NOVA ERA ENERGETIKE

Musk u Kanadi testira pametne energetske mreže

23.02.2018 u 08:56

Bionic
Reading

Nova Škotska će koristiti jedinstvenu kombinaciju power bankova i vjetrenih turbina kako bi korisnicima osigurala stalni izvor električne energije

Tesla nastavlja eksperimentirati s električnim mrežama. Sljedeća destinacija kompanije je daleki sjever, odnosno Nova Škotska u Kanadi. Tamošnja kompanija Nova Scotia Power potpisala je ugovor s Teslom te testira pilot projekt koji korsti kombinaciju Teslinih kućnih baterija Powerwall 2 i jače Powerpack super-baterije kako bi stvorio pouzdani energetski sustav pogonjen snagom vjetra.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Nova Scotia Power

Hibridna energetska mreža

Intelligent Feeder Projekt pokrenut u Elmsdaleu popunjava 'rupe' u opskrbi uzrokovane pomanjkanjem vjetra na vrlo zanimljiv način. Svaki put kada vjetrenjače sakupe više energije nego što je potrebno, ona se pohranjuje u Powerpackove te se nakon toga sprovodi u obližnja kućanstva (uključujući i ona koja koriste baterije Powerwall 2) u slučaju da vjetra, očekivano, ponestane.

Pokusni period počet će ove veljače te će trajati sve do 2019., s time da će Powepackovi ostati nakon testiranja. Ako ovo pomogne toliko da tvorci odluče istu stvar napraviti na drugim lokacijama, očekuje nas era učinkovitije obnovljive energije. Kakvi god rezultati bili, uvjereni smo da će zadnju riječ voditi stanovnici koji su ovaj sustav odlučili testirati.

Elon Musk Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Put prema napretku

Da budemo jasni, ovo nije spektakularni pothvat koji će pokriti velike gradove. Energetska mreža u Elmsdaleu poslužuje oko 300 vrlo skromnih domova, od kojih svega deset koristi baterije Powerwall 2. Najbitniji dio priče je dokazivanje učinkovitosti stabilnih hibridnih energetskih sustava potpomognutih Teslinim baterijama. Ako projekt u Novoj Škotskoj prođe kao što se Tesla nada, ovo bi mogao biti početak nove ere energetike u ruralnim područjima.