TEHNO RECENZIJE

Nije među elitom, ali ima svojih prednosti - isprobali smo domaći pametni sat MeanIT M35 Elite

04.02.2023 u 09:15

Bionic
Reading

Dobar zaslon, kvalitetno kućište i dugo trajanje baterije svakako su aduti koji idu u prilog novom izdanju jeftinijeg pametnog sata domaćeg distributera

Domaći distributer Intelkom i dalje neumorno izbacuje nove modele cjenovno pristupačnijih pametnih satova, namijenjenih domaćem i tržištima u bližoj regiji (osim u Hrvatskoj, prisutni su u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji).

Ovog puta je pristigao nešto jeftiniji model nego što je to bio slučaj s M40 Call, koji mu je prethodio u recenziji za tportal.

Za MeanIT M35 Elite, naime, treba izdvojiti nešto manje od 53 eura, odnosno 400 kuna, ako u glavi još obračunavate u toj valuti, dok je M40 Call bio u kategoriji od 500 kuna (66,5 eura).

Stoga ne čudi to što M35 Elite dolazi s ponešto slabijom pratećom opremom. Uz njega ćete dobiti gumeni remen (na recenziju je stigao crni model, a dostupno je i roza izdanje) i magnetni punjač.

  • +5
Smartwatch MeanIT M35 Elite Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Ako ne želite mijenjati remen za različite prilike, jedan bi trebao biti posve dovoljan. U suprotnom, možete nabaviti dodatne i razmjerno lako obaviti zamjenu kad se ukaže potreba za time.

Spartanski dizajn

Dizajn sata vrlo je jednostavan, moglo bi se reći spartanski. Prednji dio nema brojčanik, niti bilo kakve druge dodatke po obodu.

Jedino što se izdvaja je okrugla fizička tipka na desnoj strani te služi tome da ga uključite i brzo se vratite na početni zaslon nakon lutanja po izborniku. Tipka dobro reagira na pritisak, lako ju je dohvatiti i ne zabada se u nadlanicu tijekom korištenja.

Straga je po sredini smješten senzor otkucaja srca, a ispod njega konektor za magnetski punjač. Po rubu je ispisan naziv uređaja, mjesto proizvodnje (Kina) i uputa za odlaganje otpada.

Kućište je, prema specifikacijama, izrađeno od slitine cinka, dakle metalno. Kvaliteta izrade čini se prilično dobrom, bez neposredno očitih nedostataka. Ovo je sat koji bi mogao izdržati dulje intenzivnije korištenje.

Kao i prethodni modeli, otporan je na vodu (IP67), ali nemojte ga izlagati visokim temperaturama, niti ga uranjati u vodu na dulje vrijeme. Mogao bi preživjeti nekoliko minuta, a sve dulje od toga povećava rizik od nepopravljivog oštećenja.

Zaslon traži održavanje

Zaslon dijagonale 1,3 inča (3,5 centimetara) i razlučivosti 240 puta 240 piksela vrlo je dobar. Slika je jasna i oštra. Dovoljno je svijetao za korištenje na otvorenom, a po potrebi možete regulirati razinu svjetline.

Podjednako dobro reagira na kuckanje i povlačenje prstom, ali trebat će ga redovno čistiti i održavati jer nema olefobni sloj, pa se masnoća razmjerno brzo nataloži ako prečesto preskačete redovno održavanje.

Potez prstom dolje s početnog zaslona otvorit će izbornik s već spomenutom regulacijom svjetline, noćnim načinom rada, značajkom pomoću koje možete locirati izgubljeni povezani uređaj, dugme za isključivanje sata i postavke.

Potez u suprotnom smjeru otvorit će pregled primljenih obavijesti. Putem prateće aplikacije Glory Fit moguće je odabrati koje će aplikacije slati obavijesti na M35 Elite, ali ne i odgovarati na njih. Također je moguće odbiti poziv dugim pritiskom na zaslon, ne i odgovoriti na njega.

Pristizanje obavijesti može i ne mora pratiti vibriranje, kako vam se već više sviđa. Za dulje trajanje baterije i duševni mir vjerojatno je bolje isključiti vibracije, ali to dodatno upozorenje na pristiglu obavijest može biti korisno u pojedinim situacijama.

M35 Elite bi, doduše, povremeno prestao prikazivati obavijesti iako bi one nastavile stizati na povezani uređaj. Nisam uspio dokučiti zašto se to događalo jer nije bilo očitog razloga ili povoda. Problem je bio riješen odspajanjem i ponovnim povezivanjem s pametnim telefonom.

Opet nova aplikacija

Potez desno otkrit će izbornik s nizom opcija kao što su praćenje otkucaja srca, moduli za razne sportove i vježbe, praćenje spavanja, upravljanje reprodukcijom glazbe na povezanom uređaju, podaci o vremenskim uvjetima...

Krenete li na drugu stranu, po početnim postavkama čeka vas pregled broja koraka, kilometraža i kalorija koje ste sagorjeli, uvid u otkucaje srca i kvalitetu spavanja te prikaz lokalnih vremenskih uvjeta.

Većina navedenog neće biti dostupna ako ne povežete M35 Elite s pametnim telefonom na kojem je izdanje operativnog sustava Android 4.4 ili novije, odnosno iOS 9 ili novije, pri čemu GPS i Bluetooth moraju biti uključeni.

U Intelkomu su se vratili lošem starom običaju pa je za ovaj pametni sat nužno instalirati novu aplikaciju, više ne znam koju po redu.

Glory Fit nudi niz dodatnih opcija, među kojima ću izdvojiti promjenu izgleda lica sata i aktiviranje kad podignete ruku, iako potonja funkcionira s pomalo iritantnom zadrškom.

Dostupan je samo pregled recentnih podataka vezanih uz rad srca i spavanje, ne i dublji povijesni pregled.

Baterija za tjedan dana korištenja

Iako je baterija razmjerno malog kapaciteta (160 mAh), M35 Elite nije trebalo puniti punih tjedan dana. Mogao bi potrajati i dulje, pogotovo ako isključite veće potrošače poput vibracija, ali i kraće, ako ga intenzivnije koristite za, recimo, praćenje sportskih aktivnosti.

No čini mi se da je tjedan dana više nego pristojan prosjek. Osobno sam time bio prilično zadovoljan. Za punjenje putem laptopa od nule do sto posto kapaciteta bilo je potrebno nešto manje od dva sata.

Trebate li kupiti Smartwatch MeanIT M35 Elite?

M35 Elite posjeduje sve oni osnovno što neki pametni sat ovog cjenovnog razreda treba imati. Dobar zaslon, kvalitetno kućište i dugo trajanje baterije svakako su aduti koji mu idu u prilog i zbog kojih bi se moglo isplatiti investirati u njega.

Dojma sam da bi uređaj koji košta više od 50 eura ipak trebao ponuditi malo više kad je riječ o mogućnostima i značajkama. No to može biti pitanje osobnog ukusa i preferencija.

Smartwatch MeanIT M35 Elite – ključne specifikacije

  • Kućište: metal (slitina cinka)
  • Promjer: 46 mm
  • Zaslon: TFT, 1,3 inča (3,5 cm), razlučivosti 240 puta 240 piksela, osjetljiv na dodir
  • Povezivost: Bluetooth 5
  • Senzori: otkucaji srca, brojač koraka
  • Ostalo: vibriranje, upravljanje kamerom, otporan na vodu (IP67), zamjenjiva narukvica, izbornik na hrvatskom, izmjenjiva lica sata, praćenje sna, programi za sportove
  • Baterija: 160 mAh, nezamjenjiva
  • Boje: crna, roza
  • Cijena: 52,96 eura / 399,03 kune
  • Ustupio: Intelkom
>