TEHNO RECENZIJa

[FOTO] Android za ekološki osviještene - evo što je na testu pokazala Nokia G60 5G

10.10.2022 u 13:47

Bionic
Reading

Najnoviji uređaj iz HMD-a prije svega je osmišljen kao dio inovativne pretplate Circular, a ona će uskoro doći i u naše krajeve

HMD je prije nekoliko mjeseci predstavio pretplatu pod imenom Circular te nudi uređaje u sklopu pretplate napravljene tako da potakne korisnike da što dulje upotrebljavaju telefon. Svi uređaji koje kompanija predstavlja unutar plana Circular napravljeni su od recikliranih materijala, dolaze s velikodušnim jamstvom i mogu se jednog dana obnoviti i poslati novom vlasniku.

Konstrukcija i prvi dojmovi

Nokia G60 5G jedan je od telefona koji se mogu pronaći u pretplati Circular i u slobodnoj prodaji te, kao i svi HMD-ovi telefoni, dolazi s potpuno čistim iskustvom Androida upakiranim u ekološki osviješteno kućište. Kućište je napravljeno od 60 posto recikliranog polikarbonata i ima 6,58-inčni IPS LCD ekran adaptivnog osvježenja od 120 Hz.

Riječ je o uređaju koji, unatoč plastičnoj konstrukciji, ne ostavlja jeftin dojam - što težinom od 190 grama, što teksturiranom pozadinom koja ulijeva osjećaj da vam neće prvom prilikom skliznuti iz ruke.

Biometrija i kamere

Za biometriju je odgovorna tipka za paljenje na desnoj strani uređaja, a za fotografije blago izbočen stražnji modul kamere s tri objektiva: širokokutnom kamerom od 50 MP, ultraširokokutnom kamerom od 5 MP i dubinskim senzorom od 2 MP. Kamera radi tako da pri snimanju onom ultraširokokutnom koristi glavni senzor za centralni dio slike dok za ostatak koristi širokokutni da 'ispuni praznine'. Tim rečeno, nismo prepoznali neke prevelike razlike između kvalitete glavnog i širokokutnog načina snimanja, uz male zamjerke na 'žvakanje' HDR-a, jer bolje ispada ako snimate u '1x' zumu.

  • +4
Nokia G60 5G - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Što se snimanja u uvjetima slabijeg osvjetljenja tiče, zaključili smo da je G60 5G, unatoč prisutnosti posebnog načina za snimanje u mraku, dizajniran za fotografiranje pri optimalnom dnevnom svjetlu.

Ekran, baterija i korisničko iskustvo

Uz pomoć softvera. 6,58-inčni IPS zaslon određuje kada aktivirati način rada od 120 Hz, što radi u velikoj većini situacija dok u drugim aplikacijama podbacuje na skoro spektakularan način. Kutovi gledanja također nisu neka sreća, što ne znači da je zaslon loš. I dalje se radi o vrlo prostranom panelu koji jako dobro prikazuje sadržaje u većini uvjeta, no i dalje ne stoji rame uz rame s nekim skupljim uređajima.

Uređaj pokreće procesor Qualcomm Snapdragon 695 5G uparen s 4 GB RAM-a, što znači da je prilagođen korištenju društvenih mreža, surfanju i gledanju videa, no zahtijeva čačkanje po opcijama ako ga opteretite nekom zahtjevnijom videoigrom. Za napajanje je odgovorna Li-Po baterija od 4500 mAh, a može izdržati oko dan do dan i pol surfanja internetom, gledanja videa i laganog korištenja društvenih mreža.

Nokia protiv svih ostalih

Smartfon Nokia G60 5G se u slobodnoj prodaji, kao što to obično ide u ovom cjenovnom razredu, mora nadmetati s modelima poput Motorole G82, koja za malo višu cijenu nudi OLED panel, ili OnePlus Norda CE 2, koji nudi puno bolju bateriju, što u principu znači da ga se najviše isplati kupiti unutar pretplate Circular (koja u trenu pisanja ove recenzije još nije dostupna u Hrvatskoj).

Unatoč tome, Nokia G60 5G je na kraju priče posve solidan telefon koji pored već uigrane dizajnerske škole HMD-a ima ekološki osviještenu crtu koja, ako ništa drugo, daje osjećaj da ste kupnjom učinili mali korak prema odgađanju klimatske apokalipse. Riječ je o telefonu koji je napravljen u sklopu HMD-ove ekološke pretplate Circular te koji će, jednom kad ona postane dostupna i kod nas, postati primamljivom solucijom za štedljive ljubitelje prirode.

Ako tražite telefon koji košta manje od 3000 kuna te koji može snimiti solidnu fotografiju, pokrenuti pokoju igru i pružiti oko dan bezbrižnog korištenja, Nokia G60 5G bi, ako vam je stalo do prirode, mogla biti za vas.

  • +6
Nokia G60 5G Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Riukavina
  • Ime: Nokia G60 5G
  • Konstrukcija: plastična pozadina, plastični okvir, stakleni ekran
  • Ekran: 6,58 inča, 120 Hz, 1080 puta 2408 piksela, omjer 20:9, Corning Gorilla Glass 5
  • OS: Android 12
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 695 5G
  • Memorija: 64GB 4GB RAM, 128GB 4GB RAM, 128GB 6GB RAM, proširivo
  • Stražnja kamera:
  • 50 MP, f/1.8 (širokokutna), 1/2.5", 0.7µm, PDAF
  • 5 MP, f/2.2 (ultraširokokutna), 1/5"
  • 2 MP, f/2.4 (dubinska)
  • Selfi kamera: 8 MP, f/2.0 (širokokutna), 1/4.0", 1.12µm
  • Baterija: 4500 mAh, brzo punjenje do 20 W, PD 3.0
  • Cijena: 3000 kuna
>