oglasio se na blogu

Bill Gates analizira: Pet stvari koje morate znati o novim sojevima koronavirusa

01.04.2021 u 13:13

Bionic
Reading

Jesu li novi sojevi virusa nešto neobično, zašto je dobro kad se mutacije ponavljaju, zašto cjepiva trebaju biti svima dostupna... Pročitajte što o tome kaže milijarder filantrop

Bill Gates je na blogu Gates Notes objavio pet informacija koje smatra ključnim za bolje razumijevanje što znači pojavljivanje novih sojeva koronavirusa i kako se možemo bolje nositi s time. Evo što je imao za reći.

1. Ako ste ikad cijepljeni protiv gripe, već ste imali posla s novim sojem virusa

Virusi evoluiraju cijelo vrijeme. To nije ništa naročito neobično, iako ljudima koji nisu upućeni u zarazne bolesti može zvučati novo i zastrašujuće. Recimo, virus gripe mutira brzo, zbog čega svake godine trebamo novo cjepivo kako bismo se mogli nositi s novim sojevima.

Želimo li razumijeti zašto se koronavirus uzročnik bolesti COVID-19 mijenja, trebamo znati kako funkcionira i širi se u ljudskom tijelu.

Poput svih virusa, ima samo jedan cilj: replicirati se. Kad napadne stanicu u ljudskom organizmu zavara ju tako što ju namami na praćenje uputa enkodiranih u njegov RNK kako bi počela proizvoditi nove kopije virusa.

Ovaj koronavirus sadržava upute koje su duge oko 30 tisuća slovnih znakova pa ne manjka prilika za pogreške pri kopiranju. A do njih dolazi često.

Većina pogreški dovodi do nastanka virusa koji je ili funkcionalno identičan prethodnom ili se ne može replicirati. Ali, s vremena na vrijeme dogodi se promjena koja mu olakšava ulazak u ljudski organizam ili izbjegavanje imunosnog sustava. Kad se ta izmjenjena inačica počne širiti kroz ljudsku populaciju pojavljuje se novi soj virusa.

2. Stalno se pojavljuju nove mutacije, i to može biti dobro

Iako svi virusi evoluiraju ne čine to svi istom brzinom i na isti način. Virus gripe, recimo, mijenja se brzo, drugi su sporiji. Srećom, u tu drugu skupinu pripada i SARS-CoV-2, koji upola sporije mutira nego virus gripe.

Trenutno se pojavljuje veliki broj novih varijanti virusa. To je zato što je koronavirus zarazio veliki broj ljudi diljem svijeta, što mu daje više prilika za promjene. Nakon što broj slučajeva opadne, za očekivati je kako će pasti i broj novih inačica.

Uz to, koronavirus je znatno jednostavniji nego virus gripe pa ima manje mogućih kombinacija na raspolaganju.

Većina dosadašnjih mutacija dogodila su se na istom mjestu: proteinskom šiljku koji izviruje iz površine virusa. Taj je šiljak ključan za širenje koronavirusa jer njegov oblik omogućava povezivanje s ljudskim stanicama.

Uz male promjene može postati znatno učinkovitiji u tom povezivanju i zarazniji ili otežati posao otkrivanja imunosnom sustavu. Ali, promijeni li se previše, više se neće moći povezati s ljudskim stanicama. Ograničena mogućnost promjena mogla bi biti dobro objašnjenje zašto se nove mutacije javljaju iznova i iznova.

Dio stručnjaka vjeruje kako smo već imali prilike vidjeti mutacije koje nas trebaju najviše zabrinjavati. Ipak, koronavirus nas je znao iznenaditi prije. Moguće je kako će to ponovno učiniti.

3. Virus se mijenja, ne i načini kako suzbiti pandemiju

Zadnjih godinu dana slušamo kako trebamo obuzdati COVID-19 najbolje što možemo dok cjepivo ne stigne i ne postane svima dostupno. Brojna cjepiva kojima danas raspolažemo mogu, čini se, spriječiti razvoj teškog oblika bolesti čak i kad su novi sojevi virusa u pitanju.

Pitanje na koje treba naći odgovor sad glasi: Hoćemo li morati mijenjati cjepiva kako bi se borili protiv raznih varijanti. Regulatorne agencije i farmaceutska industrija rade na razvoju modificiranog cjepiva koje bi moglo postati dostupno za nekoliko mjeseci ako će biti potrebe za njim.

Zasad je, kaže Gates, ključno nastaviti koristiti prokušane metode i nastojati suzbiti širenje virusa održavanjem razmaka, nošenjem zaštitnih maski i cijepljenjem.

4. Važno je da su cjepiva dostupna posvuda

COVID-19 prijetnja je zdravlju diljem svijeta. To vrijedi kako za izvorni virus, tako i za njegove varijante. Što se više širi, to ima više prilika za evoluciju i razvoj mehanizama kojima će izbjeći naše zaštitne mjere.

Ne stignu li cjepiva posvuda, morat ćemo naučiti živjeti s mogućom pojavom znatno problematičnijeg soja virusa s kojim ćemo se teže nositi. Pa i onog koji će u potpunosti zaobići postjeća cjepiva. Nitko ne želi takav scenarij. Stoga je najbolje osigurati cjepivo svima, poručio je Gates.

5. Naredni put možemo bolje

Ne možemo izbjeći nove sojeve virusa, ali možemo biti bolje pripremljeni za nove epidemije i pandemije. U tome će biti ključno sekvenciranje gena u kombinaciji s boljim praćenjem bolesti, smatra Gates.

Ako je test pokazao kako ste pozitivni na COVID-19, moguće je kako će vaš uzorak biti odabran za sekvenciranje. To će istraživačima omogućiti uvid u točan raspored 30 tisuća znakova koji čine upute ugrađene u RNK.

Taj će kod biti unešen u bazu podataka, kako bi računalo moglo ga usporediti s drugim inačicama koje kruže okolo. Pokaže li se kako je riječ o novom soju, znanstvenici će ga moći usporediti s drugim podacima o prijenosu, smrtnosti i hospitalizaciji te procijeniti ima li razloga za zabrinutost.

Istraživači trebaju razraditi sustavni pristup kako bi nove sojeve otkrivali što je prije moguće. Procjenjuje se kako trebamo sekvencionirati barem pet posto svih uzoraka kako bi dobili preciznu sliku o tome kako virus mutira.