TEHNO SAVJETI

Jeste li čuli za tajne kodove za Android? Evo čemu služe

18.07.2023 u 13:00

Bionic
Reading

USSD kodovi - poznati i kao 'tajni kodovi - kodovi su koje se koristi za otključavanje skrivenih značajki na vašem pametnom telefonu

Unstructured Supplementary Service Data (USSD) je protokol korisničkog sučelja koji možete koristiti za pristup skrivenim značajkama na vašem pametnom telefonu.

USSD kodovi - poznati i kao 'tajni kodovi - kodovi su koje se koristi za otključavanje skrivenih značajki na vašem pametnom telefonu.

Kako bi se pokrenuo bilo koji sigurnosni kod na operativnom sustavu, mora ga se unijeti izravno u birač brojeva. Kod će automatski vratiti odgovor ili će se možda morati pritisnuti Dial.

Evo pregleda najčešće korištenih sigurnosnih kodova

1) *2767*3855# (brisanje uređaja i ponovno instalirajte firmware)

Kod koristan za brzo brisanje svih informacija s uređaja. Ide korak dalje od vraćanja na tvorničke postavke jer će izbrisati sve podatke s pametnog telefona i ponovno instalirati firmware.

2) *#*#7780#*#* (pokretanje vraćanje na tvorničke postavke)

Kod će izbrisati sve podatke aplikacije s uređaja, kao i sve aplikacije, pa ga vratiti u tvorničko stanje. Odlično za pripremu mobitela za prodaju, recimo.

3) *#06# (provjera IMEI-a uređaja)

Većina modernih pametnih telefona ima IMEI ispisan na poleđini, ali se može provjeriti pomoću ovog koda. Ako se to učini na Samsungovom smartfonu, također će pokazati serijski broj uređaja.

Ovo je važno zbog sigurnosnih razloga, osobito kod kupnje rabljenog uređaja.

4) *#0*# (aktivacija općeg testnog načina)

Pametni telefon ne radi ispravno? Pomoću ovog koda se dobiva pristup nizu različitih značajki, uključujući: testiranje dodirom prednja kamera LED test emulatora barkoda verzija uređaja RGB testiranje testiranje senzora držanja.

Pomoću ovog načina rada mogu se testirati pojedinačne značajke. Svaki se modul može testirati zasebno.

5) *#*#232338#*#* (prikaz MAC adrese)

Adresa kontrole pristupa medijima, također poznata kao MAC adresa, jedinstvena je adresa dodijeljena svakom uređaju.

Važno je jer se može koristiti za jedinstvenu identifikaciju računala dok je povezano s mrežom.

6) *#*#4636#*#* (provjera baterije, Wi-Fija i druge informacije)

Ovaj kod, primjerice, može pokazati statistiku o najčešće korištenim mobilnim aplikacijama, kao i detaljne informacije o potrošnji baterije i upotrebi mreže Wi-Fi. Kod kupnje rabljenog telefona, ovo bi moglo biti od velike pomoći.

7) *#*#7594#*#* (promjena svrhe tipke za uključivanje)

Umjesto držanja tipke za uključivanje, a zatim biranja iz izbornika napajanja kako bi se isključio telefon, ovaj kod omogućuje isključivanje telefona bez prikazivanja izbornika napajanja.

Može biti koristan kada treba brzo isključiti uređaj u potencijalno nezgodnim situacijama. Sljedeći put kada se uključi, uređaj će zahtijevati lozinku, čime će podaci biti sigurni u slučaju krađe uređaja.

8) *#3282*727336*# (prikaz informacija o sustavu i pohrani)

Pokretanjem ovog koda mogu se dobiti točne informacije o internom sustavu Android na uređaju i dostupnoj pohrani. Sva potrošnja podataka na uređaju također će biti prikazana.

9) *#67# (provjera prosljeđivanje poziva)

Ovaj kod će otkriti je li prosljeđivanje poziva aktivno na uređaju, a također će pokazati broj na koji se pozivi prosljeđuju.

Tako se otkriva i kad pozivi bivaju preusmjereni kada je broj zauzet ili kada se odbije poziv.

10) *31# (onemogućavanje ID pozivatelja)

Za sprečavanje prikaza broja kod poziva, koristan je ovaj kod, piše Make Use Of.