PROJEKT DEBATeR

Ova umjetna inteligencija želi samo jedno - raspravljati. Pogledajte kako joj ide

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 02.04.2021 11:10
  • Objavljeno 02.04.2021 u 11:10
tportal

Izvor: YouTube / Autor: IBM

Računalna inteligencija pod imenom Debater demonstrira napredak u potpuno novom polju razvoja umjetne inteligencije - argumentiranoj raspravi

Umjetna inteligencija iz IBM-a toliko je dobra u raspravi s drugim ljudima da bi uskoro mogla postati izazovom. U ovom mu trenu to ne polazi za rukom, no Project Debater - nekoliko godina razvijan autonomni sustav za debate pokazuje znakove napretka.

Računalni program može voditi raspravu na razumljiv način, zauzevši stranu debate o izabranoj temi i postavljanjem čvrstih argumenata koji podupiru njegov stav. Nature izvještava da je ova umjetna inteligencija dosegla trenutak u kojem može koristiti ljudsku logiku argumentacije, čemu je svjedočila i demonstracija iz 2019.

U raspravi protiv prvaka debate Harisha Natarajana, Project Debater dokazao je da može stvoriti argument temeljen na kompleksnoj tematici te predstaviti stajalište koje će ga podržati.

Umjetna inteligencija do argumenata dolazi metodom 'argument mining' (rudarenje argumenata) tijekom kojeg računalo prolazi kroz veliku količinu informacija, tražeći poveznicu nekolicine relevantnih isječaka - za to koristi bazu od oko 400 milijuna članaka kojima može razviti sve od otvarajućih izjava do završnih komentara - u otprilike sto tematika.

Svi protivnici vještinu su umjetne inteligencije nazvali 'pristojnom', što je velik korak prema naprijed uzmemo li u obzir gdje se tehnološko polje nalazilo prije desetak godina.

'Kombinacija tehničkih napredaka u polju umjetne inteligencije i kreaciji tehnologije za raspravu u kombinaciji sa intenzivnom komercijalnom potražnjim dovelo je do velikog napretka u ovom polju' objašnjava Chris Reed sa Sveučilišta u Dundeeju, stručnjak u polju tehnologije za raspravu. 'Trenutno na svijetu postoji 50 laboratorija koji rade na problemu - uključujući timove koji pripadaju velikim softverskim korporacijama'.

U prošlih smo nekoliko godina svjedočili umjetnoj inteligenciji koja nadmašuje ljudske mogućnosti u svijetu igara, no kopanje argumenata ili argument mining u mnogim je načinima složeniji pothvat uzmemo li količinu informacija koje treba analizirati i potom povezati.

Premda Project Debater predstavlja velik korak prema naprijed, polje i dalje nije u poziciji gdje umjetna inteligencija može rezonirati bolje od ljudskog bića. Razvojni tim tvrdi da rasprave i debate stoje izvan 'comfort zone' sustava za umjetnu inteligenciju te da treba razviti nove paradigme prije nego što strojevi počnu nadmašivati vještinu rasprave u kompleksnim i nedorečenim temama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!