TEHNO SAVJETI

Velika dilema: Kupiti iPhone 14 sad ili pričekati jesen?

27.06.2023 u 05:48

Bionic
Reading

Ove će jeseni stići novi i nadograđeni iPhone 15, što otvara puno toga, uključujući dobar razlog da možda pričekate s kupovinom

Za razliku od svoje 'rodbine' iPhonea 15 i iPhonea 15 Max, iPhone 15 dolazi na jesen i trebao bi dobiti velik broj konkretnih nadogradnji. Upravo zato se možda sad isplati kupiti novi iPhone 14 ili iPhone 14 Pro, pogotovo zato što će se za 15-icu koja dolazi u rujnu morati čekati nekoliko mjeseci.

Ovo su razlozi koji bi vas mogli potaknuti da pričekate ili požurite.

Pričekajte ako želite Dynamic Island po nižoj cijeni

Model iPhone 14 Pro ima značajku Dynamic Island, a ona će se preseliti na 'startni' iPhone 15. Ovo je ujedno najveća nadogradnja koja vrlo vjerojatno stiže na iPhone 15. Novi će uređaj, tim rečeno, napokon reći zbogom zubiću i na njegovo mjesto staviti korisniji minijaturni izrez sa softverskom potvrdom statusa i notifikacija.

Premda su stavovi, piše Engadget, prema ovoj značajci polarizirani, ona se smatra dosta velikim korakom naprijed. Tako želja za kupovinom iPhonea 14 Pro s Dynamic Islandom jenjava zbog jeftinijeg iPhonea 15, jer on će tu značajku ponuditi za manje novca.

  • +6
iPhone 14 - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Ne čekajte ako vam pod hitno treba novi telefon

Premda nećemo predugo čekati dolazak iPhonea 15, valja naglasiti da ga Apple još nije službeno najavio. Datum izlaska idućeg iPhonea bit će 15. ili 22. rujna. Ako ne možete čekati tako dugo zato što vam se telefon kvari ili je slomljen, možda nije loša ideja jednostavno kupiti novi. Na koncu, iPhone 14 Pro jedan je od boljih iPhonea u posljednjih nekoliko godina, što znači da ćete vrlo vjerojatno biti zadovoljni kupnjom.

Pričekajte ako želite iPhone 14 po nižoj cijeni

Čak i ako mislite da će vam iPhone 14 biti dovoljan te da vam ne trebaju tričarije poput Dynamic Islanda, možda vam veću ulogu igra novac. Nakon što izađe iPhone 15, cijene svih uređaja iz serije 14 će pasti. To znači da ćete iPhone 14 za nešto više od dva mjeseca moći nabaviti po osjetno nižoj cijeni. Kako to znamo? Apple istu tu stvar radi već godinama, piše TechRadar.

Ne čekajte ako novac nije faktor

Većina naprednih značajki koje dolaze s iPhoneom 15, poput Dynamic Islanda i nove kamere od 48 MP, već su dostupne na uređajima iPhone 14 Pro i iPhone 14 Pro Max. Štoviše, ti telefoni su i dalje kvalitetniji od nadolazećeg iPhonea 15 te imaju telefoto kamere i ekrane od 120 Hz. Drugim riječima, postoji malo stvari koje će donijeti iPhone 15, a da one već ne postoje u iPhoneu 14 Pro Max.

  • +5
iPhone 14 Pro Max - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Pričekajte ako želite USB-C

Premda iPhone 14 Pro dolazi s većinom nadogradnji koje smo očekivali od iPhonea 15, jedna stvar mu nedostaje, a to je USB-C.

Naime iPhone 14 koristi Lightning za punjenje baterije i prijenos podataka dok će iPhone 15 dobiti USB-C te postati prvi Appleov model koji će se prebaciti na 'standardnije' metode. Promjena će za sobom povući brži prijenos podataka, kao i mogućnost korištenja istog kabela za iPhone i iPad Pro, bez spominjanja i drugih uređaja koji ne dolaze iz Applea. Nekima će ova promjena značiti više nego drugima kojima će nedostajati Lightning, pa ako spadate u njih, predlažemo da ugrabite iPhone 14. Ako imate vremena i stalo vam je do USB-C porta, pričekajte jesen.

Ne čekajte ako vam je svejedno što donosi iPhone 15

Ovaj razlog je prilično jasan - ako vam nije stalo do novih značajki i poboljšanja, što svi očekuju od iPhonea 15, nema razloga za čekanje: iPhone 14 će vam biti posve dovoljan. Konačno, niti jedna od nadogradnji nije esencijalna. Dynamic Island bit će koristan kao i USB-C, no niti jedan od njih ne predstavlja obavezan razlog za čekanje.

A16 Bionic, čipset koji će pokretati iPhone 15, pruža osjetno ubrzanje rada, no iPhone 14 je već munjevit uređaj, što obećanje o nešto bržem radu čini donekle nevažnijim. Nadalje, kamera od 48 MP poboljšat će fotografije, ali ne toliko da kameru od 12 MP učini redundantnom.

Konačno, zapamtite da Apple godinama podržava svoje uređaje, što znači da se nakon kupovine iPhonea 14 ne morate brinuti o tome hoćete li moći instalirati novi iOS.