nova metoda obračuna

Velike promjene dolaze u Facebook grupe, pogledajte o čemu se radi

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 23.08.2019 15:56
  • Objavljeno 19.08.2019 u 09:56
tportal

Izvor: Creative Commons / Autor: CC

Popularna društvena mreža već neko vrijeme muku muči s grupama koje promoviraju netoleranciju i mržnju, a njezini vlasnici uvjereni su da će novom metodom takvima lakše ući u trag

Facebook je nedavno objavio novu mjeru kojom će pokušati moderirati brojne grupe prisutne na svojoj poznatoj društvenoj platformi. U planu je promjena imena grupa iz javnih, zatvorenih i tajnih u puno jasnije javne i privatne, s dodanom opcijom za privatne grupe koja privatne grupe može učiniti vidljivima ili nevidljivima svima koji nisu članovi.

Promjena dolazi u jeku dodatnog nastojanja poboljšanja sigurnosti grupa na Facebooku uvođenjem značajki poput poboljšanih alata za administratore i mogućnosti pregleda sadržaja grupe prije ulaska u grupu.

TEHNO SAVJETI

Vjerojatno ih ne znate: Isprobajte ovih pet zanimljivih trikova za Facebook

Pogledaj galeriju
6

Sve ovo dio je Inicijative za sigurnije zajednice (Safe Communities Initiative) koja je bila pokrenuta prije dvije godine u nastojanju nadgledanja i prepoznavanja nepoželjnog sadržaja na Facebook grupama. Objava stiže u jeku nedavnih otkrića vezanih uz tajne grupe koje služe kao okupljališta rasista.

Promjena imena kategorija sama po sebi neće promijeniti stavove žitelja društvenih mreža ili spriječiti zlonamjerne objave, s obzirom da će administratori i dalje moći grupe učiniti tajnima. Zatvorene grupe koje blokiraju pristup svima osim članovima bit će označene kao privatne vidljive grupe. Tajne grupe koje je nemoguće pronaći putem pretrage i dalje će biti dostupne jedino putem pozivnice, a bit će označene kao privatne i skrivene grupe.

Facebookovi zastupnici tvrde da će društvena mreža koristiti umjetnu inteligenciju i strojno učenje kako bi 'proaktivno otkrila nepoželjni sadržaj čak prije nego što ga itko prijavi - ponekad i prije nego što ga itko vidi'. Označeni sadržaj će nakon umjetne inteligencije pregledati ljudi koji će provjeritit krši li on zbilja pravila Facebooka. Što god Facebook napravio, on bi to morao napraviti uskoro s obzirom da velik broj grupa koje potiču mržnju i nasilje i dalje operiraju ispod njegovog radara, navodi The Verge.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!