TEHNO SAVJETi

Ovih 10 stvari morate napraviti s novim laptopom

14.09.2017 u 07:58

Bionic
Reading

Što god da mislili o prijenosnicima, svijet između stolnih računala i tablet uređaja čine upravo oni - spajajući najbolje iz oba svijeta. Nakon kupovine novog prijenosnika itekako se valja posvetiti nekim sitnicama prije početka ozbiljnog rada, kako bi dugoročno bilo što manje glavobolja

1. Nadogradite operativni sustav

Neovisno o tome jeste li kupili prijenosnik u kakvoj online ili fizičkoj trgovini, velika je vjerojatnost da je uređaj 'ležao' mjesecima (ako ne i duže). To znači da mu je operativni sustav propustio brojne nadogradnje i osvježenja te se upravo tome valja posvetiti po prvom paljenju. Nikad, ali baš nikad ne bi se smjelo preskakati nadogradnje OS-a, posebno kada su u igri one vezane uz sigurnost računala!

  • Windows - uključite Windows Update i provjerite ima li nadogradnji. Postoji vjerojatnost da će se Windows Update morati izvrtjeti više puta, ovisno o tome koliko je OS zastario.
  • Mac - ako OS uoči nadogradnje softvera, nemojte odgađati stvari, obavezno odradite sve nadogradnje koje vam se prikažu kao dostupne.
  • Linux - možda je na ovoj platformi stvar nadogradnje više vezana uz nove značajke negoli sigurnost, no svejedno ih valja napraviti odmah. Nadogradite softverske pakete i nadogradite Linux kernel.
  • ChromeOS - nema brige. Sve se vrti u pozadini dok god je uređaj spojen na internet. Googleova platforma će automatski provjeriti i primijeniti nadogradnje čim budu dostupne. Ipak, i ovdje je nerijetko potreban restart. 

2. Uklonite bloatware

Bloatware je zapravo sav nepotreban softver koji dolazi predinstaliran na brojnim prijenosnicima. Bilo da je riječ o testnim izdanjima antivirusnih programa, bilo nečem trećem, tih stvari se treba riješiti i koristiti ono što vama odgovara, a bez usporavanja računala pri pokretanju. Valja napomenuti da se ovakav nepotreban softver nalazi praktički isključivo na prijenosnicima s Windowsom, dok su Linux, Mac i ChromeOS pošteđeni takvih smetnji. 

3. Instalirajte kvalitetnu AV zaštitu

Kvalitetnu antivirusnu zaštitu treba svaki prijenosnik - pa čak i Mac i Linux. Potpuni je mit kako su u današnje doba ugrožena tek računala s Windowsima, što je uzrokovalo spuštanje garda kod mnogih vlasnika strojeva s Linuxom i Maca, piše MakeUseOf. Nešto više o antivirusnoj zaštiti i kome ona treba pisali smo ranije, a potpuno je jasno da je razina zaštite kod popularnih rješenja više-manje vrlo slična. Antivirusni programi se danas razlikuju uglavnom tek po dodatnim značajkama, koje u pravilu ne trebaju većini korisnika.

MakeUseOf je kreirao liste antivirusnih rješenja za računala s Windowsima, Maca te s Linuxom. Nemojte se pouzdavati u (ne)sigurnost platforme kao takve - na oprezu danas treba biti uvijek. 

4. Računajte na najgore - krađu

Jedna od najgorih stvari koja se može dogoditi vlasniku prijenosnog računala je - krađa. Ne samo da se gube podaci, već i uređaj. Srećom, po tom pitanju može pomoći i sam operativni sustav. 

Windows 10 krije opciju Find My Device (za pronalazak opcija dovoljno je otvoriti Start i otipkati Find My Device te odabrati prvu ponuđenu opciju), kojom je moguće locirati prijenosnik sve i da je izgubljen ili ukraden. Vlasnici Maca ili prijenosnika s Linuxom mogu isprobati besplatno izdanje sustava Prey

5. Optimizirajte trajanje baterije

Čitava prednost prijenosnih računala je - prenosivost. Od toga nema mnogo koristi ako baterija traje tek sat-dva. Nekoliko jednostavnih koraka može osigurati mnogo duži rad na jednom punjenju baterije: 

  • Postavite osvjetljenje zaslona na odgovarajuću razinu. Valja izbjegavati prenisku razinu osvjetljenja zbog zamora očiju, a istovremeno je ne bi smjelo pojačavati preko 60-ak posto kako bi se izbjegla drastično veća potrošnja baterije. 
  • Većina prijenosnika i sustava ima dodatne opcije (Power Options) za potrošnju. Optimalna rješenja će opet moći ponuditi sam sustav, no korisnik u svakom trenutku može postaviti sve što želi. 
  • Koristite režime rada Sleep i Hibernation kada putujete. 
  • Prestanite koristiti internetski preglednik Chrome. Zvuči drastično, no Googleov preglednik je među najgorim komadima softvera kad je riječ o potrošnji resursa sustava - neovisno o platformi! Isprobajte Operu, Edge ili neki drugi preglednik. 

6. Postavite automatizirane backupe

Nakon nekog vremena vaš prijenosnik će biti pun kojekakvog smeća i nepotrebnih datoteka. Sve i da ispravno radi, poželjet ćete se vratiti na točku na kojoj je bio 'kao nov'. Windows 10 dolazi s nizom opcija za povratak sustava na staro, čak i uz zadržavanje korisnikovih dokumenata i datoteka. Mac pak ima vrlo korisnu značajku Time Machine, a Linux dolazi uz niz različitih opcija namijenjenih backupu i povratku starih podataka. 

7. Koristite servise za oblak

Neovisno o tome jeste li se odlučili na Dropbox, OneDrive, Google Drive ili nešto posve deseto, iskoristite moć ovih sustava kako biste držali najbitnije stvari na njima. Najbolje je postaviti stvari odmah na početku te aktivirati sinkronizaciju datoteka i foldera koje želite imati uvijek - pa sve i da prijenosnik hardverski otkaže u jednom trenutku. 

  • +2
Najbolji laptopi u 2017. Izvor: Promo fotografije / Autor: HP

8. Pazite na zagrijavanje

Ne, ovdje nije riječ o krađi, već o činjenici da se prijenosnici itekako mogu ugrijati u radu. Koliko? Ovisi od modela do modela, no jedno je jasno - ako mu osigurate pravilnu ventilaciju, radit će duže i ugodnije. To obično znači da se ne drži u krilu, ako to nije prijeko potrebno, a i tada je zgodno iskoristiti kakav poseban stolić za smještanje prijenosnika i osiguravanje ventilacije. 

U slučaju da radi vrlo sporo i osjetite da je vruć, nije loše prekontrolirati temperaturu pomoću softvera ili čak očistiti uređaj ako uočite da je u ventilacijskom sustavu mnogo prašine. 

Također, iako se ljeto polako bliži kraju, valja pratiti pokoji savjet o radu prijenosnika na najvišim temperaturama...

9. VPN

Kada je sve ostalo pripremljeno, vrijeme je za instalaciju omiljenih komada softvera i početak ozbiljnog rada. MakeUseOf preporučuje i korištenje kakvog VPN servisa, kako bi se maksimalno očuvala privatnost i sigurnost. Nažalost, kvalitetan VPN valja i plaćati, jer su besplatna rješenja u pravilu vrlo ograničenog karaktera. 

10. Punjač

Imajte na umu to da nećete ubiti bateriju prijenosnika ako ga stalno držite na punjenju, no brže ćete gubiti njen ukupni kapacitet. Sve i da prijenosnik koristite umjesto stolnog računala, sjetite se tu i tamo izvesti puni ciklus baterije (pražnjenjem i ponovnim punjenjem) kako bi kemija unutar baterija bila što duže OK.