TEHNO SAVJETI

Kako sigurnije surfati? Pridržavajte se ovih jednostavnih savjeta

26.06.2023 u 19:33

Bionic
Reading

Web preglednici važan su dio naših života i u poslovnom i u privatnom pogledu. Stoga nije svejedno kako ih koristimo i jesmo li pritom sigurni

Sigurno surfanje više je posao o kojem stalno trebate voditi računa nego nešto što ćete jednom odraditi i zaboraviti. Treba voditi računa o izradi i korištenju snažnih lozinki, izbjegavati zlonamjerni softver i pokušaje prijevare, zaštititi se od programa za praćenje, čuvati važne datoteke i osobne podatke na sigurnom, rješavati se neželjene pošte... Ako vam je sve to previše da 'probavite' odjednom, donosimo osam savjeta ključnih za početnike.

1) Redovno održavajte svoj web preglednik

Softverske nadogradnje za preglednik često ne donose samo nove značajke, već i poboljšanu zaštitu od sigurnosnih propusta i zlonamjernog softvera. Stoga je za sigurnost važno redovno ažurirati web preglednike. Možete to učiniti ručno ili postaviti automatsko preuzimanje i instalaciju nadogradnji putem izbornika Settings. Nemojte stati na web pregledniku, već redovno ažurirajte i svoj operativni sustav.

2) Koristite HTTPS:// uvijek i svuda

Mnoga web mjesta nude HTTPS (HyperText Transfer Protocol Secure) vezu, što je sigurniji način pregledavanja u usporedbi s HTTP vezom. HTTPS je dizajniran za šifriranje vaše interakcije s preglednikom. Kvaka je u tome što ovaj oblik komunikacije nije omogućen prema zadanim postavkama i mogao bi vas izložiti opasnosti tijekom pregledavanja.

Možete brzo provjeriti je li web stranica koju posjećujete sigurna ako pogledate simbol na njezinoj lijevoj strani. Mali katanac znači sigurnu vezu, info oznaka pokazuje da ne koristite privatnu vezu, a uskličnik upozorava na nesigurnu vezu. Također, možete omogućiti automatsko aktiviranje značajke HTTPS u svom pregledniku, pa i postaviti prekidanje veze ako web odredište ne podržava protokol HTTPS. Način na koji to možete učiniti ovisi o tome koji preglednik koristite.

3) Proširite skraćene URL-ove

Morate biti oprezni dok klikate na kratke URL-ove jer oni možda nisu ono za što se predstavljaju. Kratki URL možda skriva poveznicu koja preuzima zlonamjerni softver na vaše računalo ili vas preusmjerava na neočekivan i/ili neprikladan web sadržaj.

Web aplikacija kao što je CheckShortURL sve je što trebate da biste izbjegli ovo minsko polje. Za svaki kratki URL koji kopirate i zalijepite u aplikaciju prikazuje se odgovarajući dugački URL. Ako prošireni URL ne odgovara stranici i sadržaju koji očekujete, ostavite kratki URL. Možete koristiti i proširenje preglednika, kao što je Unshorten.It, za brzu provjeru je li skraćeni URL siguran, pa i dobiti snimku zaslona web stranice prije nego što odlučite pristupiti poveznici.

4) Anonimno surfajte na tuđim računalima

Kada surfate u privatnom ili anonimnom načinu rada, ništa od vaše povijesti pregledavanja ne sprema se na to računalo (ali preuzimanja ostaju). Imajte na umu to da vas privatno pregledavanje ne čini anonimnim na mreži. I dalje možete biti praćeni. Osim na tuđima, privatno pregledavanje korisno je na vašem računalu. Možete, primjerice, anonimno provjeriti jeste li cjenovno diskriminirani, prijaviti se na drugi račun na web odredištu, kupovati darove iznenađenja i tako dalje.

Dobra ideja je i stvoriti profil gosta u svom pregledniku ako dopuštate nekome surfanje sa svog računala. Postavljanje korisničkog računa gosta s ograničenim dopuštenjima bilo bi još bolje. Ako ga ne koristite često i na kraju pregledavate web na zajedničkim računalima, razmislite o nošenju prijenosne verzije preglednika na USB memoriji. Vaši podaci o pregledavanju sigurnosno se kopiraju na USB i na zajedničkom računalu ne ostaje nikakav trag.

5) Aktivirajte značajke sigurnosti i privatnosti unutar aplikacije

Većina usluga, aplikacija i uređaja dolazi s barem nekoliko osnovnih postavki osmišljenih za zaštitu vaše online aktivnosti. Aktivirajte dvostupanjsku provjeru (2FA) i dodajte pristupne kodove aplikacijama koje sadrže osjetljive informacije. Ne zaboravite osigurati preglednik na svom pametnom telefonu - jednako je ranjiv kao i onaj na računalu.

Postoji nekoliko aplikacija za višestupanjsku provjeru autentičnosti (MFA) koje biste mogli isprobati. Otprilike svakih mjesec dana provjerite svoje korisničke račune na Googleu, Facebooku i Dropboxu i drugim servisima kako biste pregledali popis aplikacija trećih strana koje im mogu pristupiti. Ako pronađete aplikacije koje niste koristili neko vrijeme ili koje pokazuju sumnjivu aktivnost, opozovite dozvole koje ste im dali.

6) Pogledajte prije nego kliknete

Impulzivno klikanje lako vas može dovesti u nevolju - do zaraze računalnim virusima, krađe identiteta i tome slično. Stoga pripazite na poveznice na koje klikate. Bacite brzi pogled na statusnu traku preglednika kako biste vidjeli URL skriven iza veze i znali na što točno klikate. Kako biste se zaštitili od nesigurnih područja na webu, preporučujemo da instalirate Web of Trust (WOT), proširenje za preglednik koje ocjenjuje web stranice na temelju njihove pouzdanosti.

Klonite se alarmantnih natpisa koji objavljuju da je vaše računalo u opasnosti ili da je puno virusa i da trebate preuzeti ovaj ili onaj čistač da biste sve popravili. Također, naučite na koje sigurnosne simbole treba pripaziti i kako se nositi s pogreškama sigurnosnih certifikata. Uz to, pazite što objavljujete na društvenim mrežama i webu općenito. Vaša kućna adresa, mjesto u kojem ljetujete ili broj kreditne kartice nisu podaci i informacije koje trebaju biti izložene javnosti.

7) Instalirajte prava proširenja

Slobodno delegirajte neke od svojih dužnosti vezanih uz sigurnost preglednika proširenjima. Ali, oprez, i proširenja mogu biti lažna!

8) Koristite VPN vezu

Virtualne privatne mreže štite vaš identitet skrivanjem IP adrese čak i ako ste spojeni na dijeljenu ili javnu Wi-Fi mrežu. Također, VPN-ovi dodaju dodatni sloj zaštite šifriranjem vaših podataka dok ih preusmjeravaju kroz sigurne mreže, piše Make Use Of.