KORISTAN ALAT

Niste sigurni je li objava u medijima ili društvenim mrežama točna? Evo domaćeg priručnika koji će vam pomoći u provjeri

19.03.2020 u 12:33

Bionic
Reading

'Lažnim vijestima doskočit ćemo samo ako obrazujemo ljude', kaže autor Priručnika za provjeru informacija iz medija

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) objavilo je besplatnu elektroničku knjigu Priručnik za provjeru informacija iz medija: Metode i alati za analizu lažnih vijesti, dezinformacija i ostalih online manipulacija, djelo novinara i informatičkog stručnjaka Radoslava Dejanovića. Možete ju kao dokument u formatu .pdf preuzeti ovdje.

Ovaj priručnik, dosad preuzet sa stranica DZNAP-a više od dvije tisuće puta, podijeljen je u dva dijela.

  • +38
Zatvoreni kafići i trgovine Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Prvi dio pruža uvid u vrste lažnih vijesti i načine na koji nastaju, mehanizme kojima se šire te pojašnjava kako se boriti protiv njih.

Drugi dio nudi praktične savjete za korištenje besplatnih, javno dostupnih alata za provjeru informacija, pomoću kojih je moguće provjeriti istinitost neke vijesti ili multimedijalne informacije, uočiti plagiranje i modifikacije te na osnovi rezultata procijeniti istinitost informacije.

Kritičko razmišljanje je važno

'Priručnik je namijenjen svima koji žele naučiti kako razlikovati točnu informaciju od dezinformacije i manipulacije. Osmišljen je kako bi pomogao u razvoju vlastitih vještina za analizu podataka i filtriranje informacija, kojima smo izloženi svakodnevno i u velikim količinama', poručila je Valentina Wiesner, predsjednica DZNAP-a.

'Građani moraju razviti sposobnosti kritičkog promišljanja i, ako je potrebno, istraživanja i provjeravanja vijesti – na taj način cijepit ćemo populaciju i učiniti je otpornijom na lažne vijesti.

Mediji tu svakako mogu pomoći, kao i vlasnici društvenih mreža, no nemojmo zaboraviti kako su oni osjetljivi na utjecaje na koje građani mogu (i trebaju) biti otporni: političke pritiske, financijske ucjene, podmićivanje kroz oglasni prostor...

Jedini način kojim možemo doskočiti širenju lažnih vijesti i informacijskih manipulacija je obrazovati ljude kako ne bi upijali vijesti poput spužve, slijepo i nekritički, već o njima razmišljati i razborito ih propitivati', rekao je Radoslav Dejanović.