TEHNO RECENZIJE

[FOTO] Solidan Android tablet za zagrižene štedljivce: Isprobali smo Xiaomi Redmi Pad

01.11.2022 u 10:36

Bionic
Reading

Najnoviji Xiaomijev uređaj targetira korisnike koji žele tablet solidnih performansi uz osjetnu uštedu te nudi niz pažljivo biranih značajki kojima je to spreman poduprijeti

Hrpa ljudi pri kupnji tableta traži vrlo određene specifikacije. Nekima je prije svega stalo do velikog ekrana na kojem mogu gledati filmove, drugi žele crtati, dok treći žele i malo gejminga. Xiaomi je, sudeći prema nedavno izašlom Redmi Padu, zaključio da u cjenovnom rangu od oko 250 eura valja naglasiti dobre zvučnike, jaku bateriju i brz zaslon.

Dizajn

Ovaj povoljan tablet pokrenut Androidom 12 obilježen je kockastim dizajnom kakve koriste Appleov iPad Air i iPad Pro, a dolazi sa tankim ali lijepim aluminijskim kućištem koje obuhvaća 10.61 inčni IPS zaslon (podebljih rubova) od 90 Hz u omjeru od 3:5. Duguljasta forma uređaja koji teži 465 grama Redmi Pad čine lako prenosivim uređajem, a punjač dostupan unutar kutije bateriji od 8.000 mAh osigurava (relativno) brzo punjenje od 18 W (makar na punjaču piše 22 W). Uređaj dolazi samo u WiFi verziji te slot za karticu koristi za proširenje memorije koja u ovom slučaju dolazi u kombinacijama 64 GB uz 3 GB RAM-a, 128 GB i 4GB RAM-a te 128 GB i 6GB RAM-a.

Kamere

Za fotografije su odgovorne dvije kamere. Na stražnjoj strani uređaja tako imamo širokokutni objektiv od 8 MP s autofokusom koji snima jako lijepe fotografije, dok za selfije imamo ultra širokokutnu kameru od 8 MP koja služi i za pojednostavljeno biometrijsko otključavanje. Tim rečeno, ako mislite zaključavati uređaj, toplo preporučamo da to radite pomoću šifri.

Procesor i zvuk

Za operativni dio priče odgovoran je MediaTekov 6-nanometarski čipset Helio G99 radnog takta 2.2 GHz. Riječ je o procesoru koji do najvećeg izražaja dolazi tijekom opuštenog rada u multimedijskim aplikacijama i surfanju internetom, dok počinje štucati tek tijekom gejminga. Na Redmi Padu se, napomenimo, i dalje možete igrati, samo ne očekujte da će sve što pokrenete raditi uz konstantan framerate i maksimalnim detaljima.

Glavni adut, pored glatkog ekrana, kod Redmi Pada dolazi u vidu četiri odvojena zvučnika koji dolaze sa certifikatom Dolby Atmos te zasebnim izbornikom posvećenom njihovom podešavanju. Ako ih odlučite koristiti za gledanje filmova (a trebali biste), malo uređivanja u izborniku rezultirat će jačim basom, rafiniranijim zvukom i boljim iskustvom u medijima i igrama.

Softver i baterija

Konačno, tu je MIUI 13, skin temeljen na Androidu 12 koji se jako oslanja na Googleovu podršku te donosi sve očekivane aplikacije uz dobrodošlu trogodišnju sigurnosnu softversku podršku kao i dvije nadogradnje Androida. Sučelje MIUI 13 u cijelosti je posvećeno formatu tableta, što ovdje znači da pored postavki na dnu zaslona uvodi i dock a la iOS s nedavno korištenim aplikacijama. Dock funkcionira s hrpom programa te omogućava jednostavan rad sa podjeljenim radnim prostorom. Ne radi se o najinovativnijem softverskom paketu kojeg smo ikad vidjeli, no postignut je glavni cilj, a to je funkcionalnost i jednostavnost.

Za kraj, tu je i gore spomenuta baterija od 8000 mAh kojoj, premda uz opušten rad može izdržati oko 12 sati prije spajanja na punjač, za punjenje do nule do vrha treba oko dva i pol sata.

  • +5
Xiaomi Redmi Pad slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Kupiti ili zaobići?

Redmi Pad je, zbrojimo li sve značajke, solidan tablet za svoj cjenovni razred. Riječ je o lijepom uređaju pristupačne cijene koji ideju umjerenog Android tableta čini prihvatljivom i funkcionalnom te na lijep način demonstrira napredak koji je operativni sustav napravio na fronti tablet računala.

  • Ime: Xiaomi Redmi Pad
  • Dimenzije: 250.5 mm puta 158.1 mm puta 7.1 mm
  • Težina: 465 g
  • Konstrukcija: Staklo, aluminijsko kućište
  • Ekran: IPS LCD, 10.61 inča, 1 milijarda boja 90Hz, 400 nita, omjer 5:3, rezolucija 1200 puta 2000 piksela
  • OS: Android 12, MIUI 13.1
  • Čipset: MediaTek MT8781 Helio G99 (6nm)
  • Memorijska kartica: Da, micro SDXC
  • Interna memorija: 64GB 3GB RAM, 128GB 4GB RAM, 128GB 6GB RAM
  • Glavna kamera: 8 MP, f/2.0, (širokokutna), AF
  • Selfi kamera: 8 MP, f/2.3, 105° (ultra širokokutna)
  • Cijena: Oko 250 eura
  • Ustupio: Xiaomi