TEHNO RECENZIJE

[FOTO] Isprobali smo domaći pametni sat koji nudi glasovne pozive - evo što je pokazao na testu

 • Autor: Miroslav Wranka
 • Zadnja izmjena 29.11.2021 07:06
 • Objavljeno 27.11.2021 u 13:48
tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Zaslon je sasvim solidan, trajanje baterije zadovoljavajuće, kućište robusno i prihvatljivog dizajna. Ali vrijedi li za MeanIT M40 Call izdvojiti 500 kuna?

Kad se cijena uređaja poput pametnog sata približi granici od 500 kuna, više nije dovoljno ponuditi osnovne značajke i zadovoljavajuću kvalitetu izrade, već i nešto što će opravdati veći trošak.

MeanIT, brend domaće tvrtke Intelkom, dosad je pitanje dodane vrijednosti rješavao na različite načine. Imali smo tako priliku vidjeti model koji mjeri tjelesnu temperaturu, modele koji dizajnom ciljaju na žensku i sportu naklonjenu publiku…

Ali svi su ti uređaji cijenom bili značajno ispod spomenutih 500 kuna. Što je ostalo za pametni sat, za koji praktično treba izdvojiti jednog 'marulića'? Pogledajmo.

 • +3

Pametni sat MeanIT M40 Call - fotografije uređaja

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Nenametljiv dizajn

M40 Call dolazi u paketu s kabelom za punjenje i dva gumena remena (crnim i crvenim) koja treba nositi neko vrijeme prije no se malo 'opuste' i bolje legnu uz zapešće. Bez problema sam ga u nekoliko minuta povezao s pametnim telefonom pogonjenim operativnim sustavom Android.

Izgledom ne odstupa značajno od okvira u kojima je bila većina MeanITovih pametnih satova koje sam dosad recenzirao.

Odlikuje ga jednostavan, pomalo ozbiljan dizajn koji će zbog razmjerno velikog promjera i crne boje kućišta više odgovarati muškarcima nego ženama.

Samo kućište djeluje prilično robusno i izdržljivo. Sat je otporan na vodu, ali kako je riječ o certifikatu IP67, ne preporučujem korištenje u bazenu i drugim okolnostima u kojima bi bio uronjen dulje od pola sata. Tuš je u redu, no izbjegavajte zalijevanje vrelom vodom u bilo kojem obliku. Elektronika u pravilu ne voli visoke temperature.

Zaslon ne ispunjava cijelu prednju površinu uređaja, već je oko njega tamni obrub, pa tek oko njega tanki brojčanik.

S desne strane su dvije tipke koje je moguće upotrijebiti za uključivanje i isključivanje zaslona te povratak na prethodni zaslon. Kako ih nije moguće programirati za druge funkcije, nije baš posve jasno zašto su obje tu, tim više što se preklapaju po funkcionalnostima.

tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Nije isključeno da je jedna tu kako bi zamijenila drugu u slučaju kvara, ali to mi se čini malo vjerojatnim. No dobro reagiraju na pritisak i ne smetaju prilikom korištenja, a mogu biti korisne pri navigaciji uređajem.

Na stražnjoj strani su senzori za praćenje otkucaja srca, razine tlaka, zasićenosti krvi kisikom i ostalog te magnetni dock za punjenje.

Responzivniji zaslon

Zaslon je oštre slike, dobre preglednosti iz više kutova i jasno vidljiv pod izravnim svjetlom, kako u zatvorenim prostorima, tako i na otvorenom. Također je responzivniji nego drugi MeanITovi uređaji s kojima sam se ranije susreo, ali i dalje nedostaje kvalitetniji oleofobni sloj.

Potegnete li prstom po zaslonu dolje, pojavit će se izbornik s postavkama poput primjerice razine svjetline. Među njima kao zanimljiv vrijedi izdvojiti noćni način rada. Aktivirate li ga, automatski će smanjiti svjetlinu na najnižu razinu i utišati uređaj (ako su zvukovi uključeni). Praktično za, primjerice, odlazak u kino ili na spavanje.

Potez prstom gore i dobit ćete pristup pregledu obavijesti aplikacija. U pratećoj aplikaciji Da Fit moguće je odabrati obavijesti koje ćete primati. Moguće ih je čitati, iako ne i odgovoriti na njih, a i M40 Call ne može prikazivati emotikone. No zato će pokazati dulje poruke u cijelosti.

Odlučite li se na potez s početnog zaslona na desnu stranu, doći ćete do zaslona putem kojeg možete pristupiti praktično svim značajkama koje ovaj pametni sat može ponuditi. To što su na jednom mjestu prilično skraćuje potrebu za listanjem po izborniku pa preporučujem Intelkomu zadržavanje ovog elementa navigacije.

Konačno, potez na lijevu stranu omogućava pristup nizu značajki, vjerujem onih za koje se pretpostavlja da će biti češće korištene. Zanimljivo, navodno glavni adut ovog modela – glasovni poziv – smješten je tek u sredini tog niza.

Napokon ista aplikacija

Moguće je promijeniti izgled lica sata na samom uređaju. Za to je potrebno pritisnuti početni zaslon i zadržati pritisak. Nakon toga će se pojaviti izbor od četiri lica sata, uključujući ono koje trenutno koristite. Za veći izbor potrebno je otvoriti aplikaciju Da Fit.

Ako vam naziv te aplikacije zvuči poznato, moguće je da ste se susreli s njime u nekoj od prethodnih recenzija. Naime u Intelkomu su odlučili odustati od prakse uvođenja nove aplikacije za praktično svaki novi uređaj, tako da ovaj pametni sat koristi istu kao i, recimo, M9 Light.

Nadam se da će ta praksa biti nastavljena (jer je iritantno instalirati novu aplikaciju svaki put kad promijenite sat), ali i da će se fokusirati na poboljšavanje već postojećih značajki.

Dobar raspon značajki

Iako M40 Call nije primarno sportski pametni sat, ipak nudi mogućnost praćenja do sedam sportskih aktivnosti, kao i praćenje broja otkucaja srca i koraka, razinu krvnog tlaka i zasićenosti krvi kisikom te spavanja.

Također ga je moguće upotrijebiti za aktiviranje kamere i reprodukciju glazbe na povezanom pametnom telefonu, a moguće ga je i pronaći ako ga izgubite i imate mobitel pri ruci.

Uglavnom radi brzo i glatko, bez primjetnih problema i zastajkivanja. Za pojedine značajke - primjerice praćenje spavanja - potrebno je bar dva puta ih otvoriti (ponekad i više od toga) kako bi povukle najnovije podatke i uvrstile ih u pregled s ostalima.

Glasovni pozivi funkcioniraju, ali je njihova kvaliteta razmjerno niska. Ne čini mi se da će u dogledno vrijeme zamijeniti standardno telefoniranje, osim u situacijama u kojima ste, primjerice, negdje na izletu i smartfon je negdje duboko u ruksaku ili dok trčite, vozite bicikl i tome slično.

Baterija je kapacitetom veća nego u drugim dosad testiranim modelima. Koliko ćete ju brzo potrošiti, ovisi, naravno, o tome za što ćete sve koristiti M40 Call i kojim intenzitetom.

Držao sam ga na dvije trećine osvjetljenja uz stalno uključeno praćenje rada srca, primanje obavijesti te povremene glasovne pozive i korištenje drugih značajki, bez uključene vibracije. Tim je tempom bez punjenja izdržao pet do šest dana. Za punjenje putem laptopa bilo je potrebno oko dva i pol sata.

Trebate li kupiti Smartwatch MeanIT M40 Call?

Od svih dosad recenziranih pametnih satova brenda MeanIT, M40 Call je nesumnjivo najbolji. Zaslon je sasvim solidan, trajanje baterije zadovoljavajuće, kućište robusno i prihvatljivog dizajna. Nije neugodan pri duljem nošenju i može se pokazati korisnim.

Vrijedi li za njega izdvojiti 500 kuna? Moglo bi vam se isplatiti ako ste često na otvorenom i nije vam problem razgovarati putem sata u javnosti. Ali – kao što sam već bio spomenuo – kvaliteta glasovnih poziva može biti i bolja. Čak i u ovom cjenovnom rangu.

Smartwatch MeanIT M40 Call – ključne specifikacije

 • Težina: 50 grama
 • Kućište: metal, plastika
 • Promjer: 46 mm
 • Zaslon: TFT, 1,3 inča (3,5 cm), osjetljiv na dodir
 • Povezivost: Bluetooth 5
 • Senzori: otkucaji srca, razina kisika u krvi, krvni tlak, brzinomjer, žiroskop
 • Ostalo: glasovni pozivi, vibriranje, upravljanje kamerom, izmjenjiva lica sata, otporan na vodu (IP67)
 • Baterija: 300 mAh, nezamjenjiva, litij-polimerska
 • Cijena: 499 kuna
 • Ustupio: Intelkom

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!