ISTRAŽIVANJE

Nova studija tvrdi: Smartfon bi vam mogao reći jeste li pijani

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 18.08.2020 13:28
  • Objavljeno 18.08.2020 u 13:28
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Ruslan Nassyrov / Alamy / Alamy / Profimedia

Rezultati preliminarnog istraživanja pokazuju kako je moguće koristiti pametne telefone za otkrivanje promjena u načinu kretanja uslijed pretjeranog konzumiranja alkohola

Liječnik Brian Suffoletto proučavao je 22 odrasle osobe stare između 21 i 43 godine, dajući im dovoljno pića s votkom kako bi u dahu imali 0,2 posto alkohola.

Dobrovoljci su imali sat vremena kako bi popili piće do kraja, nakon čega je njihov dah redovno provjeravan svaki sat tijekom narednih sedam sati, a morali su i hodati deset koraka ravno, okrenuti se i ponovno odraditi deset koraka bez lelujanja.

Svaki od njih nosio je pametni telefon pričvršćen elastičnom vrpcom za donji dio leđa, putem kojeg su tijekom hodanja prikupljani podaci o brzini i pokretima lijevo-desno, gore-dolje i naprijed-nazad.

U približno 90 posto slučajeva Suffoletto i njegov tim uspjeli su otkriti promjene u kretanju nakon što bi ispitanik unio u organizam više alkohola no što je zakonski dozvoljeno za vožnju.

Drugim riječima, smartfon s odgovarajućom aplikacijom mogao bi otkriti jesmo li popili časicu previše za sigurnu vožnju i upozoriti nas na to.

Suffoletto inače radi kao liječnik u hitnoj pomoći. Tijekom studija izgubio je bliskog prijatelja u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovala osoba pod utjecajem alkohola, a i na poslu se nagledao gadnih posljedica vožnje u pijanom stanju.

Stoga je posvetio zadnjih deset godina testiranju digitalnih tehnologija koje bi mogle pomoći u prevenciji ozljeda i smrtnih slučajeva vezanih uz pretjerano konzumiranje alkohola.

Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Journal of Studies on Alcohol and Drugs, tek su na razini potvrde koncepta. No, mogu poslužiti kao temelj za daljnja istraživanja.

Idući korak bit će testovi tijekom kojih će dragovoljci nositi smartfone u džepovima i rukama, piše CNN.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!