DIGITALIZACIJA

Nakon e-putovnice, stiže nam i dokument koji će ujediniti više različitih isprava?

29.12.2017 u 14:17

Bionic
Reading

Uz zahtjev za izradu putovnice više nećete morati svaki put predavati fotografiju već će ona biti automatski povučena iz MUP-ovog sustava skupa s drugim podacima, otkrio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na predstavljanju e-putovnice te kazao kako se razmatra ujedinjavanje različitih osobnih isprava u jedan dokument

Od 1. siječnja iduće godine više nećete morati čekati u redu u policijskoj postaji kako bi predali zahtjev za izdavanje putovnice. 

Nakon što je u rujnu uvedena mogućnost elektroničkog zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole, za nekoliko dana moći ćete na isti način putem sustava e-Građani zatražiti i putovnicu, objavio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Ta je mogućnost dostupna građanima koji posjeduju elektroničku osobnu iskaznicu s potpisnim certifikatom. Ostali će putnu ispravu i nadalje moći ishoditi na šalterima policijskih uprava i postaja.

Putovnicu možete zatražiti putem redovnog postupka (vrijeme izrade do 30 kalendarskih dana), za što ćete platiti 355 kuna. Ukoliko zatražite dostavu poštom online, platit ćete manju pristojbu nego redovnim putem - 30 umjesto 35 kuna.

Više nećete morati uz zahtjev predavati fotografiju već će ona biti automatski povučena iz MUP-ovog sustava, skupa s otiskom prsta, potpisom i drugim podacima koje Ministarstvo već ima na raspolaganju. Novu fotografiju morat ćete dostaviti tek pri zamjeni osobne iskaznice.

  • +4
Predstavljanje e-putovnice Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Više od milijun ljudi ima e-osobnu iskaznicu

Kako smo mogli čuti tijekom predstavljanja nove usluge, e-osobna iskaznica postat će temeljni dokument za izdavanje svih drugih dokumenata. 

Samo po sebi to i nije naročita novost jer je osobna iskaznica i dosad služila u tu svrhu. No, ministar Božinović je u odgovoru na novinarsko pitanje rekao kako Vlada razmatra objedinjavanje više različitih osobnih isprava u jednu, kako bi smanjila broj iskaznica i dokumenata kojima građani moraju baratati. Odbio je precizirati kad bi se to moglo dogoditi, rekavši tek kako Vlada pravi snažne iskorake u smjeru digitalnog društva.

Prema podacima koje je iznio, dosad je 327 građana zatražilo izdavanje vozačkih dozvola elektroničkim putem, od čega je njih 178 zatražilo dostavu poštom. 'Nije puno, ali vjerujem kako je to tek početak novog razdoblja', rekao je Božinović.

Što se e-osobne iskaznice tiče, broj građana koji njome raspolaže porastao je s 800 tisuća u rujnu na milijun i 73 tisuće krajem prosinca. 

Kako će rasti korištenje elektroničkih usluga, tako će službenici koji danas rade na šalterima biti postupno preraspodjelivani na druge poslove. 

Božinović je potvrdio kako boja putovnice neće biti promijenjena te ustvrdio kako ne postoji naputak iz Bruxellesa koji nalaže takvu promjenu

Od 2. siječnja na postaje za tehnički pregled bit će prebačene ovlasti MUP-a kako bi se ubrzala procedura, a tijekom siječnja možemo očekivati i uvođenje usluge e-Novorođenče, koja bi novopečenim roditeljima uštedjela putovanje do matičnih ureda i nazad.