ZNANOST I EKOLOGIJA

NASA želi otkriti istinu iza tajnovitih 'vatrenih oblaka' koji nose olujno nevrijeme

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 19.08.2019 13:48
  • Objavljeno 19.08.2019 u 13:46
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Najnoviji rezultati istraživanja oblaka poslužit će za poboljšanje kvalitete vremenskih prognoza, kao i same kvalitete zraka

Koliko god mislimo da znamo o prirodi i prirodnim ciklusima našeg planeta, uvijek će biti stvari koje će nas iznenaditi. Znanstvenici su tako početkom kolovoza uspjeli otkriti tajnu pirokumulonimbusa, takozvanih vatrenih oblaka. Pirokumulonimbusi su do nedavno bili skoro potpun misterij - jedina stvar oko koje su se svi slagali je da su usko vezani uz šumske i industrijske požare te da sa sobom nose olujno nevrijeme.

Do ovog otkrića došli su tijekom analiziranja oblačnog neba iznad američke države Washington gdje su znanstvenici uz pomoć NASA-inog zrakoplova-laboratorija doslovno projetjeli kroz pirokumulonimbus nastao iznad šumskog požara, prenosi NBC.

Specijalna oprema za specijalnu misiju

Uz pomoć specijaliziranih uređaja smještenih unutar mlažnjaka, znanstveni tim je uzeo uzorke plina i tvari, očitali temperaturu, vlagu, brzinu vjetra... Cilj je, među ostalim, bio otkriti na koji način oblaci ove vrste povlače tvar u atmosferu gdje ona ostaje jako dugo. Istraživanje u kojem sudjeluju NASA, NOAA i desetak partnerskih organizacija potaknuto je sve češćim požarima uzrokovanima vremenskim promjenama.

Konačni cilj znanstvenog istraživanja zajedničkog imena FIREX-AQ (Fire Influence on Regional to Global Environments and Air Quality - utjecaj požara na regionalni i gobalni okoliš i kvalitetu zraka) je pružiti kvalitetniju prognozu vremena u slučaju požara koja bi mogla pomoći vatrogasnim ekipama na tlu, kao i lokalnim bolnicama. Tim, među ostalim, sakuplja i informacije o načinu na koji se vatra širi, kao i načinima na koje ju se može zaustaviti.

PREKO +41

U Japanu izmjerena najviša temperatura ikad! Pogledajte kako se Zemlja Izlazećeg Sunca nosi s paklenim vrućinama

Pogledaj galeriju
6

Dugoročni utjecaj na okoliš

'Vatreni oblaci, prema istraživanju, služe kao dimnjaci kroz koje se dim propinje do velike visine gdje se plin i čestice pepela šire atmosferom i dosežu udaljena područja i to u smijeru vjetra' komentirala je Rebecca Hornbrook, atmosferska kemičarka na Državnom centru za atmosferska istraživanja u Boulderu i članica FIREX-AQ-a. 'Mogućnost mjerenja emisije dima iz pirokumulonimbusa na visini od 7.620 metara pruža nam mogućnost analize prijenosa dima, kao i predviđanje utjecaja velikih požara na okoliš'.

Budućnost istraživanja

Prema dosadašnjim rezultatima istraživanja, u trenu kada oblak dima dosegne gornju atmosferu, on tamo može ostati mjesecima, pa čaki i godinama te utjecati na kvalitetu zraka na iznimno velikom području. Znanstvenici su uvjereni da analizom organskog sastava dima možemo dobiti različitu vrstu utjecaja na okoliš. Drugim riječima, dim nastavo gorenjem trave drukčije utječe na okoliš nego onaj nastao gorenjem grma.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!