KAKAV LIK

Pokušao oteti web domenu pištoljem, pa završio u zatvoru

18.06.2018 u 12:52

Bionic
Reading

Muškarac iz Iowe osuđen je na 20 godina u federalnom zatvoru zbog pokušaja krađe domene prijetnjom vatrenim oružjem

Internetske domene postaju sve poželjnija roba, što je donekle i očekivano uzmemo li u obzir da su imena web domena zauzeta te je sve teže pronaći one koje je lako zapamtiti, izvještava Engadget. Jedan muškarac ovu je potragu za web odredištem podigao na potpuno neočekivanu razinu. Državljanin Iowe Sherman Hopkins Jr. nedavno je nepravomoćno osuđen na 20 godina zatvora nakon što je drugom muškarcu pokušao oteti vlasništvo nad domenom doitforstate.com - koristeći pištolj.

Bizarni slučaj

Hopkins je priznao krivlju provale u stan i traženja od žrtve (Ethana Deyoa) da mu prebaci domenu putem GoDaddyja, pod prijetnjom uperenog pištolja. Kad ga je Dayo tražio za telefonski broj i email adresu kako bi mu prebacio domenu, Hopkins ga je udario pištoljem i napao elektrošokerom. Deyo je uspio oteti pištolj i zapucati u Hopkinsa, no ne prije nego što ga je Hopkins uspio ustrijeliti u nogu.

  • +5
Ovo su najpoznatiji hakeri svih vremena Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nepokolebljiv i nepromišljen

Premda nije do kraja jasno zbog čega je Hopkins pribjegao nasilju, Motherboard tvrdi da je domena imala kakvu-takvu rentabilnost. Ime domene refereira na meme koji je nastao na Sveučilištu Iowe. Kako stvari stoje, kada netko vikne 'do it for State', on to radi kako bi ohrabrio studente koji se spremaju napraviti nešto vrlo glupo, odnosno nešto što će vjerojatno požaliti. Što je najbolje (ili najgore, zavisno kako gledate na stvari), Hopkins je bio toliko uporan da je ukradenu domenu nastavio koristiti mjesec dana nakon incidenta, ne razmišljajući o posljedicama svojih postupaka.

moderna ovisnost

Psihologinja otkrila 12 načina na koje nam smartfoni - odmažu

Pogledaj galeriju

Nasreću, ovakvi slučajevi su iznimno rijetki i nemaju tendenciju ponavljanja, pogotovo nakon što ostali potencijalni otimači domena iz primjera nauče što ih čeka ukoliko prekrše zakon.