DOBRO JUTRO, SUSJEDI

Pogledajte zemljotresno testiranje NASA-ine supermoćne rakete

23.02.2018 u 11:25

Bionic
Reading

NASA je nedavno testirala raketni pogon koji, prema testiranju, pruža maksimalni potisak u rekordno dugom roku. Prema svemu sudeći, izgleda da se svemirska utrka zahuktava

NASA je početkom tjedna testirala uzemljenu verziju svojeg moćnog bustera RS-25. Četiri takva motora čine SLS raketu, odnosno Space Launch System (sustav za lansiranje u svemir). Jedan od četiri bustera kojeg su inženjeri pričvrstili uz platformu tijekom testiranja je održavao snagu do 113 posto poitiska punih pedeset sekundi. Ovo je, naglašavamo, najviša razina koju je ovaj tip pogona postigao do danas.

I što je najbolje od svega, NASA je cijeli pothvat snimila.

Izvor: Društvene mreže / Autor: NASA

Snimka testa održanog u Centru za svemirska testiranja Stennis u Mississippiju prikazuje sirovu moć motora koji tijekom testa okolinu prekriva mlazom kondenzirane vodene pare i dovoljno buke da probudi najudaljenije susjede.

Stara tehnologija, nova primjena

Motori RS-25 korišteni su u programu svemirskog leta koji je bio prekinut 2011., a njihove nove verzije modificirane su kako bi podržavale let većih i težih SLS raketa. Ovo je jedan od najtemeljitije testiranih motora na planeti, kažu iz NASA-e.

Četiri motora RS-25 sjedinit će snage kako bi podigli tone tereta tijekom prvog lansiranja SLS-a kojeg agencija planira za 2019. NASA predviđa da će četiri RS-25 i dva dodatna raketna bustera nosivost podići na impresivnih 4 megatona. Usporedbe radi, Falcon Heavy iz SpaceXa može podići 2,5 megatona. SLS će, sudeći po tome, biti najmoćnija raketa na svijetu - čak jača od Saturna V koji je astronaute vozio na mjesec prije umirovljenja 1973.

  • +8
Ovo su najznačajniji trenuci jučerašnjeg lansiranja rakete Falcon Heavy Izvor: Profimedia / Autor: NN

Veliki planovi

SLS Exploration Mission-1 (SLS misija istraživanja-1, skraćeno EM-1) bit će pokrenuta iduće godine, a služit će kao prvi let za novu raketu Orion koja će integrirani sustav isprobati u nižoj orbiti.'Paralelno sa razvojem SLS-a, njegova snaga će se povećavati te će, vjerujemo, u jednom trenu omogućiti letove u najudaljenije dijelove našeg sustava' pišu iz NASA-e.

Ako sve pođe po planu, 2022. bismo mogli vidjeti prvi let s astronautima, transport dijelova na svemirsku stanicu, pa čak i početak istraživanja dubokog svemira.