GEJMING

PlayStation Plus ima nove pretplatničke planove, no može li konkurirati Xbox Game Passu?

04.07.2022 u 11:25

Bionic
Reading

Poznata pretplatnička usluga za vlasnike PlayStationa uvođenjem dva dodatna pretplatnička plana nastoji ponuditi stalnu i kontinuirano nadograđujuću kolekciju igara

PlayStation već godinama nastoji pratiti korak sa Microsoftovom popularnom pretplatničkom uslugom Xbox Game Pass, a njihov najnoviji odgovor dolazi u obliku dva nadograđena pretplatnička plana za PlayStation konzole. Nedavno pokrenuti PlayStation Plus Premium i PlayStation Plus Extra koji nude alternativan pristup proširenoj kolekciji stalno dostupnih igara. Dok Xbox Game Pass uglavnom servira indie videoigre i naslove koje proizvode Microsoftovi razvojni studiji, PlayStation Plus je odlučio napraviti nešto malo drukčije.

Kolekcije igara dostupne u novoj usluzi obuhvaćaju velik broj trenutno dostupnih igara za PlayStation 4 i PlayStation 5, kao i velik broj naoko nasumično izabranih igara iz ere PlayStationa 1, 2 i 3 za koje je potrebno platiti dodatno. Da se razumijemo, oba pretplatnička plana se naplaćuju povrh već postojećeg PlayStationa Plus, što znači da za godišnju dozu streaminga igara sa stariji PlayStationa, kao i kolekciju igara za novije konzole treba dati oko 800 kuna, što nije malo.

Izvor: Društvene mreže / Autor: UbiSoft

S druge strane, riječ je o cijeni jedne ili možda dvije igre za PlayStation 5, što s druge strane znači da za cijenu jednog naslova igrači cijelu godinu mogu igrati stotine različitih igara, od kojih su neke zbilja atraktivne. Na vrhu Sonyjeve liste tako su se pronašli Assassin's Creed: Valhalla, Spider-Man: Miles Morales, Returnal i Ghost of Tsushima, dok velikodušnije platiše mogu zagledati u kolekciju starijih igara te zaigrati naslove poput Jumping Flasha, Resident Evila 2 i Luminesa.

Detaljno češljanje kroz kolekcije naslova, bar u ovom slučaju nije toliko smisleno, s obzirom da pored premijskog izbora većina ostalih igara izgleda kao da je nabacana nasumično, i to ne mislimo zato jer su igre nužno loše, već zato jer je pretraživanje vrlo neintuitivno te traži ulazak u izbornik za pretragu. Premda smo uvjereni da će Sony s vremenom razviti puno čitkiji izbornik s jasnijim opisima igara, trenutan preglednik je vrlo ovisan o filtrima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Sony

Dio dostupnih igara se, u slučaju nabavke PlayStation Premiuma, može streamati što je super ako imate internet niske latencije i ako ne igrate igre koje traže munjevite reflekse. Ako ste se, recimo, poveselili da ćete na oblaku zaigrati Mortal Kombat 11 gdje kašnjenje od jedne milisekunde može značiti razliku između pobjede i gubitka. Brzina prijenosa i latencija variraju zavisno o broju korisnika, što znači da će zastajkivanje ili kašnjenje slike na startu vjerojatno bilo uzrokovano povećanim brojem korisnika. S druge strane, tko god da je zaključio da Mortal Kombat 11 treba ponuditi samo kao naslov za streaming očigledno nikad nije igrao Mortal Kombat 11.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Sony

U uspredbi sa Xbox Game Passom, PlayStation Plus nudi igre usko vezane uz dosadašnje platforme, no očigledno kaska po pitanju dizajna sučelja i relevantnosti naslova. S obzirom da je riječ o usluzi uživo koja će se vrlo često nadograđivati, treba samo vidjeti hoće li Sony uložiti dovoljno volje i novca kako bi dodatne pretplatničke opcije, zajedno s njihovim sučeljem i sadržajima, učinio atraktivnijima.