TEHNO RECENZIJa

[FOTO] Elegantan nosivi uređaj za vlasnike Androida - isprobali smo Samsung Galaxy Watch5

16.10.2022 u 17:11

Bionic
Reading

Galaxy Watch 5 vrlo je kvalitetan, makar predvidljiv, prijenosni uređaj te najbolje rezultate postiže u tandemu s ostalim Samsungovim proizvodima

Slično kao i s najnovijim preklopnim telefonima, novi sat Galaxy Watch5 mali je korak naprijed u odnosu na Galaxy Watch4. Razlog za ovakav mali korak naprijed dijelom leži i u Samsungovoj dominaciji ovim sektorom tržišta Androida, a tek prije nekoliko dana stigao je i Googleov Pixel Watch. Znajući da kupce ne mora izuti iz cipela novitetima, korejski proizvođač predstavio je, slično kao Apple, iterativnu nadogradnju već dobro isprobane formule.

Napredak je, ruku na srcu, prisutan, no on se uglavnom tiče malo poboljšanog hardvera i softvera, ostavivši u prašini dio koji je Samsung najavio kao jednu od izraženijih značajki, a to je baterija. Naš testni GPS model od 44 milimetra tako je nakon dana prosječne aktivnosti zahtijevao spajanje na punjač, što nismo pretjerano poboljšali gašenjem 'nepotrebnih' značajki poput always-on prikaza.

Tim rečeno, najnoviji nosivi uređaj Samsunga i dalje je oku ugodna spravica koja u najnovijoj verziji dolazi s robusnijim okruglim ekranom zaštićenim safirnim staklom - čak i u osnovnoj verziji. Tehničke nadogradnje, pored spomenute baterije i otpornijeg ekrana, zaokružuju se novim senzorom za mjerenje temperature koji bi, prema Samsungu, trebao pomoći pri boljem praćenju sna - makar to nismo imali priliku isprobati zato što je razvoj softvera za tu značajku ostavio vanjskim kompanijama.

Ljubiteljima klasičnog Galaxy Watcha na novom će modelu možda nedostajati fizička kruna za surfanje izbornicima. Nju ovdje zamjenjuje softversko rješenje kojim se prebire trljanjem prsta po rubu ekrana. Premda se radi o vizualno elegantnijem dizajnu, u praksi je puno lakše raditi s fizičkim prstenom u odnosu na novo softversko rješenje koje bi moglo postati problem - pogotovo usred treninga. Ovakvo sučelje je, štoviše, toliko nepraktično da smo uvjereni da će ljubitelji fitnesa više zadovoljstva pronaći u modelu Galaxy Watchu 4 Classic.

Ekran je, pored upitnog dizajnerskog rješenja, i dalje jako blistav. Kristalno oštar Super AMOLED panel može bez problema doseći svjetlinu od 1000 nita, što mu osigurava jako dobru čitljivost pri dnevnom svjetlu.

Sam sat je lagan i mekan na ruci zahvaljujući silikonskom remenu prilagođenom i najdlakavijim ručnim zglobovima. Jedina stvar koja nam je malo zasmetala bilo je hvatanje remena jer zaostaje za ergonomičnim trikovima, kakvima nas je razmazio Apple. Unatoč tome, Galaxy Watch5 je i dalje sat konstruiran za dugoročno nošenje te koji zahvaljujući okruglom dizajnu definitivno može privući klijentelu.

  • +4
Samsung Galaxy Watch 5 - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Uz sve prednosti i zaostatke, Galaxy Watch5 i dalje je vrlo solidno rješenje za korisnike koji žele vrlo solidan sat na Androidu. Još samo da smo ove godine dobili obećanu bolju bateriju, konačan dojam bio bi puno bolji. S druge strane, ako ste dio Samsungova softverskog ekosustava, integracija ovog sata doći će vam kao još jedan bonus. Ako pak želite uštedjeti novac, predlažemo da bacite pogled na vrlo sličan Galaxy Watch 4, a ako vam razlika u cijeni ne predstavlja neku prepreku, uvjereni smo da ćete pronaći zadovoljstvo uz ovaj oku ugodan, ali donekle predvidljiv nosivi uređaj iz Samsunga.

  • Ime: Samsung Galaxy Watch 5
  • Materijali: staklo (safirni kristal), aluminijski okvir
  • Sustav: Android Wear OS 3.5, One UI Watch 4.5
  • Čipset: Exynos W920
  • Ekran: Super AMOLED, 40 i 44 mm, rezolucija 450 puta 450 piksela (321 ppi), Always-On Display
  • Baterija: Li-Ion 410 mAh, bežično punjenje 10 W
  • Senzori: akcelerometar, žiroskop, otkucaji srca, barometar, komande prirodnim jezikom i diktacija, Samsung Pay
  • Cijena: 2099 kuna (44 mm)

Više informacija pronađite na linku.