tehno savjeti

Nedostaje vam prostora na Androidu? Nema problema, ovo su rješenja

21.07.2023 u 11:14

Bionic
Reading

Ako prilikom nabavke novog mobilnog ljubimca koji pokreće operativni sustav Android niste pazili na količinu prostora za pohranu ili ste jednostavno neobuzdani dokumentarist koji fotografijom ili videom želi zabilježiti svaki segment života, neminovno ste se susreli s porukom da na vašem uređaju ponestaje prostora za pohranu. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kojima možete doskočiti ovom problemu

Fotografije visoke razlučivosti, videozapisi te same aplikacije i njihovo zauzimanje prostora dovode do toga da se prostor na telefonima s Androidom često popuni brže nego što se očekivalo. Ugrađenu unutarnju pohranu na Androidima nije moguće povećati, no postoji nekoliko načina na koje možete dodati još prostora za spremanje datoteka, medijskih datoteka ili aplikacija.

Nabavite memorijsku karticu

Ako vam ponestaje prostora na Androidu, jednostavno i praktično rješenje je korištenje microSD kartice, naravno pod uvjetom da ih vaš telefon podržava. MicroSD kartica je mala flash memorijska kartica koja se može umetnuti u telefon, dajući vam dodatni prostor (do 1 TB) za pohranu fotografija, videa, glazbe i dokumenata.

Možete promijeniti način na koji koristite memorijsku karticu prema željenim potrebama. Ona tako može postati zadano mjesto za pohranu multimedijskih datoteka, umjesto interne pohrane samog uređaja. Osim toga, možete premjestiti postojeće datoteke na karticu, oslobađajući dragocjen prostor i poboljšavajući ukupne performanse uređaja.

Nažalost, unatoč tome što je to vrlo korisna i tražena značajka, većina Androida više nema utor za microSD karticu. Ako je to slučaj s vašim uređajem, u nastavku donosimo alternativne metode kako dobiti više prostora za pohranu na njemu.

Koristite pohranu ‘u oblaku’

Usluge pohrane u oblaku izvrsno su rješenje za oslobađanje prostora na mobitelu, pogotovo ako vaš uređaj nema utor za SD karticu. Popularne usluge u oblaku, kao što su Google Drive, Google Photos i Microsoft OneDrive, nude razne mogućnosti pohrane i besprijekornu integraciju s Androidima. Osnovne verzije spomenutih servisa su besplatne i najčešće dovoljne prosječnom korisniku, no ako vam treba značajno više prostora za pohranu, pogledajte planove pretplate koje nudi svaki od spomenutih servisa.

Umjesto spremanja fotografija, videozapisa, glazbe, zvuka i dokumenata u internu pohranu uređaja, možete ih prenijeti u oblak. To oslobađa prostor na mobitelu, a istovremeno vam omogućuje pristup i dijeljenje datoteka kad god vam zatrebaju s bilo kojeg uređaja s internetskom vezom.

Ne zaboravite povremeno upravljati svojom pohranom u oblaku, brišući nepotrebne ili zastarjele datoteke kako biste optimizirali prostor i izbjegli prekoračenje ograničenja.

Koristite USB-C Memory Stick

Ako vaš telefon nema utor za microSD i ne želite koristiti uslugu pohrane u oblaku, još jedna fizička opcija za proširenje pohrane na Androidu je povezivanje vanjskog uređaja za pohranu na mobitel i prijenos svih važnih podataka, poput fotografija, videa i dokumenata, na njega.

Najlakša opcija za to je nabaviti USB-C memorijski stick i priključiti ga na telefon. Sve dok on podržava USB OTG, što se odnosi na većinu modernih telefona, prepoznat će vanjski uređaj te možete pristupiti njegovom sadržaju putem upravitelja datotekama.

Preko ove aplikacije možete jednostavno kopirati ili premještati datoteke između interne memorije svog telefona i povezanog USB-C flash pogona ili reproducirati medije izravno s njega.

Ako posjedujete stariji uređaj koji nema priključak USB-C, preporučujemo da nabavite USB OTG (On-The-Go) kabel ili adapter. USB OTG kabeli omogućuju vam povezivanje starijih USB flash pogona i vanjskih tvrdih diskova izravno na Android koji podržava OTG.

Prije upotrebe vanjskog uređaja upotrijebite aplikaciju USB OTG Checker kako biste bili sigurni da vaš telefon podržava korištenje ovog oblika pohrane.

Nabavite mobitel većeg kapaciteta

Ako vaš Android ima ograničenu unutarnju pohranu i često vam ponestane prostora, razmislite o nadogradnji na uređaj većeg kapaciteta. Mnogi proizvođači pametnih telefona nude veće modele svojih vodećih telefona koji pružaju iste značajke i mogućnosti, ali s većim mogućnostima pohrane.

Naprimjer, Samsung Galaxy S23 Ultra dolazi u četiri varijante: 128GB, 256GB, 512GB i 1TB.

Nadogradnjom na pametni telefon s većim internim kapacitetom možete uživati u pogodnostima da imate dovoljno prostora za sve svoje datoteke, aplikacije i medije bez gnjavaže oko upravljanja vanjskim uređajima za pohranu ili brige o tome da će vam ponestati prostora.

Oslobađanje prostora na samom uređaju

Osim gore navedenih opcija, možete osloboditi prostor na Androidu uklanjanjem nepotrebnih datoteka, deinstaliranjem nekorištenih aplikacija i brisanjem podataka iz predmemorije, donosi Make Use Of.

Većina Androida ima ugrađenu značajku u svojim postavkama koja vam pomaže da automatski oslobodite internu pohranu. Njezinim korištenjem poboljšat ćete performanse uređaja i omogućiti pohranjivanje više sadržaja bez prekoračenja ograničenja pohrane.

Na vama je da odaberete kojom ćete se metodom od spomenutih koristiti kako biste povećali kapacitet pohrane svog Androida, a autoru ovog teksta nezamjenjiva je ranije spomenuta pohrana u oblaku.

Ovaj članak jedan je u nizu savjetodavnih članaka koje smo vam objedinili pod odjeljkom TEHNO SAVJETI.