TESTIRANJE U ŠVICARSKOJ

Zajednički razvoj Applea i Googlea: Prva aplikacija za praćenje širenja koronavirusa je stigla

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 29.05.2020 10:33
  • Objavljeno 29.05.2020 u 10:33
Koronavirus u BiH/Ilustracija

Koronavirus u BiH/Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

Dosad su 22 države i pojedine američke savezne države zatražile pristup Appleovom i Googleovom softveru koji omogućava izradu aplikacije koja vas može upozoriti ako ste bili u kontaktu sa zaraženom osobom

SwissCovid je prva aplikacija koja prati s kim dolazite u kontakt radi praćenja i suzbijanja koronavirusa. Nastala je temeljem softverske platforme koju su zajednički razvili u Appleu i Googleu.

Puštena je u probno korištenje u Švicarskoj, gdje ju može preuzeti nekoliko tisuća korisnika iz ciljanih skupina kao što su zdravstveni djelatnici i pripadnici vojske.

Aplikacija SwissCovid je osmišljena kako bi brzo pratila i upozorila korisnike koji su bili u duljem kontaktu s osobom koja je pozitivno testirani na koronavirus uzročnik bolesti COVID-19.

Nije obvezna već se korisnici dobrovoljno odlučuju koristiti je. Mogu također u bilo kojem trenutku ju prestati koristiti i deinstalirati.

Široj javnosti trebala bi postati dostupnom sredinom lipnja ako ju odobre u švicarskom parlamentu. Pilot inačica aplikacije također je dostupna zaposlenicima Sveučilišta EPFL University u gradu Lausannei i Sveučilišta ETH u Zurichu, gdje je bila razvijena.

Appleov i Googleov API za aplikacije počiva na decentraliziranom pristupu, što znači kako sve operacije povezane s privatnošću bivaju obavljene na korisničkom uređaju umjesto u središnjoj bazi podataka. Cilj je smanjiti mogućnost hakiranja i razotkrivanja osjetljivih podataka.

Kako funkcionira SwissCovid?

Apple je tijekom prošlog tjedna značajku COVID Exposure Notification uvrstio u izdanje svog operativnog sustava iOS 13.5.

U EPFL-u i ETH-u su usporedno radili na razvoju vlastitog protokola, nazvanog Decentralized Privacy-Preserving Proximity Tracing (DP3T), kompatibilnog s Appleovim i Googleovim softverom radi lakše integracije u uređaje pogonjene Androidom i iOS-om.

DP3T je tijekom proteklog mjeseca testiran i usavršavan u suradnji sa švicarskim oružanim snagama. Pomoću Bluetootha stalno odašilje nasumične nizove znakova koje je teško pogoditi između pametnih telefona. Svi tako odaslani signali su pohranjeni na uređaju koji koristi aplikaciju, najviše do 14 dana.

  • +5
  • +2

Život u Francuskoj uz koronavirus

Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ukoliko je korisnik testiran pozitivno na COVID-19, može podijeliti ključeve pohranjene tijekom dana kad je bio zarazan.

Aplikacija će potom pronaći druge korisnike izložene riziku - one koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom dulje od 15 minuta i bili joj bliže od dva metra - i upozoriti ih, uz naznaku kad su bili izloženi riziku te što trebaju poduzeti.

Decentralizirani pristup nije bez manjkavosti

Decentralizirani pristup kakav koriste Apple, Google i DP3T nije bez manjkavosti. Među najčešće isticanim nedostacima manjak je pouzdanosti.

Bez središnje organizacije koja bi nadzirala sustav za uzbunjivanje i provjeravala jesu li korisnici izloženi riziku doista upozoreni moguće je kako će biti puno lažnih uzbuna. Centralizirani pristup bi također omogućio analizu podataka kako bi se bolje razumio mehanizam širenja virusa.

Švicarski znanstvenici uvjereni su kako učinkovitost njihovog alata ovisi o tome koliko će ga javnost prihvatiti. Do masovnog prihvaćanja neće doći bez uspostavljanja povjerenja, za što je potrebno svesti prikupljanje podataka i informacija na najmanju moguću mjeru.

Apple i Google objavili su prošlog tjedna kako su 22 države i pojedine američke savezne države dosad zatražile pristup njihovom API-ju, piše ZDNET.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!