MISTERIJ RIJEŠEN

Što je najgore što možete napraviti bateriji svog mobitela?

12.09.2017 u 10:23

Bionic
Reading

Ako ste vlasnik iPhonea ili Androida i brinete za zdravlje njegove baterije, bacite pogled na ovaj kratki video

Sigurno ste čitali o o smartfonu koji se uništi i pregrije ako ga ostavite na punjaču nakon što se napunio. Štetite li ovime svom smartfonu ili se tek radi o zastarjelom mitu?

Vergeov blog posvećen najzanimljivijim gadgetima objavio je zanimljiv video koji daje odgovor na vrlo često postavljano pitanje. Za razliku od starijih telefona, iPhone recimo koristi drukčiju vrstu baterije te se puni pomoću takozvanih 'ciklusa' o kojima smo pisali ovdje.

No, da ponovimo, to je to ciklus baterije?

Broj ciklusa je u principu broj stopostotnih punjenja koje telefon može 'izdržati' prije nego što dođe do oslabljenja same baterije. Primjera radi, ako ispraznite smartfon do pola i onda ga napunite, iskoristili ste pola ciklusa. Tvrdi se da prosječna baterija smartfona može izdržati 400 ciklusa punjenja, što znači da on može izdržati barem godinu i pol. Naravno, ovo nije zapisano pravilo - neki uređaji mogu 'proživjeti' puno više od toga. Uostalom, to je otprilike vrijeme koje ljudi provedu uz jedan telefon prije nego što prijeđu na novi.

Sve misterije dugog punjenja i strah od potencijalne štete umanjite pogledavši ovaj vrlo jednostavan i edukativni video.

Što učiniti?

Asistent na sveučilištu Princeton Daniel Steingart, citiramo, naglašava da je ostavljanje telefona na punjaču zapravo najbolja stvar koja se mogla dogoditi...uz naglasak na jedno pravilo (uvijek postoji kvaka 22).

  • +5
Ovo je 10 najboljih značajki današnjih pametnih telefona Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Najbolje, ali baš najbolje što možete napraviti je spojiti uređaj kada je iznad 20 posto kapaciteta i skinuti ga s punjača kada je ispod 80 zato jer punjenje preko osamdeset posto (vrlo) polako ali sigurno smanjuje trajnost baterije, tvrdi Venkat Srinivasan iz centra za čuvanje i spremanje energije.

Tko je u pravu?

Obojica su! Ako uređaj napunite do vrha i ostavite ga na punjaču, oštećenja nema zato jer se on automatski prestane puniti kada dođe do 100 posto, a ako ga punite između 20 posto i 80 posto baterija će 'živjeti' dulje!