WWDC 2020

Nove značajke: Apple je predstavio hrpu noviteta, izdvojili smo najzanimljivije

23.06.2020 u 09:59

Bionic
Reading

Nove značajke i promjene u softveru mogu očekivati ne samo vlasnici iPhonea i iPada, već i Appleovih pametnih satova te stolnih i prijenosnih računala

Appleova godišnja konferencija World Wide Developers Conference, namijenjena razvojnim programerima, po prvi put u povijesti održana je isključivo online. No, to ne znači kako je manjkalo noviteta.

Pogledajmo izbor najzanimljivijih najava.

Doznali smo više o iOS-u 14

Novo izdanje Appleovog operativnog sustava trebalo bi na pametne telefone iPhone pristići kasnije ove godine. Najveća novost su widgeti koje ćete moći postaviti na početni zaslon, slično kao za pametne satove Apple Watch. Bit će različitih oblika i veličina, a trebali bi omogućiti isporuku više informacija na početnom zaslonu.

U Appleu također planiraju dodati App Library, novu značajku koja će automatski organizirati aplikacije po kategorijama.

U iOS 14 također stiže i značajka slika-u-slici. Primjerice, gledate li video preko cijelog zaslona i u nekom trenutku ga maknete kako bi odgovorili na poruku, taj će prozor ostati 'plutati' na početnom zaslonu kako bi ga mogli smanjiti i eventualno mu se vratiti kasnije. Bit će ga moguće smanjiti na veličinu manjeg dugmeta koje će biti uz jednu stranu zaslona.

Raznovrsniji memoji

Stiže više memojija kojima će biti moguće izraziti dob, više dodatne opreme za njih (maske za lice, primjerice) i emocija (poput crvenjenja).

Apple Maps za bicikliste i električna vozila

Biciklisti će dobiti zasebnu navigaciju u aplikaciji Maps koja će ih moći upozoriti na uzbrdicu, stepenice i slične prepreke. Isprva će biti dostupna u New Yorku, Los Angelesu, San Franciscu, Šangaju i Pekingu, da bi kasnije bili dodani i drugi gradovi.

Vozači električnih vozila dobit će prikaz informacija o tome gdje mogu naći punionice.

Digitalni ključ za auto

Appleov digitalni ključ kojim će biti moguće otključati i pokrenuti automobil zasad je dostupan samo za BMW-ovu seriju 5. Moguće ga je registrirati u Apple Walletu i potom upotrijebiti koristeći NFC.

Ključ je pohranjen na uređaju i može biti izbrisani s računalnog oblaka po potrebi. Također je moguće stvoriti jedinstvene vozačke profile za druge korisnike iPhonea, pa možete ograničiti korištenje, recimo, vašem djetetu i dati neograničeni pristup supružniku ili drugoj osobi kojoj vjerujete.

Stiže App Clips

Appleova inačica značajke koju korisnici operativnog sustava Android poznaju kao Instant Apps omogućava brzi pregled mogućnosti koje aplikacija nudi bez preuzimanja same aplikacije.

Noviteti za iPadOS 14

Novo izdanje iOS-a za Appleova tablet računala ponudit će novi izbornik sa strane kako bi olakšalo navigaciju aplikacijama.

Tražilica je redizajnirana pa sad u velikoj mjeri nalikuje Spotlightu u operativnom sustavu macOS. Može vam pomoći u pronalaženju kontakata, pretraživanju weba i za pokretanje aplikacija.

Apple Pencil

Nova značajka Scribble omogućava popunjavanje bilo kojeg tekstualnog polja Appleovom digitalnom olovkom, da bi potom taj tekst automatski prebacila u digitalni.

Također može automatski prepoznati kontekst informacije koju unosite, poput broja telefona ili adrese, pa vas uputiti na odgovarajuću aplikaciju. Podržava i prebacivanje rukopisa u tekst na raznim jezicima.

AirPods

Appleove bežične slušalice moći će se automatski povezati s bilo kojim uparenim uređajem koji počne reproducirati zvuk. AirPods Pro dobit će značajku koja će pratiti gdje se nalaze vaša glava i uređaj s kojim su povezane kako bi ponudile imerzivniji zvuk.

WatchOS

Značajka Face Swapping trebala bi olakšati dijeljenje lica za pametne satove. Moći ćete ih pronalaziti na web odredištima razvojnih programera ili putem društvenih mreža.

Apple Watch moći će vas pratiti dok plešete, koristeći žiroskop, brzinomjer i senzor otkucaja srca. To još dosad nikome nije pošlo za rukom, pa nas zanima kako će funkcionirati.

Appleovi pametni satovi također će moći pratiti vas dok spavate, kao i perete li ruke dovoljno dugo kako bi se riješili koronavirusa uzročnika COVID-19.

Novi standard za pametne kućne uređaje

U suradnji s Amazonom, Googleom, Zigbeejem i drugim tvrtkama Apple nastoji uspostaviti novi standard za pametne kućne uređaje. Nisu ponudili više pojedinosti o čemu se radi.

Apple TV

Apple TV dobit će značajku koja će omogućiti zamjenu korisničkih profila pri servisu Apple Arcade kako bi netko drugi mogao igrati igre i pritom ne unerediti vaš korisnički profil.

Stiže također i podrška za Microsoftove kontrolere Xbox Elite 2 i Xbox Adaptive te podrška za prikaz slike-u-slici.

MacOS Big Sur

U pripremi je velika softverska nadogradnja operativnog sustava za stolna računala. Očekujte značajne promjene u dizajnu koje će ga izgledom i funkcionalnostima približiti iOS-u i iPadOS-u.

Novi procesor

Nakon što su godinama koristili Intelovu tehnologiju za izradu procesora, u Appleu će izgleda napokon početi koristiti vlastite čipove i u drugim svojim uređajima, ne samo iPhoneu i iPadu.