DIGITALNE TRANSAKCIJE

WhatsApp širi listu zemalja u kojima je moguće plaćanje, a ovako to funkcionira

16.06.2020 u 11:24

Bionic
Reading

Transakcije su moguće putem servisa Facebook Pay. Neće biti troška za krajnje korisnike već će ceh pokriti trgovci u obliku naknade za obradu plaćanja

Nakon faze beta testiranja u Indiji, u WhatsAppu su omogućili plaćanje u sklopu te aplikacije u Brazilu.

Transakcije su moguće putem servisa Facebook Pay, za kojeg su iz Facebooka prošle godine najavili kako će biti dostupan putem Instagrama, Messengera, Facebooka i WhatsAppa.

Koriste otvoreni model u sklopu kojeg će biti moguće naknadno dodavati nove partnere. Neće biti troška za krajnje korisnike već će ceh pokriti trgovci u obliku naknade za obradu plaćanja.

Kako bi mogli upogoniti plaćanje bit će potrebno povezati kreditnu ili debitnu karticu s korisničkim računom na WhatsAppu. Transakcije će biti zaštićene ili otiskom prsta ili šestoznamenkastim PIN-om.

Među podržanim karticama su one izdane u Banco do Brasil, Nubank i Sicredi, a surađuju i s brazilskim servisom za obradu plaćanja Cielo.

WhatsApp već neko vrijeme priprema mogućnost digitalnog plaćanja između korisnika. Zatvoreno beta testiranje počelo je u Indiji 2018. godine pa se očekivali kako će upravo ta država biti prva u kojoj će službeno zaživjeti.

Ali, Facebook se našao u sukobu s regulatornim tijelima u Indiji, kao i suočen s optužbama za digitalnu kolonizaciju, piše Verge.