STARLINK

Muskov svemirski internet mogao bi postati stvarnost, pratite lansiranje uživo

22.02.2018 u 15:15

Bionic
Reading

Dva satelita iz kompanije SpaceX testirat će novi sustav Starlink, projekt uz kojeg Musk i kompanija cijeli svijet planiraju opskrbiti kvalitetnim i brzim internetom

Kompanija SpaceX i njezin šef, tehno vizionar Elon Musk, danas planiraju u svemir lansirati španjolski satelit Paz čija će svrha biti nadgledanje oceanskog prometa brodova. U sklopu tereta koje će u svemir povesti teretna raketa Falcon 9, nalaze se i dva testna satelita o kojima SpaceX većinu vremena vrlo pametno šuti.

Internet za svakoga

Njihova svrha je samo dio velikog plana: Musk cijelu planetu planira opskrbiti internetom velike brzine. Sam koncept je, kao i ideja iza njega, apsolutno spektakularan. Tijekom idućih nekoliko godina, SpaceX planira lansirati 4.425 sličnih satelita u orbitu na 1126 do 1287 kilometara nadmorske visine, kao i 7500 drugih letjelica u nižu Zemljinu orbitu.

Ovo znači da kompanija u orbitu planira poslati skoro 12000 satelita, što je skoro dvostruko više od svekupnog broja satelita lansiranih do danas. Musk i SpaceX su rekli relativno malo o cijelom projektu od službene objave 2015., s obzirom da je za cijeli projekt trebalo odobrenje od Federalne komisije za komunikaciju (eng. Federal Communications Commision, skraćeno FCC).

  • +8
Ovo su najznačajniji trenuci jučerašnjeg lansiranja rakete Falcon Heavy Izvor: Profimedia / Autor: NN

Početak zanimljive ere

Sudeći prema dokumentima iz FCC koji su javnosti postali dostupni ovoga mjeseca, organizacija je u studenom 2017. SpaceXu odobrila dva eksperimentalna satelita pod imenima Microsat-2a i Microsat-2b. Oni bi trebali isprobati koncept svemirskog interneta prije nego što Musk cijelu Zemljinu orbitu ispuni sličnim letjelicama.

Misija je trebala krenuti iz zračne luke Vandenberg u Kaliforniji ove srijede, no odgođena je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Trenutno vrijeme lansiranja planirano je za  15:17 po našem vremenu. Cijelo lansiranje moguće je pratiti uživo putem YouTubea.

Izvor: Društvene mreže