DIGITALNA SIGURNOST

Trebate li danas uistinu plaćati za (dobru) antivirusnu zaštitu?

  • Autor: D. J.
  • Zadnja izmjena 13.06.2017 07:05
  • Objavljeno 13.06.2017 u 07:05
Na antivirusni softver možda i ne treba trošiti novac

Na antivirusni softver možda i ne treba trošiti novac

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Mnoštvom IT usluga danas služimo se besplatno. Jasno, tu i tamo postoji pokoja začkoljica u smislu da se korisnikovi podaci mogu koristiti za reklame, prikaz reklama i slično. Ipak, to nema posebne veze kada se besplatno koristimo navigacijom, pozivima, mailovima, aplikacijama...osim ako je riječ o sigurnosti?

U prošlih dvadesetak godina, antivirusne tvrtke su sasvim sigurno ugrabile goleme prihode od proizvodnje sustava za računalnu zaštitu. S druge strane, računala su danas zaštićena na razini OS-a (Windowsi npr. integriraju sustav Defender) pa se postavlja pitanje koliko ima smisla plaćati za rješenje iz drugih izvora (Bitdefender, McAfee, Norton/Symantec, Kaspersky). 

Naravno, postoje i besplatni antivirusni programi: Avast Free Antivirus, Avira Free Antivirus, AVG AntiVirus Free, Bitdefender Antivirus Free Edition, da se spomene samo dio njih. 

Kako bi pružili nešto više za uloženi korisnikov novac, premium sigurnosni paketi uza se donose i niz dodatnih značajki, koje idu debelo van puke zaštite računala od malicioznog koda i napada. Avastov sigurnosni paket (50 dolara godišnje) npr. pruža mogućnost zaštite i služi kao složeni spam filter. McAfeejev Total Protection paket košta 90 dolara za tri računala, a uključuje roditeljske kontrole, online backup, zaštitu kućne mreže i spam filter.

Koliko toga uistinu igra ulogu u čistoj zaštiti računala? 

Osnovna funkcionalnost svih rješenja je vrlo, vrlo slična, ako ne i ista, piše Tom's Guide. Neki programi su jednostavno brži od drugih u radu, neki zauzimaju manje, a neki više resursa...no sve ovo nije posebno vezano uz cijenu proizvoda. Skuplja AV zaštita neće nužno biti i brža, niti će zauzimati manje resursa. Zapravo, moguć je i suprotan učinak, jer ovi obogaćeni paketi usluga u pravilu znače i više pokrenutih procesa na računalu. 

Razlika, međutim, postoji u nekoliko stvari. U smislu podrške, besplatni softver ju generalno ni nema za razliku od plaćenih rješenja. K tome plaćeni softver obično ranije dobije nadogradnje za novootkrivene viruse i druge napasti koje kolaju internetom. Besplatni programi, baš kako je spomenuto u uvodu, znaju koristiti i reklame - koje same po sebi mogu biti vektor napada. 

Dodatne značajke su ipak primarni razlog zašto bi se netko trebao odlučiti za kakav sigurnosni paket, a ne tek besplatno rješenje. To posebno vrijedi za roditeljske kontrole i obranu najmlađih od cyberbullyinga i sl.

Što je kome uopće potrebno?

Poduzeća svih vrsta jednostavno moraju imati dodatnu zaštitu. Sigurnosni rizici koji tu postoje se nikako ne smiju ignorirati te je kupovina kakvog paketa uz odgovarajuću IT podršku apsolutno potrebno. 

Slično može vrijediti i za roditelje, koji mogu iskoristiti ne samo zaštitu računala i vezanih uređaja na kućnim mrežama, već i spomenute roditeljske kontrole za što manje brige oko sigurnosti najmlađih online. 

S druge strane, iskusnim internautima je dovoljan i integrirani Defender u Windowsima. Neki od osnovnih paketa poput Avira Free AV-a su obično dostatni i onim manje naprednima, koji bi mogli promašiti stvar i eto - baš otvoriti neki sumnjivi privitak u mailu. 

Posebno treba napomenuti da, kada se već traži neko dodatno besplatno rješenje - ne klika na svaki link s golemim slovima FREE u opisu. Upravo tu može ležati upravo maliciozni kod te se za solidnu zaštitu valja držati rješenja spomenutih u tekstu. 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!