SIGURNOSNE KOPIJE

Pohranjujete WhatsApp na Google Driveu? Dolazi jedna neugodna promjena

15.11.2023 u 08:58

Bionic
Reading

Korisnici koji sigurnosnu pohranu šalju na Google Drive u prosincu će primjetiti da ona zauzima slobodni prostor. Promjena će prvo zahvatiti korisnike bete, a kasnije i sve ostale

Ako sigurnosnu kopiju svojih WhatsApp razgovora pohranjujete na Driveu na Androidu, uskoro ćete opaziti promjenu stanja pohrane na Google računu.

WhatsApp i Google 2018. su najavili da povijest chata na WhatsAppu možete spremati na Drive te da se ona ne ubraja u vašu kvotu za pohranu. Međutim, počevši od prosinca 2023. sigurnosno kopiranje aplikacije za razmjenu poruka na Disk ubrajat će se u prostor za pohranu u oblaku - ako ste korisnik beta verzije WhatsAppa. Ako ne koristite beta verziju aplikacije, nećete osjetiti promjenu pravila sve do sljedeće godine kada će 'postupno' doći do svih Android uređaja.

Osobni Google računi dolaze s 15 GB besplatne pohrane u oblaku koju dijele Gmail, Disk i Fotografije. Google je u svojoj objavi naveo da je to 'tri puta više od većine mobilnih platformi'. Appleov iCloud, na primjer, dolazi sa samo 5 GB slobodnog prostora. Ipak, vrlo je moguće (a možda čak i lako u ovom trenutku) dosegnuti ili prijeći preko 15 GB, ovisno o tome koliko ste slika i datoteka sigurnosno kopirali i učitali.

Google je u svojoj objavi dao poveznicu na alate za upravljanje pohranom ne bi li olakšao uklanjanje velikih datoteka ili fotografija koje korisnicima više nisu potrebne. Također možete izbrisati slike i videe iz WhatsAppa tako da više neće biti uključene u vaš idući backup.

Naravno, također imate opciju kupiti dodatni prostor za pohranu s Google One, što će vas koštati najmanje 2.12 eura mjesečno, ako se odlučite za paket od 100 GB. Tvrtka obećava da će korisnicima koji ispunjavaju uvjete uskoro pružiti 'ograničene, jednokratne Google One promocije', pa je možda najbolje pričekati prije nego što se pretplatite.

Imajte na umu da će ova promjena utjecati na vas samo ako napravite sigurnosnu kopiju svoje povijesti razgovora koristeći svoj osobni račun. Ako imate Workspace račun putem svog posla ili druge organizacije, ne morate se brinuti da će WhatsApp zauzeti dio vašeg prostora za pohranu, naglašava Engadget.