos 2400. Za kraj, tu je malo pojačana baterija - 4.900 mAh.

Što se tiče 6.2 inčnog Galaxyja S24, ne priča se da će imati neke veće promjene. Osim svjetlijeg AMOLED zaslona, trebao bi se isporučivati s bržim SoC-om, uz naglasak na korištenje čipa Exynos 2400 umjesto Snapdragona 8 Gen 3. Oba modela dolaze s nepromjenjenim kamerama u odnosu na prošlu godinu - dočekala nas je uigrana kombinacija 50 MP, 12 MP i 10 MP. S24 također dobija pojačanu bateriju od 4.000 mAh. Međutim, kao što smo već spomenuli, sav hardver ne bi značio ništa bez novih značajki umjetne inteligencije.

Samsung Galaxy S24 dolazi u kobalt ljubičastoj, jantarno žutoj, oniks crnoj i mramorno sivoj, a koštat će 899 eura naviše. Samsung Galaxy S24+ će koštati 1,199 eura naviše.

S24, S24 Plus i S24 Ultra dolaze sa sedam godina zajamčenih softverskih nadogradnji.

  • +13
Samsung Galaxy 2024 Unpacked Izvor: Screenshot / Autor: Samsung

Galaxy AI - Samsungov novi telefonski tehno trend

Osim novih telefona, Samsung je predstavio i Galaxy AI, vrhunac Samsungovog ovogodišnjeg Unpackeda događaja. AI je najglasniji trend u 2023. koji će u 2024. dobiti još veći zamah. Samsung navodno želi nadmudriti Pixel 8 u AI-ju s Galaxy S24 nudeći mnoge značajke poduprijete strojnim učenjem i umjetnom inteligencijom.

Ugledajući se na Google, Samsung je pripremio novu funkciju sličnu Magic Editoru na svoje nadolazeće vodeće modele. Ona će korisnicima omogućiti pomicanje objekata i brisanje neželjenih objekata sa slike. Također je moguće usporavati prethodno snimljene videe uz pomoć AI-ja. Samsung je već otkrio da će serija S24 koristiti AI za prevođenje telefonskih poziva u stvarnom vremenu, a sve će to postizati uz pomoć povezivanja na internet i posredstvom Samsung računa.

Ostale značajke koje pokreće AI koje stižu na najbolje Samsungove telefone 2024. uključuju generativne AI pozadine i opcije automatskog formatiranja u Samsung Notesima.

Galaxy S24 donosi i Circle to Search 8. Dugim pritiskom na početni gumb možete kružiti, označavati, bilježiti ili dodirivati bilo što na zaslonu uređaja Galaxy S24 kako biste vidjeli korisne rezultate pretraživanja. Ako vidite, na primjer, znamenitost u pozadini objave vašeg prijatelja na društvenim mrežama ili zabavnu činjenicu na YouTube Shorts, možete saznati više bez napuštanja aplikacije.

OneUI 6.1 - nov softver za sve Samsung uređaje

Samsung Galaxy S24 će doći s novim OS-om, One UI 6.1. Sljedeća verzija Samsungovog Android skina trebala bi se temeljiti na One UI 6 i sadržavati brojne nove značajke i poboljšanja. Sve gore spomenute značajke pokretane umjetnom inteligencijom su, naravno, ključni element softvera One UI 6.1, no tu je i niz drugih poboljšanja. Jedno od njih uključuje najnovije značajke za brži gejming i ray tracing. Softver prvo dolazi na Galaxy S24, a s vremenom će 'sletjeti' i na Galaxy S23 i druge premijske Samsung smartfone.