TEHNO RECENZIJa

Više nije mačka, sad je panda: Isprobali smo novo domaće tablet računalo za djecu

17.11.2022 u 12:52

Bionic
Reading

MeanIT K17 Panda Kids dobio je nešto jači procesor i novije izdanje operativnog sustava, a dječji način rada i roditeljski nadzor stavljeni su u prvi plan korisničkog iskustva

Prije nešto više od godinu dana isprobao sam MeanIT K10 Plus Kids, tada prvo tablet računalo namijenjeno prvenstveno djeci koje je domaći distributer Intelkom uvrstio u svoju ponudu.

Sada je na red došao model K17 Panda Kids. Pa pogledajmo u čemu su slični, a u čemu različiti.

  • +2
MeanIT K17 Panda Kids - fotografije uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Čak i kad ne bi imao riječ kids u nazivu, teško bi moglo doći do zabune oko toga u čijim bi rukama ovaj uređaj trebao završiti.

Kao što je bio slučaj s K10 Plus Kids, plastično kućište je oblikovano da bi bilo što privlačnije djeci. Prošli put je to bila mačka, sad su se u Intelkomu odlučili za pandu.

Kućište je glatko i djeluje dovoljno robusno da bi moglo preživjeti pokoje ispuštanje iz ruku i slične nehotične padove. Na kutovima gornjeg brida par je gumiranih ušiju dok su na donjem također gumirane nožice.

Nažalost, ne služe tome da bi ovo tablet računalo moglo stajati samostalno, a u Intelkomu su odustali i od nožice ugrađene u stražnji dio uređaja koja bi to omogućila, a koja je bila prisutna u modelu K10 Plus Kids.

To je, čini mi se, bilo pogrešno jer je riječ o praktičnoj i korisnoj mogućnosti koju roditelji manje djece često koriste jer klinci nemaju dovoljno snage za dulje držanje uređaja.

Zaigrani dizajn

Lijevi brid uređaja je prazan. Na desnom su smješteni - redom od vrha prema dnu - mala tipka za uključivanje i isključivanje, utor za mikroUSB i 3,5-milimetarski audio ulaz za slušalice te tipka za reguliranje jačine zvuka.

MikroUSB i ulaz za slušalice su pod podebljim plastičnim poklopcem koji nije jednostavno otvoriti, što je prednost u ovom slučaju jer je riječ o dijelu uređaja kojem djeca ne trebaju nužno imati lak pristup.

Pod sličnim poklopcem je i utor za karticu microSD, smješten na stražnjoj strani lijevo, odmah uz tipke za glasnoću. Malo iznad njega je tipka za hard reset, za koju ćete trebati iglu poželite li ju koristiti.

Stražnjom stranom dominiraju oči, nos i usta pande, uz malo bambusa u gornjem desnom kutu kao ukras. Kamera je smještena u gornjem lijevom kutu te se oslanja na jedno od gumiranih uha.

Preslab zaslon

Sprijeda je zaslon dijagonale sedam inča (17,7 centimetara), razlučivosti 1024 puta 600 piksela (170 ppi), uz frekvenciju osvježavanja 60 Hz.

Tu, dakle, nema bitnih promjena u odnosu na prošlogodišnji model, koji je imao praktično isti zaslon. I dalje smatram da je riječ o substandardnom zaslonu, kojemu bi razlučivost trebalo dići na barem 1280 puta 800 piksela.

Slika je blijeda, ispranih boja i osrednjeg kontrasta. Responzivnost je prihvatljiva. Zaslon je ugrađen prilično duboko u kućište, što bi trebalo pomoći u zaštiti pri nezgodama do kojih će, čini se sasvim izvjesnim, prije ili kasnije doći.

Na sredini gornjeg dijela okrugli je izrez za kameru, također ugrađen u kućište.

Sve skupa djeluje prilično zgodno i dovoljno čvrsto da bi moglo izdržati intenzivnije korištenje.

Aplikacije za djecu i roditeljska zaštita

Pod haubom K17 Panda Kids ima četverojezgreni procesor Allwinner A133, nominalnog radnog takta do 1,6 Ghz, s grafičkim čipom PowerVR Rogue GE8300 i dva gigabajta radne memorije. Memoriju za pohranu moguće je proširiti pomoću kartice microSD.

Takva konfiguracija ne obećava munjevito brz rad, ali su u Intelkomu doskočili tome tako što su set aplikacija za djecu iWawa, odnosno dječji način rada, gurnuli u prvi plan.

U njemu je moguće naći 16 aplikacija za osnovne funkcionalnosti kao što su pretraživanje, kamera ili galerija, ali i specijalizirane kao što su primjerice Montessori, STEM, Umjetnost i obrt ili Trening mozga te ugrađeni alati za roditeljski nadzor.

Što se potonjih tiče, sjetite se promijeniti unaprijed zadanu lozinku za pristup. Ne samo što ju je lako pogoditi, već se i pojavljuje u određenim elementima sučelja.

Nažalost, aplikacije uglavnom nisu lokalizirane na hrvatski jezik, no kako se više oslanjaju na vizualno, djeci vjerojatno neće biti problem koristiti ih uz roditeljsku obuku i poduku.

Baterija za do šest sati autonomije

Kad smo već kod softvera, treba spomenuti da je operativni sustav Android 12 Go te funkcionira u skladu s očekivanjima, dakle ne naročito brzo, ali i bez očitih problema u radu.

Prednost je i to što - izuzme li se iWawa - K17 Panda Plus ne dolazi s puno predinstaliranih aplikacija. Naći ćete na njemu tek osnovni paket Googleovih servisa.

Baterija je istog kapaciteta kao i u modelu K10 Kids Plus - 3000 mAh - ali je ostala bez dodatne mogućnosti punjenja. Naime prošli model je bilo moguće puniti i putem utora za DC-5V.

Nije to gubitak zbog kojeg treba roniti suze. Elektroničkog otpada ionako je već previše.

Baterija može izdržati oko šest sati korištenja, a za punjenje treba odvojiti nešto više od sat vremena.

Nisam posebno spominjao kamere jer su i dalje uvrštene tek da bi se, eto, moglo reći da ih uređaj ima. Za djecu predškolskog uzrasta, kojoj je ovaj uređaj primarno namijenjen, vjerojatno i nije potrebno nešto jače od senzora s dva megapiksela straga i 0,3 MP sprijeda.

Trebate li kupiti MeanIT K17 Panda Kids?

Može se reći da K17 Panda Kids nije bitno drukčiji od prošlogodišnjeg modela. Najveća razlika je drukčiji oblik kućišta, što se svodi na kraju na to voli li vaše dijete više mačkice ili kineske medvjediće.

Dobio je nešto jači procesor, a izgubio korisnu nožicu koja služi kao stalak. Uz novije izdanje operativnog sustava dječji način rada i roditeljski nadzor stavljeni su u prvi plan korisničkog iskustva.

Kvaliteta izrade je prihvatljiva, baterija je solidna (iako može biti bolja), cijena je ista kao i prije više od godinu dana, ali zaslon je još prošle godine trebao biti nadograđen.

Stoga K17 Panda Kids može dobiti prolaznu ocjenu za tu cjenovnu kategoriju, no ne i više od toga.

MeanIT K17 Panda Kids - ključne specifikacije

Zaslon: IPS LCD, 7 inča (17,7 cm), 1024 puta 600 piksela, 170 ppi, 60 Hz, 16:9

Procesor: četverojezgreni ARM Allwinner A133 do 1,6 GHz, grafički čip PowerVR Rogue GE8300

RAM: dva

GB memorija: 16 GB (proširivo do 32 GB, microSD)

Kamere:

  • stražnja: dva MP
  • prednja: 0,3 MP

Baterija: 3000 mAh, Li-Po, nezamjenjiva

Povezivanje: microUSB, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth

Senzori i ostalo: brzinomjer, temperatura, kartica microSD

Operativni sustav: Android 12 Go, softver za djecu iWawa

Boja: bijela i crna, s roza i zelenim elementima

Cijena: 699 kuna

Ustupio: Intelkom