TEHNOLOGIJA I ZDRAVLJE

MIT razvija respiratore za hitne slučajeve koji će biti daleko jeftiniji nego sadašnji

06.04.2020 u 10:13

Bionic
Reading

Respiratori su među najtraženijom medicinskom opremom trenutno, uslijed povećane potražnje zbog širenja pandemije koronavirusa

Tim pri američkom MIT-ju razvili su respirator kojeg je moguće izraditi od dijelova koji koštaju 100 američkih dolara, umjesto prosječnih 30 tisuća dolara koliko ti uređaji inače koštaju.

Inovativni dizajn uređaja oslanja se na reanimator s balonom i vrećicom (poznat i pod nazivom Ambu vrećica) kakvih u većini bolnica ima u dovoljnim količinama, a koji služe kako bi se pacijentima olakšalo disanje.

  • +16
Drive in testiranje na koronavirus Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Respiratori su među najtraženijom medicinskom opremom trenutno, uslijed povećane potražnje zbog širenja pandemije koronavirusa.

Tim MIT E-Vent sastoji se od liječnika, inženjera i računalnih znanstvenika. Krenuli su od projekta gradnje respiratora za hitne slučajeve, pokrenutog kao projket u sklopu nastave na MIT-ju.

Ambu vrećica služi kako bi se ručno upumpao zrak u pluća pacijenta. E-Ventov pumpa vrećicu mehanički kako bi mogla biti u pogonu danima, s obzirom da samo dvotjedno razdoblje može tražiti više od milijun ciklusa.

Iako u E-Ventu namjeravaju objaviti nacrte za izradu online, naglašavaju kako nije riječ o uređaju kojeg je jednostavno sastaviti već traži stručna znanja pri proizvodnji.

Trenutno čekaju povratne informacije iz američke regulatorne agencije Food and Drug Administration, u kojoj trebaju dati dozvolu prije no što uređaj krene u masovnu proizvodnju. Sličnim pothvatima bave se i drugi timovi u svijetu, piše Business Insider.