PLAVI OBLAČIĆI

Nothing Phone 2 prvi je Android s podrškom za iMessage, no postoji kvaka

15.11.2023 u 14:37

Bionic
Reading

Podrška za Appleov sustav razmjene poruka dolazi s nizom sigurnosnih rizika

Android već dugo ima 'problem' s iMessageom. Ovo se najviše osjeti u SAD-u gdje je karakteristični plavi oblačić svojevrsni statusni simbol, ponajviše među tinejdžerima. Štoviše, mnogi Amerikanci neće se prebaciti iz straha od društvene stigme koja dolazi sa zelenim balončićima za chat, koje iMessage dodjeljuje porukama s Android telefona.

Google je pokušao nekoliko različitih stvari kako bi uvjerio Apple da otvori platformu, uključujući obraćanje Europskoj komisiji za regulatorne olakšice. Za većinu korisnika Androida to znači da su malo toga mogli osobno učiniti u vezi sa situacijom. Do sada.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Nothing

Nothing je najavio Nothing Chats, aplikaciju za razmjenu poruka koja podržava i RCS i iMessage. Nothing Chats se temelji na Sunbirdu, platformi za objedinjenu razmjenu poruka koja je dostupna u zatvorenoj beta verziji od kraja prošle godine.

Sunbird korisnicima omogućuje pristup svim razgovorima, uključujući iMessage, s jednog sučelja. Toliko je popularan da je od prošlog travnja aplikacija imala listu čekanja dužu od 100.000 unosa. Sunbird, doduše, nije sam. Na tržištu je nekoliko aplikacija koje korisnici Androida mogu koristiti za 'privilegirani' razgovor sa svojim prijateljima koji koriste iPhone.

Najpoznatiji igrač je Beeper, koji je zamisao osnivača Pebblea, Erica Migicovskog. Pri pokretanju, Nothing Chats podržavat će većinu značajki potpisa iMessagea, uključujući indikatore tipkanja. Međutim, neke funkcije, kao što su potvrde čitanja i Tapback reakcije, stići će kasnije.

Nothing ne obećava samo da će omogućiti vlasnicima Phonea 2 da se 'kamufliraju' kao korisnici iPhonea. Kao što je gore spomenuto, chatovi također podržavaju RCS, što znači da možete uživati u značajkama sličnim iMessageu i kada šaljete poruke svojim Android prijateljima, piše Engadget.

'Razumijemo da postoji dilema plavog mjehurića naspram zelenih mjehurića, posebno u Sjevernoj Americi koja je, premda naizgled smiješna – stvarna. Nothing Chats omogućuje slobodu komunikacije između bilo koga bez obzira na marku pametnog telefona – što bi i trebalo biti' rekao je izvršni direktor Nothinga Carl Pei. 'Želimo podsjetiti potrošače da imaju izbor kada je riječ o odabiru uređaja i da njihovo svakodnevno ponašanje ne bi trebala diktirati niti jedna tvrtka.'

Dakle, u čemu je caka?

'Na platformi nema spremljenih podataka, tako da korisnici ne moraju brinuti o svojoj privatnosti', rekao je Pei za Inverse. Međutim, postoje neke brige. Sunbird, kao i Beeper, koristi zaobilazno rješenje koje Apple službeno ne podržava, a za koje tvrtka gotovo sigurno tvrdi da dovodi korisnike u opasnost. Sunbirdov 'patentirani' postupak za dovođenje iMessagea u Android uključuj poslužitelje na Mac mini računalima koji poruke korisnika usmjeravaju prema Appleu.

Prije nego što netko može pristupiti iMessageu na Nothing Chatovima, prvo se mora prijaviti na svoj Apple ID-jem putem Sunbirdove platforme. Nothing tvrdi da je iMessage sadržaj poslan putem Chatova šifriran te da 'Sunbird ni u jednom trenutku ne može pristupiti vašim porukama ili Apple ID-ju.' Osim toga, Nothing naglašava da će pokretanje izbrisati korisničke podatke vezane uz Apple ID nakon dva tjedna neaktivnosti. Ipak, ako odlučite koristiti Nothing Chats za pristup iMessageu, zapravo predajete ključeve svog Apple ID-ja tvrtki koja nije Apple.

Kad su ga pitali hoće li Apple poduzeti mjere protiv Nothinga i Sunbirda zbog ovog manevra, Pei je Marquesu Brownleeju rekao da 'tehnološki div vjerojatno neće učiniti ništa'.

U drugom intervjuu za The Washington Post, Pei je rekao da je Nothing prodao 'oko šesteroznamenkasti' broj uređaja Phone 2 u Sjevernoj Americi, Britaniji i Europi. Drugim riječima, kompanija je mala riba u velikom ribnjaku. Što je još važnije, Apple se nalazi u regulatornom okruženju u kojem bi pokušaj gašenja platforme koja otvara iMessage privukao pozornost regulatora u Europskoj uniji i šire.

Nothing Chats bit će dostupan za preuzimanje iz Trgovine Play počevši od 17. studenog. Za sada je za pristup platformi potreban Nothing Phone 2, s regionalnom dostupnošću ograničenom na SAD, Kanadu, UK, EU i drugim europskim zemljama, uključujući Norvešku i Švicarsku.