cyber rat

Stručnjak za sigurnost: 'Dominiraju dezinformacije kojima je cilj širenje virusa'

16.03.2020 u 07:22

Bionic
Reading

Paralelno s mjerama koje vlasti diljem svijeta poduzimaju u zauzdavanju širenja koronavirusa, šire se i nevjerojatne količine laži - vodi se i korona cyber rat s ciljem širenja panike i stvaranja straha

Stručnjak za sigurnost i ravnatelj Instituta za hibridne ratove dr. Gordan Akrap bio je gost u Dnevniku Nove TV.

'Dominiraju dvije grupe poruka. Prve su pseudoznanstvene i nadrilječničke naravi koje, ukoliko ih stanovništvo počne slušati, dovest će do neupitnog širenja virusa i sprječavanja svih onih pozitivnih mjera i aktivnosti koje je naš zdravstveni sustav pokušava napraviti jer je cilj suzbiti, spriječiti i zaustaviti širenje virusa.

  • +11
Dezinfekcija javnog prijevoza u Osijeku zbog epidemije koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Druga grupa poruka koje dominiraju su političke naravi na način da se pokaže da sustav i zdravstvo ne valjaju, da politički sustav nije dobar, ne treba imati povjerenje u njega. To posljedično, kako smo i vidjeli u posljednjih četrdesetak godina na puno primjera, može dovesti do nerena i nemira na ulicama čime bi se dovelo do aktivnosti kojima se nikako ne bi moglo spriječiti širenje virusa', kaže Akrap.

Tko to radi i s kojim ciljem?

'Zna se i to je potvrđeno i dokazano da su u prvom naletu širenja virusa u Kini iza širenja dezinformacija stajali mediji kao Sputnik ili drugi proruski i prozapadni mediji, no danas je to teško otkriti jer ima puno dezinformacija koje se pojavljuju u prostoru, no veliki broj njih je slične naravi', poručuje.