nestvarni prizori

NASA je uspjela snimiti kozmički vatromet koji traje preko 180 godina

04.07.2019 u 13:36

Bionic
Reading

Riječ je o udaljenoj zvijezdi Eta Carinae koja sve promatrače oduševljava šarenim izbijanjem plina u crvenom, bijelom i plavom spektru

Izvor kozmičkog vatrometa kojeg vidite na naslovnoj slici odigrava se na udaljenosti od 7500 svjetlosnih godina od Zemlje u binarnom sunčevom sustavu Eta Carinae. Tamošnji kozmički događaj pod imenom Velika erupcija privlači pažnju astronoma još od 1838. kada je prvi put dokumentirana.

1844. je, štoviše, ova zvijezda prozvana najsjajnijom zvijezdom na vidljivom nebu. Jedini konkurent je Sirius, zvijezda koja je nama bliža tisuću puta. Eta Carinae je tada bila toliko svjetla da su ju brodovi koristili za navigaciju južnim morima. Premda je sjaj zvijezde danas nešto manji, on je i dalje impresivan.

Eta Carinae je, prema izvješću CNN-a, već dugo poznata po aktivnosti - jedna od dviju tamošnjih zvijezda trenutno prolazi kroz posljednji dio svojeg životnog ciklusa, odašiljajući radiovalove na udaljenost od čak 3.6 milijardi svjetlosnih godina. Najnovija teorija čak spominje mogućnost da je nekad sustav imao čak tri zvijezde, no da je najveća nekako uspjela progutati najmanju. Da se takvo što desilo, reakcija bi u svemir odaslala masu materijala deset puta veću od one našeg sunca.

Što god se desilo, eksplozije u svemiru uvijek ostavljaju trag. U ovom slučaju riječ je o ogromnom obliku kojeg su stvorili plin i prašina koji podsjećaju na neku vrstu velikog vatrometa koji i danas obavija obje zvijezde. Oblaci odašilju toplinski val i sjaje zahvaljujući užarenom magneziju - tvorivši maglicu pod imenom Homunculus.

ASTRONOMIJA

Svemir snimljen kroz oko teleskopa Hubble oborit će vas s nogu

Pogledaj galeriju

Tvar koju je 1838. tijekom eksplozije izbacila zvijezda sudarila se sa drugim oblakom kojeg je Eta Carinae izbacila još prije te je zahvaljući udarnom valu poprimila oblik koji je vidljiv na slici. Eksplozija ne izgleda tako kada bismo ju pogledali golim okom - riječ je o specijalnojh snimci koju je NASA snimila pomoću rendgenskog senzora. Ovo, doduše, nije prvi put kada je Hubble bacio pogled na Eta Carinae. Najnovija snimka zvijezde snimljena je u ultraljubičastom svjetlu koje na slici ima plavu boju, dok se užareni dušik sjaji crvenom bojom.

Eta Carinae će svoju posljednju predstavu odigrati nakon što sustav eksplodira u sklopu supernove koja će nadjačati Veliku erupciju. Astronomi nisu sigurni je li se taj događaj već desio, s obzirom da do nas svjetlo zbog udaljenosti neće stići još 7500 godina.